Grzejący się procesor
Kilka tygodni temu zakupilem procesor Athlon 2800+. Problem w tym, ze procesor dosc mocno sie grzeje. Przy bezczynnosci jego temperatura oscyluje w granicach 66–68 stopni, przy pelnym wykorzystaniu dochodzi nawet do 73–74 stopni. Przy montowaniu procesora wykorzystalem srebrna paste zamiast silikonowej. Posiadam rowniez dwa dodatkowe wentylatory w obudowie. Czy tak wysokie temperatury sa czyms normalnym?
Czy taki wentylator – http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44690447 – montowany w slocie 5,25" pomoze?
Czy taki wentylator – http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44690447 – montowany w slocie 5,25" pomoze?
Odpowiedzi: 12
cale szczescie ze to czujnik bo szkoda procesora mam nadzieje ze plyte masz nagwarancji jak tak to czym predzej oddaj ja do naprawy z temperaturami nie ma zartow trzeba je obserwowac najlepiej zainstalowac sobie motherboard monitor albo podobny abys mial w pasku na dole ciagle kontorle nad temperaturami no oczywiscie jezeli czyjnik bedzie sprawny bo inaczej to masakra :D powodzenia
Przemysław Zawadzki i inni ;) >>> Dzieki za rade. To zrabany czujnik. Dotykalem radiatora przy procku, plyty i wszystko cieple tylko (na dodatek BARDZO umiarkowanie). Normalnie mozna reke trzymac i nie piecze ;P To juz na karcie graficznej jest cieplejszy radiatorek. :) Pewnie sie czujnik zrabal :)
jedno powiem temperatura to jest u ciebie krytyczna nawet gorzej ja mam amd64 3400+ i u mnie w stresie tempertura siega w stresie 40 stopni nie mowie ile mam podczas normalnego wykorzystywania procka bo sie chyba załamiesz :D ale to co u ciebie sie dzieje to jest BIG PROBLEM radze ci kolego abys zaczal powaznie o tym problemie myslec bo ta temperatura na dlugo nie pozwoli ci sie cieszyc tym athlonem cos mi sie tu wydaje ze zle zalozyles radiator radzilbym sprawdzic czy ty go wogole dobrze zakladasz nie chce podwazac towich umiejetnosci jezeli chodzi o zakladanie radiatora na procesor ale prosze sprawdz czy dokladnie przylega do powierzchni procesora i daj znac takeiej temperatury to ja dawno nie widzialem(slyszalem) moze zrob tez tak jak wyzej napisali sprawdz reką temeperatury chipsetu i procesora (dotknij radiator) jezeli parzy to pewnie czujnik na plycie sie nie myli jezeli tak nie jest to znaczy ze masz walniety czujnik na plycie!!!
80 C i to jest nie wiarygodne? jak sie nie konserwuje to tak jes. bylem swiadkiem jak w everscie na Athlonie T–bird 2000mhz bylo 90–100C (przez paste). tak btw. to np. athlony64 szczegolnie ten FX–55 to u nich temp. w okolicach 80 to norma :P blee, jak sie pewnie takiego kompa wlacza, to swiatla lekko przygasaja w calej chałupie ^^RzEmIeN:Nie no poprostu nie moge :| to jest dla mnie niewiarygodne aby procesor mial prawie 80C
:shock:
to musi być przekłamanie... nie wierzę, źe masz na chipsecie 51 stopni :shock: :) jeśli moźesz to dotknij palcem chipsetu i jeśli to będzie 50 stopni to będziesz wiedział :wink: 8)
Plyta glowna – 51 stopni
Procek – 61 stopni /idle/ 68–70 stopni /max wykorzystanie/
Procek – 61 stopni /idle/ 68–70 stopni /max wykorzystanie/
mam ten program i powiem Ci, ze on jest niedokladny :? Sprobuj programem "everest"
masz go tutaj: http://www.lavalys.hu/pre/everesthome/everesthome_build_0292.zip
masz go tutaj: http://www.lavalys.hu/pre/everesthome/everesthome_build_0292.zip
Odczytuje na programiku dostarczonym razem z plyta MSI :)
Nie no poprostu nie moge :| to jest dla mnie niewiarygodne aby procesor mial prawie 80C
:shock: powiedz lepiej co ci odczytuje takie temp ? sprawdz w biosie,sprobuj dotknac reka radiatora jezeli naprawde ma 80C to bedziesz czuc :D cieplo z daleka. Mysle ze to blad w odczycie a jezeli nie to sprawdz obroty wiatraczka na procesorze. U mnie na chlodeniu boxowym athlon 2500+barton ma 35C.
:shock: powiedz lepiej co ci odczytuje takie temp ? sprawdz w biosie,sprobuj dotknac reka radiatora jezeli naprawde ma 80C to bedziesz czuc :D cieplo z daleka. Mysle ze to blad w odczycie a jezeli nie to sprawdz obroty wiatraczka na procesorze. U mnie na chlodeniu boxowym athlon 2500+barton ma 35C.
omfg, po co chcesz kupować za 50 zl, takie 'COS' ;o jak juź chcesz mieć lepszy przeplyw powietrza to kupujesz dwa w miare wolnoobrotowe wentylatory i jeden instalujesz z przodu, drugi z tylu (tak zeby powietrze z przodu wlatywało) Ale to nie zmiejszy dyrastycznie (albo wogole) temp. procka. [br]Heh, pewnie masz boxowanego, ale czy on jest nowy czy z alegro ? proponuje zdjąć paste (profesjonalnie czyli przemyc ladnie alkoholem itp.), kupic nowa za 5zl w sklepie, nie smarowac calej powierzchni procka i powinno pomóc. Jak to nie zadziała, a zalezy ci na niźeszej temp. to kup jakiegos pentagrama
OK sprawdze, procesor nie jest podkrecany.
ja mówiłem o wiatraku a nie o radiatorze 8) zdejmij radiator i zobacz czy między prockiem a radiatorem jest wystarczająca ilość pasty termoprzewodzącej. a kręciłeś procka ?
Strona 1 / 1