Grzanie się kompa i problem z nagrywarką DVD LG
Mam płytę główną ASUS P5LD2 Deluxe, procesor Pentium D 805 z boxowym wentylatorem, obudowę I-BOX JET II ( cztery wiatraki, dwa na przodzie wciągające, jeden na boku też wciągający, jeden z tyłu wyciągający ) i zasilacz Chieftec 450 watt ( jeden wiatrak skierowany do środka komputera tylko nie wiem czy wciągający czy wyciągający ). Przy takim ustawieniu wiatraków jak powyżej temperatura płyty głównej dochodzi do 41 stopni podczas pracy (i tak mi sie wydaje że za dużo), a temperatura procesora w spoczynku wynosi 60 stopni ( w stresie nawet powyżej 70 stopni ). Czy wie ktoś co zrobić żeby obniżyć troche temeprature tych podzespołów bez inwestowania w nowe chłodzenie? I drugi problem, mam nagrywarkę DVD LG GSA 4163B, którą normalnie wykrywa bios tylko jak chce żeby wysunął się talerz to zaczyna migać dioda, pomiga około 20 sekund i talerz nie chce się wysunąć. Byłbym wdzięczny jakby ktoś wiedział jak mi pomóc i napisał to w tym poście. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1
Sagan11 to są normalne temperatury . Moja płyta główna ma 50 stopni . Pentiumy D zawsze mają temperature od 50 do 80 .
Strona 1 / 1
Chodzi ci komp stabilnie przy takich temperaturach? Czyli mam się cieszyć, ale system czasami się zawiesza chyba przez za wysoką temperaturę. Też słyszałem że Pentiumy chodzą do 80 spokojnie ale na jakiejś stronie przeczytałem, że u nich na boxowym wentylatorze osiągają nawet poniżej 40 ale nie wiem czy to prawda. To jeszcze jakoś przeżyje, ale co mam zrobić z tą nagrywarką. Mam już dzwonić do serwisu czy da się coś z tym zrobić?
<P>Jeżeli chodzi o nagrywarke to dociśnij kabel sygnałowy do nagrywarki . </P> <P>Jest dużo powodów zawieszania się kompa . Ja bym się nie przejmował tymi temperaturami . Pentiumy D mają takie temperatury . </P> <P>Z tym zawieszaniem kompa to może jeszcze karta graficzna może sie przegrzewać . Podaj mi jeszcze temperature karty graficznej . </P>
Grafika ma maksymalnie 55 stopni, kable są dociśnięte.
Jaka grafika ?? I czy była podkręcana ?? Aretfakty w grach są ?? Masz może płyte czysczącą do nagrywarki jak masz to sprubuj !!
Grafika 7900 GT, próg ma 125 stopni więc to napewno nie to, nie była podkręcana, wszystko działa jak należy. Dzwoniłem do serwisu LG i koleś powiedział, że to typowa usterka dla tego modelu, uszkodzona jest mechanika albo elektronika. Wydaje mi się, że to pierwsze bo jak ją wyjmowałem to wyleciał z niej kawałek plastiku, a on gadał właśnie coś o plastiku.
Komp mi się zawiesza gdy wychodzę z gry np. z Call of Duty 2. Temperatura wynosi odpowiednio: płyta 40 stopni; procek: 65, czyli w normie. Zawiesza sie i nie zawiesza, gdy jest niby zawieszony normalnie gra muzyka puszczana z winampa.
Sprawdź te temperatury - ten procek ma max temperaturę dopuszczalną <b>63 stopnie</b>.<br><br>Temperatury sprawdź w biosie - lub termometr cyfrowy z sondą.<br><br>Sprawdź cooler na CPU - może coś z nim lub serwis i niech robią.<br><br>
Jakim ty programem sprawdzasz te temperatury ??
Aida32 3.94.2
Jeszcze jedno. Jak stawiam obok kompa wiatrak sklepowy i nakierowuje go na procesor to temperatura procka zamiast spadać to rośnie. Może czujnik jest zjebany?
Nawiewasz ciepłe powietrze na procesor [ wiatraczek procesora jest słabszy i nie odprowadza ciepla ]