Hamachi – udostępnianie zasobów (katalogów)
Witam,
Zainstalowałem program Hamachi (www.hamachi.cc – sieć wirtualna) i ładnie zestawił mi sieć wirtualną (3 kompy na XP – 2 w lokalnym LAN, 1 – za NAT). Po wysłaniu pinga do innego uźytkownika ładnie daje odpowiedzi – słowem działa super.
Jednak chciałbym udostępnić wybrane katalogi innym uźytkownikom sieci wirtualnej. I tu zaczynają się schody. Wszystkie maszyny są na XP. Przydzielone wirtualne IP to 5.6.xx.xx. Jednak próba otwarcia zasobów (wpisując wirtualny IP np explorator) nie przynosi rezultatów. Dostaje komunikat źe "System Windows nie moźe odnaleźć \\5.6.yy.yy. Spradź pisownię lub próbuj ponownie...... itd.". Przydzielone wirtualne IP są wpisane w wirtualną kartę połączenia lokalnego IP:5.6.xx.xx, MASKA: 255.0.0.0, BRAMA: puste.
Jak skonfigurowć komputery źeby mogły na wzajem udostępniać zasoby? Moźe ktoś to juź ćwiczył?
@EL NINO: Jesteś guru w tych sprawach. Moźesz jakoś pomóc.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Zainstalowałem program Hamachi (www.hamachi.cc – sieć wirtualna) i ładnie zestawił mi sieć wirtualną (3 kompy na XP – 2 w lokalnym LAN, 1 – za NAT). Po wysłaniu pinga do innego uźytkownika ładnie daje odpowiedzi – słowem działa super.
Jednak chciałbym udostępnić wybrane katalogi innym uźytkownikom sieci wirtualnej. I tu zaczynają się schody. Wszystkie maszyny są na XP. Przydzielone wirtualne IP to 5.6.xx.xx. Jednak próba otwarcia zasobów (wpisując wirtualny IP np explorator) nie przynosi rezultatów. Dostaje komunikat źe "System Windows nie moźe odnaleźć \\5.6.yy.yy. Spradź pisownię lub próbuj ponownie...... itd.". Przydzielone wirtualne IP są wpisane w wirtualną kartę połączenia lokalnego IP:5.6.xx.xx, MASKA: 255.0.0.0, BRAMA: puste.
Jak skonfigurowć komputery źeby mogły na wzajem udostępniać zasoby? Moźe ktoś to juź ćwiczył?
@EL NINO: Jesteś guru w tych sprawach. Moźesz jakoś pomóc.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 3
co wy z tym hamachi powiem wam źe to juź ode mnie wybyło i teraz normalnie koźystam z vpn systemu xp pro i nie ma co się głowic nad hamiachi tylko vpn mój adres vpn to: siec–vpn.ok24.pl login:test hasło:test uzywajcie tego połączenia jest owiele łatwiejsze do skonfigurowania niź hamichi i nie ma limitu userów no moźe tylko łącze internetowe jedyny limit!!!!a i jak macie polski system to wszystko jest po polsku wiec vpn powstaj!!!!!!!!!!!!!!!
właśnie tam dotarłem, ale z moim angielskim..... :oops:
Moźe przed Boźym Narodzeniem dojdę do sedna sprawy.... :wink:
OK. Biorę słownik i do dzieła...... :P
Moźe przed Boźym Narodzeniem dojdę do sedna sprawy.... :wink:
OK. Biorę słownik i do dzieła...... :P
Predzej góró kurna :wink: .jkdobro:@EL NINO: Jesteś guru w tych sprawach.
Nie bawilem sie "wirtualnie" i nic na ten temat nie moge powiedziec. Przykro mi. Na stronie domowej programu nie ma jakiegos FAQa opisujacego udostepnianie ?
No tak, nie ma FAQ, ale jest forum i na nim dzial z "How to". Ten temat chyba wyjasnia sprawe udostepniania, nie wglebialem sie zbytnio –> http://forums.hamachi.cc/viewtopic.php?t=494
Strona 1 / 1