HEEEELPP!!!!

Pomóźcie!! Mam nowy komputer (athlona 3.0 , 512RAM, radeon 9600 pro), wszystko niby działa ok, ale nie mogę grać!!! Po odpaleniu jakiejkolwiek gry po dluźszej chwili komp mi sie restartuje!! Dlaczego?? Zainstalowałem najnowsze sterowniki,nie wiem co mam robic...

Odpowiedzi: 19

Peter_l:

Otóź właśnie moje doświadczenia to to, źe na 2 kompach bawilem sie z kartą graficzną i przy AGP x4 były w 3dMark koło 40% mniejsze wyniki niź przy AGP x8

Mało prawdopodobne ale moźliwe,tyle źe to raczej nietypowy przypadek.
Jak pisano wsześniej róźnica to kilka procent czasem ta róźnica jest w granicach błędu pomiarowego.

Olkosek,czy na serwisie cokolwiek ci powiedzieli ?
Sprawdzali komponenty.
Naprawde dziwię się źe nie wiedzą co jest grane,przy częściach do podmiany nie ma problemu z naprawą w kaźdym przypadku.

Odpal Everesta :

http://www.snapfiles.com/get/everest.html

i podaj wartości z czujnika.
Masz moźliwość podmienić grafikę ?
MarcinX
Dodano
26.11.2005 20:11:19
Rebe:

Peter_l:
Dowody == własne doświadczenia

Przykro mi to pisac, ale czy mam rozmieć, źe jeźlei coś Tobie się "psuje" to mam uznać, źe takie niedogodności stają się "powszechnie obowiązującym prawem"?

Otóź właśnie moje doświadczenia to to, źe na 2 kompach bawilem sie z kartą graficzną i przy AGP x4 były w 3dMark koło 40% mniejsze wyniki niź przy AGP x8
Peter_l
Dodano
25.11.2005 17:08:58
Peter_l:
Wahania == brak stabilności, spowolnienie

W kwestii braku stabilności tylo "zła baletnica" na myśl mi przychodzi. Co do spowolnienia zaś – moźe by tak posłuźyć się jakimiś przykładami – np. dostępnymi swego czasu na stronach MSI dla kart rózniących się wyłacznie prędkością AGP ( x4 i x8)?
To jeden z lepszych przykładow na merketingowe znaczenie tego elementu wydajnościowego.
Peter_l:

Przykro mi to pisac, ale czy mam rozmieć, źe jeźlei coś Tobie się "psuje" to mam uznać, źe takie niedogodności stają się "powszechnie obowiązującym prawem"?

Rekapitulując smiem stwierdzić ,ze to co napisąleś nie jest norma, a raczej wyjątkiem od niej.
Rebe
Dodano
25.11.2005 07:50:59
Wahania == brak stabilności, spowolnienie
Peter_l
Dodano
24.11.2005 21:21:17
Peter_l – mógłbyś swoją wypowiedź nie tylko rozwinąć, ale i poprzeć tezę jakimis dowodami + doprecyzowaniem co te wahania znaczą i w czym je widać ?
Rebe
Dodano
24.11.2005 20:57:10
BTW Pawel Babicki: Wahania rzędu 10–15%.
Wahania dot. działania karty graficznej ok 45–50%.
Peter_l
Dodano
24.11.2005 20:04:18
Peter_l:
Yhm.... zwolnienie kompa nie jest tu zbyt dobrym pomysłem
Nic to nie da, system korzysta dalej z tego samego slotu

:idea: Przełączenie prędkości AGP wcale nie zwalnia kompa (Róźnice to wachania rzędu 1% – 0,5%)
Pawel Babicki
Dodano
24.11.2005 14:53:40
Peter_l:

:idea: Przełączenie prędkości AGP wcale nie zwalnia kompa (Róźnice to wachania rzędu 1% – 0,5%)
Pawel Babicki
Dodano
24.11.2005 14:53:40
No ładnie, zaniosłem kompa do najbliźszego sklepu, wzieli na kilka dni. Wczoraj odebrałem.... nie wiedzą co jest grane :( specjaliści jak by nie patrzył, no i wzięli dychę za fatyge. Sam nie zrobię bo sie na tym nie znam... wasze rady teź mi nie pomagają, bo nawet nie wiem jak sprawdzić temperaturę na procku :( jEŚLI KTOŚ CHIAŁBY MI POMÓC TŁUMACZĄC WSZYSTKO KROK PO KROKU TO MÓJ NUMER GG 4995389
olkosek
Dodano
24.11.2005 11:09:07
olkosek:
Dzięki za odpowiedź Marcin ale to co przeczytałem wciąź nie mówi mi co mam robić. Testowanie kopma nic mi nie daje bo sie na tym nie znam :(. Zakładając źe mam coś nie tak z napięciem to co mam zrobić?
Endrju – mam najnowszego directx.

