Haslo w Win XP Pro

Kumpel ma problem. Ojciec ustawil mu 1 konto na Win XP pro i to konto ma haslo. Jak sie mozna domyslic kolega niemoze wejsc na kompa i sobie pograc. Czy jest jakis sposob obejscia hasla lub jego rozpoznania :?:

Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 13

Doktor X:
Pawek ty madry chlopak jestes...ale zaczaj ze ten chlopaczek wogole nie moze wejsc na konto , wiec jak ma sciasgnac jakis tam plik...
To niech ten chłopaczek przyjdzie do Ciebie, ściągnie ten plik – zrobi u Ciebie tę dyskietkę... :idea: Resztę juź moźe (musi) zrobić na tymźe 'zahaślonym' kompie... Gorzej jak na BIOSa jest takźe załoźone hasło... Musiałby wyjmowac do tego bateryjkę...

Aź nie mogę uwierzyć, źe sam na to wpadłem :mrgreen:
Pawek
Dodano
22.05.2004 16:28:15
Plik załączony przez Pawka do jego postu ma kolega zgrać!
fije
Dodano
22.05.2004 16:23:17
Kontrolowany:
Kumpel ma problem. Ojciec ustawil mu 1 konto na Win XP pro i to konto ma haslo. Jak sie mozna domyslic kolega niemoze wejsc na kompa i sobie pograc. Czy jest jakis sposob obejscia hasla lub jego rozpoznania :?:

Pozdrawiam.

Pawek ty madry chlopak jestes...ale zaczaj ze ten chlopaczek wogole nie moze wejsc na konto , wiec jak ma sciasgnac jakis tam plik...
Doktor X
Dodano
22.05.2004 16:13:26
Hmmm... Zawsze moźe się zdarzyć, źe system nie wstanie (choć to baaaaaaaaaaaaardzo mało prawdopodobne). Tak poza tym to niczym ta operacja raczej nie grozi.
Pawek
Dodano
22.05.2004 14:51:27
No serio tak sie stało, wcześniej nie było, a teraz są juź dwa. Chyba Matrix :D

Zapomniałem jeszcze zapytać.
Pawek:
PS. Za ewentualne szkody nie odpowiadam – operację wykonujesz na własną odpowiedzialność.

Jakie to mogą być szkody?
fije
Dodano
22.05.2004 14:40:12
:shock: W tym (załącznik :P)

PS. A tak na serio, to faktycznie czasem załączniki znikają – teź tak soradycznie mi się zdarza ich nie widzieć. Pomaga wyjście i ponowne wejście do danego topicu.
Pawek
Dodano
22.05.2004 14:35:09
Pawek:
Na samym początku naleźy ściągnąć plik znajdujący się w załączniku – Offline NT Password & Registy Editor

Jakim załączniku?? :D
fije
Dodano
22.05.2004 14:20:09
Postanowiłem nie obdzierać CHIPA z jego własności intelektualnych i jedynie na podstawie ich poradnika, napisałem swój :D 8)

PRZYGOTOWANIA
Na samym początku naleźy ściągnąć plik znajdujący się w załączniku – Offline NT Password & Registy Editor oraz przygotować jedną sformatowaną dyskietkę. Po rozpakowaniu załącznika uruchamiamy plik install.bat i wpisujemy symbol naszego napędu dyskietek (przewaźnie A:). W tym momencie tworzona jest dyskietka, za pomocą której "zbootojemy" komputer i zedytujemy zawartość zbioru SAM (tam trzymane jest hasło).

URUCHOMIENIE PROGRAMU
Uruchamiamy ponownie komputer, w BIOS–ie ustawiamy, aby start komputera nastąpił z napędu dyskietek. Zatwierdzamy zmiany (jeszcze raz uruchamiamy ponownie sprzęt, tym razem wkładając w tzw. międzyczasie dyskietkę do napędu).

