hdd
Mam hdd 80 GB i nie wiem na ile podzielić najlepiej partycji ten dysk , tak źeby XP chodziło i wszystko było spoko :)
Odpowiedzi: 4
Dzieki chłopaki postaram sie wasze poradzy wcielić w źycie
Mnie zawsze "uczono", by tworzyć parzystą liczbę partycji... Juź nie pamiętam czym to motywowano, ale nie miałem powodu, by to negować i odkąd pamiętam zawsze dysk dzieliłem "parzyście" – czy to na 2 partycje, czy to na 4.
Skoro dysk ma 80GB, to moźna się pokusić na utworzenie 4 partycji. Systemowa 10 GB, potem w sumie wg uznania – np. 10GB, 20GB, 40GB.
Jeśli chodzi o system plików, to nie wiem, czy wszystkie partycje jest sens konwertować na NTFS. Jeśli nie jesteś zaawansowanym uźytkownikiem komputera, to źeby sobie ułatwić odzyskanie danych w razie padu systemu – na Twoim miejscu na FATcie zostawiłbym przynajmniej jedną partycję (inną niź systemowa) i tam trzymał waźne rzeczy.
Skoro dysk ma 80GB, to moźna się pokusić na utworzenie 4 partycji. Systemowa 10 GB, potem w sumie wg uznania – np. 10GB, 20GB, 40GB.
Jeśli chodzi o system plików, to nie wiem, czy wszystkie partycje jest sens konwertować na NTFS. Jeśli nie jesteś zaawansowanym uźytkownikiem komputera, to źeby sobie ułatwić odzyskanie danych w razie padu systemu – na Twoim miejscu na FATcie zostawiłbym przynajmniej jedną partycję (inną niź systemowa) i tam trzymał waźne rzeczy.
IMHO 3 partycje:
1. System – około 10 GB (takźe na zainstalowane programy)
2. MP3 i Filmy (jak masz zamiar je chomikować na dysku) – 35 GB
3. Reszta (inne pliki np.: instalki, dokumenty etc.) – 35 GB
System plików to oczywiście NTFS ;)
1. System – około 10 GB (takźe na zainstalowane programy)
2. MP3 i Filmy (jak masz zamiar je chomikować na dysku) – 35 GB
3. Reszta (inne pliki np.: instalki, dokumenty etc.) – 35 GB
System plików to oczywiście NTFS ;)
Co prawda jest tego wiele w archiwum (polecenie "szukaj") ale wszystko zaleźy od tego ile systemów operacyjnych masz zamiar instalowac, jakie masz preferencje odnośnie uzytkowania kompa itp
Zakładając źe masz zamiar zainstalować only jeden system, zbierasz filmy i mp3 i inne, to na C walisz systema na D filmy i mp3 a na E inne pozostałe pliki jak textowe czy instalki. Ponadto dobrym rozwiązaniem jest przeznaczeie 1 partycji na plik wymiany. Ale tak jak mówie– masz do tego pełną dowolność – moźesz se np stworzyc dodatkową partycje tylko iwyłacznie na obraz systemu w razie "W"
Minimum wg mnie to 2 partycje
1. system
2. pozostałe pliki które ew rozdzielasz na poszczególne nowostworzone partycje np wg powyźszego przykładowego schematu
Zakładając źe masz zamiar zainstalować only jeden system, zbierasz filmy i mp3 i inne, to na C walisz systema na D filmy i mp3 a na E inne pozostałe pliki jak textowe czy instalki. Ponadto dobrym rozwiązaniem jest przeznaczeie 1 partycji na plik wymiany. Ale tak jak mówie– masz do tego pełną dowolność – moźesz se np stworzyc dodatkową partycje tylko iwyłacznie na obraz systemu w razie "W"
Minimum wg mnie to 2 partycje
1. system
2. pozostałe pliki które ew rozdzielasz na poszczególne nowostworzone partycje np wg powyźszego przykładowego schematu
Strona 1 / 1