głupie pytanie :–)

Czy mając neostrade istnieje mozliwosc postawienia wlasnego ftp ???

Odpowiedzi: 14

Podobnie nic jak zamiast Aliasu podam Ip
trac
Dodano
11.05.2004 22:46:22
Byc moze nawala programik do synchronizacji IP z Aliasem. Nie wiem dalczego tak sie dzieje.
Kumpel ustawil ten serwer w 20 minut.
Byc moze ze to sam serwer nie jest skonfigurowany odpowiednio. :roll:

Sproboj ten link http://www.dyndns.org/services/dyndns/
brtx
Dodano
11.05.2004 22:21:27
Zrobilem wszystko tak jak napisales

udostepnianie wlaczylem na wwwroot i
dalem uprawnienia WSZYSTKIM

powiedzmy ze jest maly efekt –

jezeli podam znajomemu adres z plikiem to pojawia sie okienko Zapisz plik :D – ale po chwili wywala nie mozna znalezc serwera :(

jezeli podam link ze zdjeciem to odrazu wywala nie mozna znalezc serwera
Anonymous
Dodano
11.05.2004 21:12:42
Udostepnij folder do odczytu dla grupy Wszyscy.
Jak cos napierw wylacz Proste udostepnianie w Opcjach folderu. Pozniej Udostepnianie i Zabezpieczenia/Dodaj... dasz sobie rade.

PS : Wchodza przez alias? Jak cos sprzawdz aktualne IP i podaj kolegom, i zobacz czy wleza po IP.
brtx
Dodano
11.05.2004 20:16:30
Partycja systemowa jest NFTS

W metodzie uwierzytelniania mam wlaczony dostep anonimowy – Konto Internet Guest

Probowalem dodajac innych uzytkownikow i to samo – ja moge wejsc na stronke inne osoby nie moga wyswietlic strony
Anonymous
Dodano
11.05.2004 13:25:49
Hmmm, ja tego nigdy nie stawialem, tylko kumpel. Musisz podejrzewam ustawic prawa odczytu dla wszytstkich (konfiguracja NTFS). Odsylam do google, link w poprzedim poscie ;)
brtx
Dodano
11.05.2004 02:12:00
OKI Wielkie dzieki

Wszystko dziala z jednym wyjatkiem

Wrzucilem wszystkie pliki do katalogu wwwroot – jak do IE wrzuce link do tego pliku np. index.html to na moim komputerze laduje sie bez problemowo

Jak podrzuce link znajomym to wyrzuca im NIE MOZNA WYSWIETLIC STRONY – firewall mam wylaczony :?:

W konfigurowanie IIS sie nie wglebialem :D
Anonymous
Dodano
10.05.2004 21:30:41
Od konca : wystarczy ze programik sobie hula w tle, wzytko dzieje sie automatycznie. Jesli masz juz ustawiony serwer ftp, wystarczy w przegladarce wpisac alias ktory sobie wybrales i wsio powinno chodzic :)

Co do konfiguracji – jak pisalem – na google jest wszystko:
http://korova.zmet.agh.edu.pl/~grzegorz/iis.pdf

oraz

http://infojama.pl/sections2.php?op=viewarticle&artid=143

Zeby zainstalowac IIS w WXP wyszukaj plik sysoc.inf (jest on w katalogu windows lub system32). Otworz go w notatniku i wymaz wszytkie slowa HIDE lub hide, tak zeby w linijce zostalo "costam",,"costam".
Pozniej wejdz w DodajUsun Programy/Dodaj Usun Skladniki Systemu/Internetowe Uslugi Informacyjne (IIS). Tyle ode mnie reszta w linkach powyzej.
Milej zabawy.

Maly update : polozenie pliku sysoc.inf jest windowsinf a linijka o ktora chodzi to :
iis=iis.dll,OcEntry,iis.inf,,7

Link do google : http://www.google.pl/search?q=IIS%2Bserwer+FTP%2Bkonfiguracja&ie=windows–1250&oe=UTF–8&num=50
brtx
Dodano
10.05.2004 20:26:31
Jeszcze jedno pytanko

Zalozylem konto na no–ip.com zainstalowalem program mam juz przydzielony adres ALE jak teraz zrobic aby bylo mozna ode mnie cos sciagnac :?:
Anonymous
Dodano
10.05.2004 17:31:07
To moze maly tutorial Zrob to sam :D w win XP
Anonymous
Dodano
10.05.2004 17:16:17
SLAY3R:
Tak, ale neo ma zmienne ip. I tu jest problem tego typu, źe jak komuś podasz to ip na którym masz ftp'a to za np 2 dni ten ktoś nie wejdzie na server bo zmieniło się ip.
No chyba źe na te ip jest jakiś sposó o którym nie wiem.

Oczywiscie ze jest i na to sposob. Wystarczy zarejestrowac sie w domenie w stylu no–ip.com.
Na kompa dostajemy progs, ktory aktualizuje nasze zmienne ip do wybranego w serwisie aliasu.
I to wszytko za free :)

Co do pytania nr 2:
Najlatwiej uzyc IIS ktore sa wbudowane w chociazby XP, tylko trzeba umiec je zainstalowac (edycja pliku sysoc.inf). Poza tym dobzre spisuja sie programy typu ServU, CesarFTP itp. Wystrczy w Google wpisac haslo "serwer FTP" czy podobnie.
brtx
Dodano
10.05.2004 15:32:29
To jak najprosciej postawic ftp – jakiego najlepiej uzyc programu.

Moze ma ktos opis jak to zrobic :?:

Thx
Anonymous
Dodano
10.05.2004 08:37:22
Tak, ale neo ma zmienne ip. I tu jest problem tego typu, źe jak komuś podasz to ip na którym masz ftp'a to za np 2 dni ten ktoś nie wejdzie na server bo zmieniło się ip.
No chyba źe na te ip jest jakiś sposó o którym nie wiem.
SLAY3R
Dodano
10.05.2004 04:30:12
glupie pytanie... oczywiscie, ze tak :!:

Przenosze tam gdzie ma byc :)
brtx
Dodano
10.05.2004 02:38:42
Anonymous
Dodano:
10.05.2004 02:14:42
Komentarzy: