Granie w Lan'ie przez Internet

Witam!

Mam problem dotyczący IP na Lanie. Mój tato jest Adminem sieci. Nie uźywa źadnego programu do udostepniania Netu. Mamy windows XP( nim udostępnia połączenie). On ma przy swoim kompie(serwerze) podpięte SDI. Niedawno poźyczyłem sobie od kolegi grę Worms Wolrd Party. Jest tam moźliwość grania przez Net. Otóź problem polega na tym, źe gdy chcę stworzyć hosta(grę) to mogę, ale źeby ktoś wszedł na tego hosta to się nie da, bo chyba mam IP wew. Moje IP to 192.168.0.213. Jak ustawić to IP, tak źeby było stałe. Jeśli moźna to proszę o dokładny opis (krok po kroku), nie kupując Router'a. Proszę o odpowiedź. Szukałem o tym w wyszukiwarce. Coś było ale nie to co mnie interesowało. A jeszcze sobie przypomniałem, źe tato mi mówił źe jest moźliwość przypisania stałego IP.

Pozdrowienia
Wojtek :? :?:

Odpowiedzi: 9

Gdzie znaleźć polską nakładke na Wingate 5.0.0>?

––– SLAY3R –––
Uźywaj opcji zmień.
Wojtek_jjj
Dodano
01.11.2003 10:42:27
A moźe WinGate sobie z tym poradzi ? :wink: :?:
Wojtek_jjj
Dodano
01.11.2003 07:47:44
google.pl –> grupy dyskusyjne –> pl.comp.os.linux(unix)

dla ulatwienia:
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF–8&group=pl.comp.os

maly
malyko
Dodano
22.10.2003 09:04:38
A znasz jakieś??, jak moźesz to podaj linka.
fije
Dodano
21.10.2003 15:13:36
pewnie sie ktos orientuje, ale najlepiej odwiedzic jakies forum unixowe/linuxowe – tam jest masa tego.
maly
malyko
Dodano
21.10.2003 11:04:50
U mnie nie ma zadnego admina, po prostu wynajmuje mieszkanie z kolegami i mamy neta przez telewizje kablową i poprostu rozdzielamy go na 4 kompy, a serwer mamy na unixie, bo przyszedł kiedys jakiś znajomek kogoś i nam postawił na unixie bo ponoć najlepiej chodzi (i tu miał racje bo juz mamy serwer ponad rok i ani razu sie nie wykrzaczył, jak to nie raz słyszałem od innych kolegów, co mają serwery na jakimś winie postawione) ale po tym jak zrobił, dostał flache i sie zmył i juz z nim kontaktu nie ma :) więc moze sie ktos orientuje jak to ustawic, zeby mozna było hostować te wormsy
Pozdrawiam!
fije
Dodano
19.10.2003 22:41:43
adminem jest moj tatko ale on malo o tym wie. myslielismy razem o serwerze DHCP ale nie wiem czy o to chodzi!

P.S. Malyko zostaw mi swoj numer gg moj to 2460192. jak cos to napisz pogadamy ;)
Wojtek_jjj
Dodano
19.10.2003 16:10:20

Ale tak na serio moze ktos zna odpowieć na to pytanie, bo tez mam w domu pare kompów w lanie, a na serwerze nie moge grac bo mamy tam UNIXA?

Po pierwsze: z tego ze jest tam UNIX nalezy sie tylko cieszyc

Po drugie: prawdopodobnie na serwerze unixowym jest maskarada, ktora umozliwia dostep do netu kompom z lokalnej sieci, ale odwrotnie juz nie.

Po trzecie: Jest mozliwe, aby z zewnątz (czyt. Internet) kompy mialy dostep do maszyny w sieci lokalnej za maskaradą (np. do konkretnej uslugi na konkretnym porcie TCP). Wystarczy na serwerze ustawic przekierowanie źądania (np. klienta jakiejs gry sieciowej) na twoj lokalny komp (adres.wewnetrzny.IP:portTCP),na którym uruchomiles serwer tej gry sieciowej.
Admini weidza jak takie rzeczy robic ale nie sa do tego sklonni.

pozdr
malyko
malyko
Dodano
19.10.2003 15:45:09
Jak chcesz hostować w wormsy to przepnij SDI do siebie i Ty bedziesz wtedy adminem i bedziesz udostepniał neta tacie. Nie wiadomo tylko czy sie zgodzi na taki układ, bo to znaczy, źe zostanie zwolniony ze stanowiska admina;)
Ale tak na serio moze ktos zna odpowieć na to pytanie, bo tez mam w domu pare kompów w lanie, a na serwerze nie moge grac bo mamy tam UNIXA? Neta mam przez chello.
Pozdrawiam!
fije
Dodano
14.10.2003 03:34:15
Wojtek_jjj
Dodano:
11.10.2003 22:16:54
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1