Gigabyte Radeon 9550 128Mb/128bit
Witam zdecydowalem sie na zakup tej karty graficznej:
Gigabyte Radeon 9550 128Mb/128bit
Mysle ze to dobry wybor za ta cene.
I mam w zwiazku z tym nastepujacy problem,a mianowicie:
bylem dzisiaj w sklepie komputerowym i gosciu zapytal sie mnie o moje AGP i jakie mam na nim napiecie.AGP mam X1, X2 , X4 wiec ten radeonik by mi pasowal.Dalem mu ksiazke z mojej plyty glownej ale nie bylo tam nic o napieciu jakie mam na AGP.Mowil ze ta karta ma napiecie 1,7V i jak na mojej plycie napiecie na AGP jest ,np.1,5V to mi sie ona spali :( Powiedzial mi ze moge ja wziasc na wlasne ryzyko i zobaczyc–ale nie bede wydawal okolo 250zl na 5 sekund.no i nie wzialem!
Bylem za to w innym sklepie i gosciu stwierdzil ze moge spokojnie brac ta karte gdyz napiecie nie jest istotne (wszedzie takie samo– powiedzial czy cos takiego)i spokojnie moge ja brac.
Wiec juz nie wiem czy to napiecie jest istotne w kupnie karty czy nie?
Jak moge sprawdzic napiecie na moim AGP(programem,w biosie ,na necie?)Prosze o fachowa porade bo nie wiem co zrobic.Potrzebuje znac to napiecie :?
Moja plyta jest z 2002 roku i jest to :
SHUTTLE AK32
Tutaj jest nawet jej opis ale nie ma nic o napieciu na AGP ? :
http://www.motherboard.cz/mb/shuttle/AK32.htm
A tutaj jest ta karta i jej opis:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_12467.html
Pomocy!!
Odpowiedzi: 17
Sam sobie kupiłeś bombe i do tego sam ją sobie uzbrojiłeś...W wielu tematach uźytkownicy odradzają codeshity, wystarczy tylko poszukać i nie słuchaj sprzedawców bo im zaleźy zazwyczaj tylko na tym źeby zarobić, jak idziesz do komputerowego to nie licz na to źe sprzedawca Ci dobrze podpowie(no nie zawsze,ale zazwyczaj).Moźe specjalnie sprzedał Ci taki zasilacz, źeby komp Ci spaliło i źebyś u niego kupował nowe części :lol: Forton byłby dobry.Jak byś się szarpnął to mógłbyś kupić chiefteca czy aerocoola za kilkadziesiąt złotych więcej.
PiterDamian idz go oddaj jak najszybciej i kup cos PORZADNEGO i nie sluchaj sprzedawcow, tak jak pisal evil44, oni nie sprzedaja tego co dobre, tylko to co akurat maja zeby sie pozbyc i zarobic. Powiedz ze zasilacz nie spelnia twoich oczekiwan i tyle, masz do tego prawo. A prwda jest taka ze jak Codeshit sie pali to zabiera ze soba do grobu cos jeszcze, czy to plyta, czy procek... A w tym linia +12V wyglada zle
napiecia jakie aktualnie pokazuje mi speed fan sa takie:
+3,3VIN : 3,26V
+5V : 4,89V
+12V : 12,52V
–12V : –12,45V
–5V : –5,50V
VBAT : 3,26V
5VSB : 5,46V
Jeszcze gorsze niz na tamtym zasilaczu.;/ mam go zmienic? sa zbyt zle? te ujemne dopiero poza tolerancja .
kurde co za niefart
Moze mi sie nic nie stanie?
+5V : 4,89V
+12V : 12,52V
–12V : –12,45V
–5V : –5,50V
VBAT : 3,26V
5VSB : 5,46V
Jeszcze gorsze niz na tamtym zasilaczu.;/ mam go zmienic? sa zbyt zle? te ujemne dopiero poza tolerancja .
kurde co za niefart
Moze mi sie nic nie stanie?
Goście w sklepach to ci powiedzą, źe nawet PIII 450MHz to nowoczesny i dobry procesor – jak mają je na magazynie i chcą się ich pozbyć...
Jeśli napięcie będzie notorycznie skakało powyźej 12,60V – to moźe się spalić. I nie tylko karta graficzna, ale kaźy element podłączony do napięcia 12V. Przekłądając na ludzkie – wszystkie części w komputerze są naraźone na spalenie.
To nie są przekłamania w biosie. No chyba, źe CODEGENY tak działają na wszystkie biosy :lol:
Jeśli napięcie będzie notorycznie skakało powyźej 12,60V – to moźe się spalić. I nie tylko karta graficzna, ale kaźy element podłączony do napięcia 12V. Przekłądając na ludzkie – wszystkie części w komputerze są naraźone na spalenie.
To nie są przekłamania w biosie. No chyba, źe CODEGENY tak działają na wszystkie biosy :lol:
Nic nie napisze :roll:
gosciu w sklepie mowil mi ze to dobry zasilacz.jak wyskoczy ponad 12,60V to co sie takiego moze stac?
a moze to przeklamania w biosie sa w czujniku moim?
a moze to przeklamania w biosie sa w czujniku moim?
evil44:...Sam widzisz jakie masz dziwne napięcie +12V.
To juz przeciez granica normy ATX,niech mu wyskoczy powyzej 12,60V i moze byc nieciekawie...
Chcieliśmy dobrze...
...Sam widzisz jakie masz dziwne napięcie +12V.
...Sam widzisz jakie masz dziwne napięcie +12V.