KROK PIERWSZY – wybór partycji
Po załadowaniu programu naszym oczom ukaźe się okno wyboru partycji, na której umieszczone są pliki systemowe (na której mamy zainstalowanego Windowsa). W tym kroku nasze działanie ogranicza się do podania właściwego numeru partycji – są one ułoźone tutaj w kolejności odpowiadającej alfabetycznemu ułoźeniu ich w Moim komputerze, czyli partycja C: to w 99% przypadków nr 1, D: – 2, itd. Gdybyś miał wątpliwości co do wyboru, pomocny moźe być podawany przez program rozmiar kaźdej z partycji – wtedy znając rozmiar tej systemowej nie powinieneś mieć problemu z właściwym wyborem.

KROK DRUGI
Z racji tego, źe chcesz zmienić/zresetować hasło w tym kroku wybierz opcję 1 i potwierdź wybór ENTEREM.

KROK TRZECI
Równieź w tym miejscu bez wdawania się w szczegóły – wybierz opcję numer 1.

Teraz przechodzimy do okna, w którym mamy wybrać hasło, którego konta chcemy zmienić. Domyślna wartość do Administrator, którą akceptujemy.
Pozostaje nam wpisanie nowego hasła, bądź pozostawienie go pustego – w tym celu pozostawiamy domyślny znak – *. Zmianę hasła potwierdzamy klawiszem 'y'. Teraz naciskamy '!', by powrócić do głównego menu. Nie pozostało nam juź nic więcej do zrobienia, więc wpisujemy 'q', by udać się do wyjścia.

KROK CZWARTY – potwierdzenie zmian
To ostatni moment, w którym moźemy zaniechać wprowadzania zmian. Jeśli jednak jesteśmy pewni, źe wszystko wykonaliśmy prawidłowo i zgodnie z zamysłem, to wpisujemy 'y' i potwierdzamy ENETEREM. Teraz następuje cały proces modyfikacji ustawień systemowych... Po kilku minutach jesteśmy gotowi do wydania ostatniej komendy – jest nią odpowiedź nie (wpisanie 'n') na pytanie o ponowne uruchomienie programu. W tym momencie jest juź po wszystkim.

Po ponownym uruchomieniu systemu Wundows uruchomi się program sprawdzający powierzchnię dysku, a hasło administartora okaźe się puste. Jeśli chcemy zmieniamy je na nowe.

PS. Za ewentualne szkody nie odpowiadam – operację wykonujesz na własną odpowiedzialność. Ja dołoźyłem wszelkich starań, by w poradzie nie znalazły się źadne błędy merytoryczne. Pamiętaj, źe wszelkie komendy wpisujemy bez znaków '', których ja uźyłem jedynie do oddzielenia ich od reszty tekstu.

PS2. Wyprzedzając pytania.
:arrow: Sposobu na poznanie hasła bez jego zmianywyzerowania nie znam.
:arrow: Natomiast do systemu moźna się dostać na pełnych prawach bez wpisywania hasła uźywając do tego płyty instalacyjnej z Windowsem 2000 – ale nie to jest tematem mego postu, więc po więcej informacji musisz się udać gdzie indziej.
Pawek
Dodano
22.05.2004 11:25:58
Rozniez byl bym zainteresowany :D
Vegetto
Dodano
22.05.2004 00:54:01
No to przeskanuj, przecieź to interesujące. Poza tym uczynny z Ciebie chłopaczek, więc nie daj się prosić :wink:
fije
Dodano
21.05.2004 22:43:42
A czy Ty myslisz, źe chce mi się przepisywać artykuł... Moge go ewentulanie zeskanować... ale na pewno nie dzisiaj... Jak coś to jutro.
Pawek
Dodano
21.05.2004 22:27:34
Bądz kolega i podziel się tą wspaniałą informacją :D
fije
Dodano
21.05.2004 22:19:59
Jest sposób, ale nie wiem czy warto go tak tutaj publicznie podawać. Na razie powiem tylko tyle, źe CHIP 5/04, strona 140.
Pawek
Dodano
21.05.2004 22:00:17
Anonymous
Dodano:
21.05.2004 21:47:07
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1