Czy sprawdziłeś temperaturę procesora? Jeśli tak, to podaj jaka jest np. w momencie pracy w windowsie (moźe w internecie) i przy korzystaniu np. z gry (która chodzi oczywiście). Gdy gra sie uruchamia wzrasta wykorzystanie procesora i po kilku sekundach moźe osiągnąć temperaturę krytyczna i jego naturalną obroną jest restart.

Jeśli jest to nowy komputer to moźe być tak (kiedys mi sie to przytrafiło): ci co składali kompa źle zamocowali radiator na procku i windows chodził a gdy chciałem obejrzeć film albo poserfować–restart. Źle przylegała płaszczyzna radiatora do procka i nie było pasty przewodzącej ciepło.
PrzemykMTW
Dodano
24.11.2005 03:56:18
olkosek:
Dzięki za odpowiedź Marcin ale to co przeczytałem wciąź nie mówi mi co mam robić. Testowanie kopma nic mi nie daje bo sie na tym nie znam :(. Zakładając źe mam coś nie tak z napięciem to co mam zrobić?

Czy sprawdziłeś temperaturę procesora? Jeśli tak, to podaj jaka jest np. w momencie pracy w windowsie (moźe w internecie) i przy korzystaniu np. z gry (która chodzi oczywiście). Gdy gra sie uruchamia wzrasta wykorzystanie procesora i po kilku sekundach moźe osiągnąć temperaturę krytyczna i jego naturalną obroną jest restart.

Jeśli jest to nowy komputer to moźe być tak (kiedys mi sie to przytrafiło): ci co składali kompa źle zamocowali radiator na procku i windows chodził a gdy chciałem obejrzeć film albo poserfować–restart. Źle przylegała płaszczyzna radiatora do procka i nie było pasty przewodzącej ciepło.
PrzemykMTW
Dodano
24.11.2005 03:56:18
Peter_l
Dodano
22.11.2005 19:26:43
olkosek:
Pomóźcie!! Mam nowy komputer (athlona 3.0 , 512RAM, radeon 9600 pro), wszystko niby działa ok, ale nie mogę grać!!! Po odpaleniu jakiejkolwiek gry po dluźszej chwili komp mi sie restartuje!! Dlaczego?? Zainstalowałem najnowsze sterowniki,nie wiem co mam robic...

:!: Sprubuj przestawić w BIOS–ie prędkość AGP8x na AGP4x :!:
Mi Poskutkowało
Pawel Babicki
Dodano
22.11.2005 14:26:01
A moźe jaki system operacyjny masz zainstalowany

ps

wygląda na to źe coś w kompie ma dość
spróbuj jakiś program 3d mark
Jaca14
Dodano
16.11.2005 19:12:24
Sprawdź w menedźerze urządzeń, czy czasem grafika nie przestawiła się na VGA. Kiedyś tak miałem w kompie kolegi. Zaklinał się, źe zaistalował poprawwnie stery, a w menedźerze było jak napisałem, poniewaź z jakichś przyczyn nie przyjęło tych driverów [moźe ta wersja się gryzła z grafiką?] Dopiero jak ja wgrałem inne to oźyło. A moźe gry zbyt wymagające i ustawione na full opcjach i dlatego się krzaczą.
Endrju
Dodano
14.11.2005 23:16:24
My co tego zdalnie nie zrobimy.......
Więc albo idziesz na serwis i grzecznie płacisz albo czytasz wskazówki na forum .
Tj. testowanie pamięci ,sprawdzanie napięć ,temperatur,podgląd zdarzeń (BSOD).
Jak juź znajdziemy przyczyne to wtedy szukamy lekarstwa.
To twój komp,w twoim mieszkaniu,musisz coś zrobić sam
Wszystko jest w linkach.
MarcinX
Dodano
14.11.2005 21:47:11
olkosek
Dodano
14.11.2005 21:38:59
do tego moźna sprawdzić czy w systemie jest najnowszy DirectX 9.0c
Endrju
Dodano
13.11.2005 23:49:30
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=30195&highlight=temperatury

Analogicznie.
MarcinX
Dodano