Głośno chodzi–ryczy:(

Witam,dzisiaj po właczeniu komputera,po jakiejś chwili komputer zaczął bardzo głośno ryczec,wyłączyłam go i właczylam to samo,więc otworzyłam go i wyczyściłam wentylator ten od zasilania i tak z zewnątrz tylko od procesora,poniewaź nie umie go wyciągnąć:(Następnie skręciłam,nie chciał się system otworzyć,po kilku resetach komputer zaczął działac normalnie,nie ma juź tego ryku,chodzi jak poprzednio.Nie wiem tylko czy to pomogło czyszczenie tych wentylatorów czy to jest –cisza przed burzą i powoli cos go jednak w środku wykańcza i czy powinnam wogóle go właczać.Proszę podać mi linka moźe do jakiegoś programu który kontroluje pracę wentylatorów czy coś takiego,źebym mogła sprawdzić czy to teraz wszystko pracuje jak potrzeba a nie po –cichu– sie grzeje i zaraz wszystko mi padnie:(Teź się nie miał kiedy psuć,właśnie dzisiaj a wszystkie serwisy zamknięte.Zyczę wszystkim–Szczęśliwego Nowego Roku

Odpowiedzi: 8

a ma ktos cos w zastepstwie speedfan?
krzysztofkrak
Dodano
23.01.2006 22:28:46
krzysztofkrak:

Co do programu od wentylatorkow to jest taki, SpeedFan,

ten program nie wszedzie chce wyczytywac informacje i pozwalać regulować obroty
adik154
Dodano
01.01.2006 16:46:07
jak by nie patrzec to wentylatorek chodzi juz bardzo długo wiec nalezy mu sie juz emerytura, na pewno brud na lopatach skraca zycie wentylatorow, zwlaszcza tych na lozyskac slizgowych bo drgania wyrabiaja łoze.
Co do programu od wentylatorkow to jest taki, SpeedFan, kiedys go uzywalem, mozna ustawic minimalne obroty a jak przekroczy zadana temperature to wlacza wentylatory na full, troche pogmatwany w konfiguracji ale dziala, osobiscie teraz planuje zakup panelu sterujacego wentylatorami bo moja płyta asus A8 SLI Pro na 5 złacz tylko 3 monitoruje, ale to juz drozsza zabawka.
Kupilem obudowe z czujnikami i z wysfietlaczem ale mnie wkuza bo jedynie co okazuje sie ze monitoruje temperature i piszczy, po wylaczeniu kompa czesto nastepuje przywracanie do ustawien producenta, co prawda nie wszytkie zlacza powpinalem ale za chiny nie wiem gdzie je wpiac do plyty glownej :roll:
krzysztofkrak
Dodano
01.01.2006 16:39:46
jeśli wierzyc tej temperaturze to jest za wysoka jak dla tego Athlona. Koniecznie przesmaruj go pastą termoprzewodzącą, a jesli to nie pomoze w obnizeniu temperatury to pozostanie ci wymiana zestawu chłodzącego na cos bardziej wydajnego.
adik154
Dodano
31.12.2005 18:26:34
Witam raz jeszcze,więc sprawdzam temperaturę na tym programie–Everest i kiedy wszystko wyłączone a działa tylko net temperatura jest–płyta główna–35 stopni a procesor 55 stopni.Kiedy właczyłam gierke i przegladarkę i media playera temperatura procesora wynosiła–60 do 61 stopni.Mam procesor –Athlon 1700+.Czy to są normalne temperatury dla tego procesora?Narazie z niczego węgielek sie chyba nie zrobił,bo działa i nie buczy juź:)A wentylatorki czysciłam pierwszy raz od 5 lat :oops: .Kiedyś oddawałam komputer do naprawy i przy okazji –wyczyścili wentylator,ten od zasilania który kiedy dzisiaj otworzyłam wciąź miał –plombę gwarancyjna :roll: A mowili źe czyścili,ehh.
Izabela
Dodano
31.12.2005 18:20:45
Spiderko jeśli jakiś wentylator nagle odmówi posłuszeństwa to wystarczy chwila źeby z rzeczy którą chłodził zrobił się węgielek :mrgreen:
adik154
Dodano
31.12.2005 17:11:06
Raczej są małe szanse źe do poniedziałku się coś stanie z tym komputerem – sylwestrowej nocy chyba nie spędzisz przed monitorem? :D
Spręźone powietrze moźe się przydać na ten kurz.
spiderko
Dodano
31.12.2005 16:15:35
np Everest
adik154
Dodano
31.12.2005 15:36:00
Izabela
Dodano:
31.12.2005 15:27:50
Komentarzy:
8