gry dosowe w winxp
mam problem z uruchomieniem starych dosowych gier pod winxp
gdy w trybie polecen uruchamiam gre to ona uruchamia sie, pojawia sie nawet ekran ale na tym sie konczy, bo nic nie moge dalej zrobic , gra wisi na tym ekranie, nie reaguje na naciskanie klawiszy...nic
probowalem juz roznych ustawien
– we wlasciwosciach zmienialem poamiec i tryby zgodnosci
– w pliku config.nt mam wpisane :]
dos=high,umb
device=%SystemRoot%system32himem.sys
files=100
buffers=50
[386Enh]
PerVMFiles=150
– nawet probowalem emulator dosbox 0.6 uruchamiac ale po zamontowaniu katalogu i wpisaniu nazwy programu np. ski.exe jest tak samo
dzieje sie to na roznych grach
proponujecie moze jakies konkretne ustawienia w winxp do uruchamiania takich starych dosowych gier ?
moje gg 1088668 lub mejlik pumekss1@gazeta.pl
gdy w trybie polecen uruchamiam gre to ona uruchamia sie, pojawia sie nawet ekran ale na tym sie konczy, bo nic nie moge dalej zrobic , gra wisi na tym ekranie, nie reaguje na naciskanie klawiszy...nic
probowalem juz roznych ustawien
– we wlasciwosciach zmienialem poamiec i tryby zgodnosci
– w pliku config.nt mam wpisane :]
dos=high,umb
device=%SystemRoot%system32himem.sys
files=100
buffers=50
[386Enh]
PerVMFiles=150
– nawet probowalem emulator dosbox 0.6 uruchamiac ale po zamontowaniu katalogu i wpisaniu nazwy programu np. ski.exe jest tak samo
dzieje sie to na roznych grach
proponujecie moze jakies konkretne ustawienia w winxp do uruchamiania takich starych dosowych gier ?
moje gg 1088668 lub mejlik pumekss1@gazeta.pl
Odpowiedzi: 4
spróbuj DosBox – emulator dosa – świetny, emuluje wszystko dźwięk, grafa, midi w pełni. http://dosbox.sourceforge.net – jakbyś nie umiał uruchomić, poGGadaj ze mną na gg (2557537)
po reinstalacji winxp zadzalaly gry dosowe ale po instalacji sp1 winxp juz nie
wyglada to tak, ze gra sie uruchamia, pokazuje sie pierwsze okno i na tym koniec..wisi wszystko
wyglada to tak, ze gra sie uruchamia, pokazuje sie pierwsze okno i na tym koniec..wisi wszystko
Gagman:Obawiam się, źe gry dosowe nie pójdą w zaden sposób na XP...
Nie jest to prawdą. Fakt wszystkie napewno działać nie będą. Ale większość działa wyśmienicie. I nic w config.nt nie zmieniałem.
Co do emulacji to ściągnij sobie program virtual pc. zainstaluj sobie w nim dosa 6.20. Nie ma moźliwości źeby coś tam nie działało.
Obawiam się, źe gry dosowe nie pójdą w zaden sposób na XP...
Strona 1 / 1