PiterDamian:codegen 350watt
No to gratuluje "zasilacza" :lol: Taki sam, a moze nawet gorszy shit jak ten Rubikon. A Spiderko Ci dobrze doradzal zeby wzisc Modecoma albo Fortona :?
Teraz uwazaj by nowa grafika nie odeszla do krainy wiecznych "potokow" :P
zakupilem tego radeona 128mb/128bit i zasilacz codegen 350watt .Wszystko dzial pieknie.na tv miodek!duzo opcjii jest mi nieznanych tutaj jak ta karte jeszcze bardziej uwydatnic ale moze kiedys do tego dojde.co do zasilacza to kupilem wlasnie tego codegena nowy i napiecie +12v ,w biosie pokazuje mi okolo 12,58V –heh dziwne ale dziala all.thx
Fortron i Modecom to dobre zasilacze jeśli chodzi o wydajność, są głośne i mają conajwyźej 15A na lini +12V. Do tego komputera się nada, będzie cichsze napewno od tego Rubikona, jednak miłośnik ciszy nie powie dobrego słowa o tych zasilaczach.
Droźsze zasilacze, czyli za około 200zł i więcej, oferują juź to co Fortron/Modecom – wydajność, plus źe są (zazwyczaj) ciche, nowoczesne (odłączane przewody, otuliny na wiązki itd.) i mają lepszy Amperarz. Coś za coś.
PS. Odradzam zasilacze Modecom Feel.
Droźsze zasilacze, czyli za około 200zł i więcej, oferują juź to co Fortron/Modecom – wydajność, plus źe są (zazwyczaj) ciche, nowoczesne (odłączane przewody, otuliny na wiązki itd.) i mają lepszy Amperarz. Coś za coś.
PS. Odradzam zasilacze Modecom Feel.
Zasilacz do wymiany niestety. Rubikony naleźą do czarnej listy padających zasilaczy (razem z resztą komputera).
Zalecam to, co większość – podałem wcześniej link do innego postu – tam na końcu był podany tani DOBRY zasilacz.
Za 65zł to jest tylko tani (celowo nie dodałem DOBRY).
Zalecam to, co większość – podałem wcześniej link do innego postu – tam na końcu był podany tani DOBRY zasilacz.
Za 65zł to jest tylko tani (celowo nie dodałem DOBRY).
Moj zasilacz to Rubikon ATX 2.03(P4)
Model:300X
Nie wiem czy to czasem nie on wyslal moja karte graficzna na tamten swiat tym bardziej ze napiecia nie sa za ciekawe i ostatnio mam problem nawet z napedami cd w kompie ,a mianowicie:
mam dwa napedy : cd–rom , cd–rw (obydwa dzialaly) z ktorych teraz w obydwu tacka sie wysuwa ale po wlozeniu plyty do cd–romu poczatkowa faza "myslenia" jest ok ale nie otwiera plyty .komp nie widzi plyty tak jakby jej tam nie bylo ,a cd–rw dlugo mysli zanim otworzy mi jakas plyte.Myslicie ze to wina zasilacza? ze daje zle napiecie na te napedy? Czy warto rowniez wraz z karta graficzna zakupic nowy zasilacz(moze 350W).szkoda mi troche kasy ale jesli to niezbedne to co zrobic.
Sa jakies lepsze i gorsze zasilacza,na co zwracac uwage i jaki stosunkowo niedrogi kupic(widzialem ze okolo 60zl kosztuje 350W)
Naprawdę świetny wybór:!:
Karta ta ma AGPx8. Wszystkie karty graficzne z AGPx8 pracują w płytach głównych z AGPx4. Koniec kropka!
Dla pewności zobacz jeszcze ten post i poczytaj tam o napięciach AGP :
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49235
A jeśli chodzi o napięcia z zasilacza – to są one na minimum stabilności. Podaj marke tego zasilacza, bo chyba nie jest on największej jakości.
Dla pewności zobacz jeszcze ten post i poczytaj tam o napięciach AGP :
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49235
A jeśli chodzi o napięcia z zasilacza – to są one na minimum stabilności. Podaj marke tego zasilacza, bo chyba nie jest on największej jakości.
evil 44 jestes pewny ze nie spale graficznej ? ze bez zadnego ryzyka moge zakupic ta karte i podpiac pod moja plyte?
Obecny zasilacz jaki posiadam to 300 W
A napiecia jakie na nim mam wygladaja nastepujaca:
+5V : 4,86V
+12V : 12,40V
–12V : –12,11V
–5V : –5,35V
VBAT : 3,23V
5VSB : 5,42V
Ten pierwszy koleś to jakis idiota.. albo fachowiec komputerowy... od wczoraj dopiero.
Zasilanie AGP jest waźne. Ale zarówno ta karta graficzna jak i twoja płyta główna w 100% ze sobą pracują.
Napięcie na AGPx8 i na AGPx4 jest jednakowe dla tej karty i wynosi 1,5V (skąd te 1,7V??? – chyba z kosmosu...)
Kup tą kartę, ale moźe w innym sklepie. Jak ten gościu tak się zna na tym, to mogą być z nim tylko same problemy...
Zasilanie AGP jest waźne. Ale zarówno ta karta graficzna jak i twoja płyta główna w 100% ze sobą pracują.
Napięcie na AGPx8 i na AGPx4 jest jednakowe dla tej karty i wynosi 1,5V (skąd te 1,7V??? – chyba z kosmosu...)
Kup tą kartę, ale moźe w innym sklepie. Jak ten gościu tak się zna na tym, to mogą być z nim tylko same problemy...
Strona 1 / 1