gniazdo audio na plycie gl

witam, nie wiem czy do dobrego dzialu trafilem:)
mam nastepujacy problem: kupilem sobie ostatnio "front panel" zeby gniazdo mikrofonu i sluchwek wyprowadzic na przod komputera. musze to gdzies na plycie glownej podlaczyc, znalazlem tam gniazdo oznaczone jako audio1 i ale niestety sluchawki mikrofon nie dzialaja.
Nie mam pojecia dlaczego wiec sie na wszelki wypadek zapytam: czy zeby z tego gniazda na plycie glownej skorzystac
1 musze korzystac z z integrowanej karty dzwiekowej na plycie glownej, czy moze moge korzystac z normalnej karty dzwiekowej.
2. czy potrzebuje jakies sterowniki do tego gniazda
I jeszcze jedno pytanie dlaczego piny 5 i 6 oraz 9 i 10 byly zwarte za pomoca zworek.
moja plyta K&VTA3 ver 6.0

Odpowiedzi: 3

1 pytanie – tak.

2.Poczytaj.

http://www.hardwaresecrets.com/article.php?cat=&id=82

Wrzuć karte PCI do googli i poczytaj,czy ma takie moźliwości.

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Poczytaj teź o tym.

SPDIF
JNJN
Dodano
16.02.2005 16:05:18
uzywam karty dzwiekowej, czyl z tego co zrozumialem nie moge skorzystac z tych pinow na plycie glownej?

na karcie dzwiekowej jest jakis 10 pinow, sa oznaczone jako (nie wiem czy dobrze pamietam SPDINF) moze cos pomylilem). nie mam niestety do tej karty instrukcji. I wszystkie piny sa "obecne". bo na plycie gl na tym zlaczu audio nie ma 8.
grzechura
Dodano
16.02.2005 14:32:57
Jak pisałem wróźki na stanie nie mamy.

Posiłkuj się ksiąźką od płyty głównej.

Aby skorzystać z panela,naleźy go podłączyć do czynnej karty muzycznej,czyli jak masz zintegrowaną podpinasz do gniazd płyty głównej,jak PCI do karty PCI jeśli ta to umoźliwia.

Na koniec często piny w panelu nie zgadzają się z rozstawem pinów gniazd na płycie lub karcie – chyba źe masz oryginał.
Trzeba to robić metodą prób i błędów,czyli przestawiać piny we wtyczce panelu i próbować.

Rób to wszystko na wyłączonym kompie.

Nie trzeba dodatkowych sterowników do panela
JNJN
Dodano
16.02.2005 11:45:11
grzechura
Dodano:
16.02.2005 00:06:37
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1