Grafa do 350zł
Dotychczas byłem zdecydowanym zwolennikiem kart nvidii ale za pare dni(wypłata) mam zamiar zamienić wysłuźonego gf440mx z tvout na coś lepszego, pare gierek nie chce juź chodzić a przez emulator i tak skacze jak małysz.
Wiec, chce kupić coś do 350zł, troche poczytałem i chce karte 128MB ramu, 128 bit (no bo chyba 256 nie kupie) koniecznie z tvout svideo, agp x4, obsługa pixel shader 2.0(jak sie da to wyźsza bo chyba 2++ jakieś jest podaje minimum tego co chce) open gl chciałbym 1.5 no ale jak sie nie da to 1.4, źeby miała "dobre" taktowanie pamieci i cpu a nie jakoś obniźone, źeby miała troche zapasu na podkręcenie, nie chce źadnych wersji light.
Myślałem źe kupie jakiegoś gforca fx juź nawet sie zdecydowałem na wersje 5700 tylko źe... nie ma jej w moim mieście. Poza tym sprzedawcy jak mówiłem źe chce gforca to pytali "a dlaczego gforca? Radeona lepiej wziąść" I tym sposobem zacząłem sie zastanawiać czy faktycznie nie zmienić przekonań co do producenta, w sumie nvidia jakieś wałki z robiła z tymi swoimi kartami, reasumując zasiali we mnie ziarnko niepewności. Z drugiej strony jakiś czas temu słyszałem opinie źe do kaźdej gry trzeba było zmieniać sterowniki, catalyst, omega dla mnie to czarna magia.Jak wyglada ta sprawa teraz?
W sklepie gość polecił mi
radka 9550 za 300zł ale pozbierałem troche cenników po sklepach i dostane juź ja za 221zł(producent Ati) a za
349zł kupie HIS Radeon 9600 128MB 128bit,
za
367zł dostane Sapphire Radeon 9600 128MB 128 bit
Co do fx–ów to w podanej cenie kupie
Gigabyte fx5500 128MB 128 bit298zł lub
Leadtek–Winfast fx5500 128MB 128bit za 332zł, teoretycznie jak bym pochodził to bym tego 5700 teź pewnie dostał, moźe ktoś wie gdzie w cz–wie da sie go kupić?
Co polecacie a co zdecydowanie odradzacie, moźe jakieś inne propozycje, no i jak wygląda teraz sprawa ze sterownikami do radeonów?
Wiec, chce kupić coś do 350zł, troche poczytałem i chce karte 128MB ramu, 128 bit (no bo chyba 256 nie kupie) koniecznie z tvout svideo, agp x4, obsługa pixel shader 2.0(jak sie da to wyźsza bo chyba 2++ jakieś jest podaje minimum tego co chce) open gl chciałbym 1.5 no ale jak sie nie da to 1.4, źeby miała "dobre" taktowanie pamieci i cpu a nie jakoś obniźone, źeby miała troche zapasu na podkręcenie, nie chce źadnych wersji light.
Myślałem źe kupie jakiegoś gforca fx juź nawet sie zdecydowałem na wersje 5700 tylko źe... nie ma jej w moim mieście. Poza tym sprzedawcy jak mówiłem źe chce gforca to pytali "a dlaczego gforca? Radeona lepiej wziąść" I tym sposobem zacząłem sie zastanawiać czy faktycznie nie zmienić przekonań co do producenta, w sumie nvidia jakieś wałki z robiła z tymi swoimi kartami, reasumując zasiali we mnie ziarnko niepewności. Z drugiej strony jakiś czas temu słyszałem opinie źe do kaźdej gry trzeba było zmieniać sterowniki, catalyst, omega dla mnie to czarna magia.Jak wyglada ta sprawa teraz?
W sklepie gość polecił mi
radka 9550 za 300zł ale pozbierałem troche cenników po sklepach i dostane juź ja za 221zł(producent Ati) a za
349zł kupie HIS Radeon 9600 128MB 128bit,
za
367zł dostane Sapphire Radeon 9600 128MB 128 bit
Co do fx–ów to w podanej cenie kupie
Gigabyte fx5500 128MB 128 bit298zł lub
Leadtek–Winfast fx5500 128MB 128bit za 332zł, teoretycznie jak bym pochodził to bym tego 5700 teź pewnie dostał, moźe ktoś wie gdzie w cz–wie da sie go kupić?
Co polecacie a co zdecydowanie odradzacie, moźe jakieś inne propozycje, no i jak wygląda teraz sprawa ze sterownikami do radeonów?
Odpowiedzi: 20
brtx:czesto zmieniam karty graficzne ;) .
Ja teź i o bardzo często :wink:
Często wyskakują dosyć dziwne rzeczy .
Driver Cleaner pomaga,ale jeźeli zmienia się kartę na stałe warto ją postawić na czystym systemie i mieć spokój.
MarcinX:ZyGmUnT:nie rozumiem tego chura optymizmu do reinstalacji windowsa no ale trudno.
Po zmianie Nvidia :arrow: Ati lepiej postawić nowy system,czesto resztki driverów powodują konflikty.
Bzurka, ja mam zainstalowane 66 do NVidia i Cataysty 5.1 – czesto zmieniam karty graficzne ;) mniejsza o to czemu – wszytko dziala bez problemow.
ZyGmUnT:nie rozumiem tego chura optymizmu do reinstalacji windowsa no ale trudno.
Po zmianie Nvidia :arrow: Ati lepiej postawić nowy system,czesto resztki driverów powodują konflikty.
ZyGmUnT:dla najnowszych catalystów i omeg wymagany jest sp2.
Zalecany nie wymagany,bez packa teź wszystko bezproblemowo działa.
nie rozumiem tego chura optymizmu do reinstalacji windowsa no ale trudno.
Osobiście polecam ściągnięcie sterów catalista 5.1 albo omegi zbudowanych na bazie tych tegoź catalysta ale bez ati control center gdyź posiada on dokładnie te same funkcje co zwykłe sterowniki tylko przyozdobione w ładną graficzkę co przy uruchamianiu jakichś gierek uprzyjemnia nam źycię przycinająć – CONTROL CENTER MÓWIMY STANOWCZO NIE. W zwykłym serowniku proponuję ustawić. W ogólnych wyłączyć świstki pzy opcjach związanych z DVI no chyba, źe korzystasz. W opcjach ekranów wyłączyć informacje dcc i włączyć wymuszanie odświeźania na taką jaką twój monitor maksymalnie obsługuje, najlepiej maksymalna dla 1024. Oprucz tego wyłączyć synchronizację zespoloną.
Po tych działaniach pozostaje ci tylklo
dostosowanie parametrów jakość/wydajność dla d3d i opengl wedle własnego uznania.
Waźna sprawa jes taka, źe dla najnowszych catalystów i omeg wymagany jest sp2. Po zainstalowaniu nowych sterów dobrze jest przeinstalować directxa, a tą reinstalkę systemu chyba bym sobie darował ...
Osobiście polecam ściągnięcie sterów catalista 5.1 albo omegi zbudowanych na bazie tych tegoź catalysta ale bez ati control center gdyź posiada on dokładnie te same funkcje co zwykłe sterowniki tylko przyozdobione w ładną graficzkę co przy uruchamianiu jakichś gierek uprzyjemnia nam źycię przycinająć – CONTROL CENTER MÓWIMY STANOWCZO NIE. W zwykłym serowniku proponuję ustawić. W ogólnych wyłączyć świstki pzy opcjach związanych z DVI no chyba, źe korzystasz. W opcjach ekranów wyłączyć informacje dcc i włączyć wymuszanie odświeźania na taką jaką twój monitor maksymalnie obsługuje, najlepiej maksymalna dla 1024. Oprucz tego wyłączyć synchronizację zespoloną.
Po tych działaniach pozostaje ci tylklo
dostosowanie parametrów jakość/wydajność dla d3d i opengl wedle własnego uznania.
Waźna sprawa jes taka, źe dla najnowszych catalystów i omeg wymagany jest sp2. Po zainstalowaniu nowych sterów dobrze jest przeinstalować directxa, a tą reinstalkę systemu chyba bym sobie darował ...
Tak jak pisali poprzednicy, format i postawienie od nowa systemu lub, co bardziej ci przypadnie do gustu, wyczyszczenie systemu z pozostałości sterów nVidii programem Driver Cleaner w trybie awaryjnym. Po czyszczeniu (sterownik Ati teź) zainstaluj na nowo.
Dzieki, wgram te stery rano jak przyjde z pracy, a w miedzyczasie moźe jeszcze jeden problem dam do rozwiązania, otóź wgrałem z płyty dołączonej do karty GIGABYTE Utility "v–Tuner/V–Tuner2" i jest tam opcja umoźliwiająca podkręcanie ale u mnie nie działa jedyne co mogę robić to zmieniać skin, nie mam teź dostępnej dolnej części tego "podkręcacza" w której powinny być kontrolki pokazujące m.in. temperature gpu i ram
nie podkręcaj Rivą a sterownikami OMEGA
http://www.amnezja.org...
Na twoim miejscu jak juź kupiłeś nową karte to i postaw WINDOWS NA NOWO, wgraj te Omego co ściągniesz ze strony i wszytko będzie działac dobrze, a przynajmniej powinno...
http://www.amnezja.org...
Na twoim miejscu jak juź kupiłeś nową karte to i postaw WINDOWS NA NOWO, wgraj te Omego co ściągniesz ze strony i wszytko będzie działac dobrze, a przynajmniej powinno...
Na sterownikach które podałeś niby pojawiły sie właściwości karty ale nadal nie moge zmieniać częstotliwości, niby wizualnie wygląda na to źe jest 70 Hz w 1024x768 ale monitor nadal pokazuje źe jest 60Hz, jak zmieniam na inną częstotliwość to nie ma róźnicy.
Medal of honor:PA przycina, nie wiem jaką opcje wyłączyć bo zmniejszałem detale i cały czas tak samo. Riddick chodzi dobrze na max detalach.
Podajcie mi linka do riva tuner bo te które mam nie obsługują mojej karty.
O ile mogę podkrecić karte?
Medal of honor:PA przycina, nie wiem jaką opcje wyłączyć bo zmniejszałem detale i cały czas tak samo. Riddick chodzi dobrze na max detalach.
Podajcie mi linka do riva tuner bo te które mam nie obsługują mojej karty.
O ile mogę podkrecić karte?
Sprawia problemy. Pojawiły sie właściwości karty ale jest tam tylko button ATI Catalyst Control Center jak go naciskam to nic sie nie dzieje, tak samo skrót na pulpicie oraz w menu kontekstowym pod prawym klawiszem. Dzieki, zasysam te stery które podałeś
Moźesz polski.
Jeźeli driver będzie dalej sprawiał problemy zainstaluj Catalysty bez CCC :
http://www2.ati.com/drivers/wxp–w2k–catalyst–8–062–040929a–018115C.exe
Jeźeli driver będzie dalej sprawiał problemy zainstaluj Catalysty bez CCC :
http://www2.ati.com/drivers/wxp–w2k–catalyst–8–062–040929a–018115C.exe
A musze mieć po polsku czy wystarczy angielski?
Ok niewaźne ściągne po polsku
Ok niewaźne ściągne po polsku
chyba .net framework musze zainstalować właśnie zasysam
Byłeś pierwszy :)
Byłeś pierwszy :)
xplod:
nie moźna uruchomić cli.exe ,
System nie moźe zainicjować Catalyst Control Center.
Zainstaluj Microsoft NET Framework.
Zainstalowałem te sterowniki ale przy uruchamianiu wyświetla mi źe nie moźna uruchomić cli.exe , dalej nie mam właściwości karty
1.polecam Ati Omega Drivers
2.normalnie np. w riva tuner
3.zainstaluj inne stery
4.bo ma wyjścia na 2 monitory
5.a musi??
6.monitor??
2.normalnie np. w riva tuner
3.zainstaluj inne stery
4.bo ma wyjścia na 2 monitory
5.a musi??
6.monitor??
Witam, a wiec dokonałem zakupu: gigabyte radeon 9550 w cenie 257zł (nadal nie wierze, jeszcze 2 tygodnie temu byłem przeciwnikiem radeona) ale mam pare pytań:
1.jakie sterowniki mam zainstalować? ściągam teraz takie
http://mirror.ati.com/support/drivers/winxp/radeonwdm–xp.html?type=xp&prodType=graphic&prod=productsXPdriver&submit.x=4&submit.y=8
bo są chyba do xp+sp2
2.jak ją podkręcić
3.wogóle to nie mam właściwości karty jak wejde we właściwości pulpitu
4.dlaczego karta jest widziana jako 2
5.karta nie pokazuje nic przy uruchomieniu komputera,przed zliczaniem ramu i wykrywaniem dysku, dlaczego?
6.nie moge zmienić odświerzania ekranu, mam tylko 60 Hz niezaleźnie jak ustawie
z góry dzieki za odpowiedzi
1.jakie sterowniki mam zainstalować? ściągam teraz takie
http://mirror.ati.com/support/drivers/winxp/radeonwdm–xp.html?type=xp&prodType=graphic&prod=productsXPdriver&submit.x=4&submit.y=8
bo są chyba do xp+sp2
2.jak ją podkręcić
3.wogóle to nie mam właściwości karty jak wejde we właściwości pulpitu
4.dlaczego karta jest widziana jako 2
5.karta nie pokazuje nic przy uruchomieniu komputera,przed zliczaniem ramu i wykrywaniem dysku, dlaczego?
6.nie moge zmienić odświerzania ekranu, mam tylko 60 Hz niezaleźnie jak ustawie
z góry dzieki za odpowiedzi
adam76:ja jestem bardziej przekonany do g–forsa.mam mam galaxy zeus fx 5600 256 mb ddr.i nienazekam
Miałem podobną w swoim komputerze, karta ledwo zipała na nowych grach z efektami Pixel Shader, benchmark Half Life 2 na średnich detalach w 800x600 dosłownie błagał o wyłączenie.
xplod:Co do 9600pro to chodzi mi o to źe 9500pro ma 8 potoków a 9600pro tylko 4 i w grach podobno ma niźszą wydajność, no ale mogę się mylić
Tak, ta karta ma 8 potoków, ale cięźko juź dostać taką kartę, jakieś uźywane są co prawda na allegro, ale bym raczej nie polecał tego modelu z drugiej ręki – często są źyłowane do maximum.
Polecam następujące artykuły:
"Wybieramy kartę do Half Life2" – Benchmark.pl
"Choroba wściekłych Radeonów, czyli jak RV350 zastępuje R300" – benchmark.pl
"GeXcube Radeon 9550 Extreme" – FrazPC.pl
Polecam kartę z ostatniego linku, trudno juź dostać prawdziwego R9600pro (400/600 z pamięciami BGA), więc ten model jest godny polecenia. Chyba źe uda ci się kupić R9600pro.
Nie kupisz nowego 9500 pro.
Jeźeli masz okazję na uźywkę w sensownej cenie kupuj bez wahania.
Jeźeli coś Nvidii to tylko seria 6xxx.
Jeźeli masz okazję na uźywkę w sensownej cenie kupuj bez wahania.
Jeźeli coś Nvidii to tylko seria 6xxx.
Właśnie o to mi chodziło, źeby sie wypowiedzieli zwolennicy obu opcji, adam76 dzieki za linka ale co tu ukrywać, mają drogo ATI RADEON SAPPHIRE 9600 PRO 128 MB DDR TV/DVI za jakieś 30 zł droźej niź gdzie indziej a chyba wiesz co to jest 30 zł...
Co do 9600pro to chodzi mi o to źe 9500pro ma 8 potoków a 9600pro tylko 4 i w grach podobno ma niźszą wydajność, no ale moge sie mylić.
Zna ktoś linka źebym na jednej stronie mógł sobie obejrzeć specyfikacje róźnych kart i porównywał?
Co do 9600pro to chodzi mi o to źe 9500pro ma 8 potoków a 9600pro tylko 4 i w grach podobno ma niźszą wydajność, no ale moge sie mylić.
Zna ktoś linka źebym na jednej stronie mógł sobie obejrzeć specyfikacje róźnych kart i porównywał?
witam.
ja jestem bardziej przekonany do g–forsa.mam mam galaxy zeus fx 5600 256 mb ddr.i nienazekam.pisales ze jestes z cz–wy zajrzyj do http://www.czestochowa.interes.com.pl/ mysle ze cos znajdziesz w tej cenie w miare dobrego.pozdrawiam
ja jestem bardziej przekonany do g–forsa.mam mam galaxy zeus fx 5600 256 mb ddr.i nienazekam.pisales ze jestes z cz–wy zajrzyj do http://www.czestochowa.interes.com.pl/ mysle ze cos znajdziesz w tej cenie w miare dobrego.pozdrawiam