HDD ...nie kuma...
Witam w dniu dzisiejszym padł mi dysk twardy tzn. mogę zrobić na nim partycje, ale nie da się go sformatować podzielę go na 2 to pierwsza działa, ale 2 formatuje się do 60 % i dalej pokazuje ze nie moźe sformatować przyczyna nieznana?? (przy tym cos tam puka w nim moze to uszkodzenie mechaniczne ? )
Znacie jakieś programy diagnostyczne, które mogą pomoc w takiej sytuacji??
Czy da sie cos z tym zrobic ??
Pzdr.
Znacie jakieś programy diagnostyczne, które mogą pomoc w takiej sytuacji??
Czy da sie cos z tym zrobic ??
Pzdr.
Odpowiedzi: 20
ja mam WD 10 GB z 2000 r i do tej pory zadnych problemow z nim nie bylo, zadnych badow albo cos :)
ja mam WD 10 GB z 2000 r i do tej pory zadnych problemow z nim nie bylo, zadnych badow albo cos :)
Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami z HDD:
mam leciwego staruszka Samsunga 3,2 z 1998 r. śmiga jak nowy zero uszkodzeń, mam terz Maxtora 40 i rozczarowł mnie kilka razy mało nie brakowało a dostał by młotkiem coby se ulźyć, teraz mam WD 120 coprawda nowiutki troszkę głośny ale jestem zadowolony 100%. Więc najlepiej przekonać się samemu a i tak wiele zalerzy na co trafisz. Z Segate nie miałem do czynienia. Ufff :lol:
mam leciwego staruszka Samsunga 3,2 z 1998 r. śmiga jak nowy zero uszkodzeń, mam terz Maxtora 40 i rozczarowł mnie kilka razy mało nie brakowało a dostał by młotkiem coby se ulźyć, teraz mam WD 120 coprawda nowiutki troszkę głośny ale jestem zadowolony 100%. Więc najlepiej przekonać się samemu a i tak wiele zalerzy na co trafisz. Z Segate nie miałem do czynienia. Ufff :lol:
Masz moze zbyt luzne buty ? Jesli tak, moglbys se wsadzic te testy w buty, zeby Ci nie wylataly :P .adik154:odwołuje sie tu do testu komputer świata...!!!
Moj pierwszy twardy dysk 100MB Seagate – chodzi do dzisiaj. 3GB z groszami – chodzi do dzisiaj. Kolejne rowniez. Nie kieruje sie zadnymi testami, tylko zwykla pragmatyka.
Ponadto wiemy ze nie lubisz Abit–ów, Lite–On–ów i do tego doszedł Seagate
Moze jeszcze czegoś, zupy ogórkowej, marchewki ??
Moze jeszcze czegoś, zupy ogórkowej, marchewki ??
adik154:odwołuje sie tu do testu komputer świata...!!! gdzie segate przegreało z WD i MAXTOREM@@@@@
Wsposób zauwaźalny przy codziennej pracy ? – wątpię, czy cośkolwiek da się w tej kwestii zauwaźyć IMO
odwołuje sie tu do testu komputer świata...!!! gdzie segate przegreało z WD i MAXTOREM@@@@@
adik154:Segate nie dorasta do pięt MAXTOROWI i WD/...
adik154 Twoje kategoryczne stwierdzenia typu :
"tak jest , bo ...ja tak mam" są doprawdy powalające
hehe kaźdy swojego broni :wink: Ja mam WD80GB :lol:
adik154:Niewiem ale w praktyce moim zdaniem wygrywa WD, zresztą w testach teź :wink:
Nie kieruj się testami. Wiesz jak wszystkie testy wyglądają.
Zresztą ja wolę Seagate–a, a ty WS, wiec nie ma o czym mówić.
Kaźdy ma swój gust :)
Niewiem ale w praktyce moim zdaniem wygrywa WD, zresztą w testach teź :wink:
adik154:Segate nie dorasta do pięt MAXTOROWI i WD/...
Czyźby? Ja mam i sprawuje się lepiej, niź WS mojego brachola.. :D
Segate nie dorasta do pięt MAXTOROWI i WD/...
Powiem ci jedno. Ukey ma rację ;)
Twój dysk juź się kończy. Zainwestuj w nowy. Najlepiej w Seagate Barracuda 80 GB. Będziesz zadowolony :)
Twój dysk juź się kończy. Zainwestuj w nowy. Najlepiej w Seagate Barracuda 80 GB. Będziesz zadowolony :)
Chlodzenie ma dobre i nic na nie go nie naciska bo jest w ramce napisze jak zipnie ale mam nadzieje ze nie predko :wink:
Ehh to stukanie moze sie okazac nadchodzacym koncem dysku. Teraz go Odleczyles ale na jak dlugo tego nie wiadomo dysk powinien buczec tylko przy starcie (takie 3–4 zgrzyty) i dalej powinien chodzic cicho. Radze sprawdzic co tam slychac w srodku kompa. Jakie dysk ma chlodzenie (to programem) i czy nic na niego nie naciska itp..
A teraz cos dobrego....... 8)
Sciagnolem program do dysku ze strony producenta (thx JN za naprowadzenie )
zrobilem nim format i odziwo dysk dziala nie ma zadnego bad sectora !!! (z pod windowsa nie dalo sie go sformatowac a regenerator hdd znalazl 1g badow i nie umial ich naprawic) :P zrobilem partycje sformatowalem zainstalowalem winde i smiga wszystko (oczywiscie odglos nie zniknol chyba stuka glowica)
sytem S.M.A.R.T pokazje status good :wink:
Sciagnolem program do dysku ze strony producenta (thx JN za naprowadzenie )
zrobilem nim format i odziwo dysk dziala nie ma zadnego bad sectora !!! (z pod windowsa nie dalo sie go sformatowac a regenerator hdd znalazl 1g badow i nie umial ich naprawic) :P zrobilem partycje sformatowalem zainstalowalem winde i smiga wszystko (oczywiscie odglos nie zniknol chyba stuka glowica)
sytem S.M.A.R.T pokazje status good :wink:
Pan i pastuch:Pewnie padają łoźyska.
Wiem ze jest juz puzno i chce mi sie spac ale jakos to sie kupy nie trzyma lozyska padaja :?: Pomyslal bym nad tym .........
Pewnie padają łoźyska.
Dzieki wszystkim za rady :wink:
działam teraz na programie od producenta zobaczymy
czy cos naprawi ale juz rozgladam sie za nowym dyskiem
niestety nie byl na gwarnacji :(
Mowilem ze to dysk od laptopa tyle miejsca na dokumenty to sporo ale jak padnie razem z nimi to bedzie slabo :lol:
Hitachi TravelStar 7K60 60 GB –––––––656,– zł :wink:
działam teraz na programie od producenta zobaczymy
czy cos naprawi ale juz rozgladam sie za nowym dyskiem
niestety nie byl na gwarnacji :(
Tyz tak napisalem 4.6GB to nic ja tyle to mam muzyki
Mowilem ze to dysk od laptopa tyle miejsca na dokumenty to sporo ale jak padnie razem z nimi to bedzie slabo :lol:
Niestety nie orientuje sie ile moze kosztowac dysk do laptopa ale mysle ze z 50 zl wiecej wiec tak z 400zl na 120GB Musisz miec
Hitachi TravelStar 7K60 60 GB –––––––656,– zł :wink: