gg – znow wlamanie
Witam.
Pewnego dnia wlamano mi sie na gg, delikwent zmienil mi haslo oraz maila dzieki ktoremu moglem je odzyskac. Wlamanie zglosilem do tech gadu gadu jednak oni nic nie odpisali. Delikwent ten robi mi szkody jako iz na serwerze mialem swoja liste kontaktow w ktorej jest posiadaniu i rozmawia z osobami w moim imieniu.
Czy ktos wie lub pomoze mi co w tej sytuacji zrobic?
PS. Hasla nie znaly osoby trzecie ani nie bylo udostepniane w programie p2p.
Z gory Dziekowa...
Licze na Wasze pomysly..
Pewnego dnia wlamano mi sie na gg, delikwent zmienil mi haslo oraz maila dzieki ktoremu moglem je odzyskac. Wlamanie zglosilem do tech gadu gadu jednak oni nic nie odpisali. Delikwent ten robi mi szkody jako iz na serwerze mialem swoja liste kontaktow w ktorej jest posiadaniu i rozmawia z osobami w moim imieniu.
Czy ktos wie lub pomoze mi co w tej sytuacji zrobic?
PS. Hasla nie znaly osoby trzecie ani nie bylo udostepniane w programie p2p.
Z gory Dziekowa...
Licze na Wasze pomysly..
Odpowiedzi: 20
Witam!
Powiem tak: Jedenemu przypadł do gustu GG, drugiemu Tlen, a trzeciemu coś innego. Dlatego kaźdy będzie bronił ''własnego'' programu. Ta duskusja jest poprostu bezsensu. Forum jest od pomagania a nie od przekonywania innych do własnych racji. Najlepiej bedzie jak ktoś mądry zamknie ten temat, a EL NINO i fidelio pogadają sobie na Privie albo na jednym z komunikatorów :wink:
Powiem tak: Jedenemu przypadł do gustu GG, drugiemu Tlen, a trzeciemu coś innego. Dlatego kaźdy będzie bronił ''własnego'' programu. Ta duskusja jest poprostu bezsensu. Forum jest od pomagania a nie od przekonywania innych do własnych racji. Najlepiej bedzie jak ktoś mądry zamknie ten temat, a EL NINO i fidelio pogadają sobie na Privie albo na jednym z komunikatorów :wink:
Gdzie to Bobi widac ? fidelio nic zlego mi nie zrobil. Dlaczego niby mialbym go nielubic ? Czy tylko dlatego ze nie ma zadnych argumentow a w jego wypowiedziach brak logiki ? Nie zartuj.Bobi:Widać, źe obaj z EL NINO nie pałacie do siebie sympatią
fidelio, od poczatku usiluje Ci powiedziec ze wybor takiego czy inego programu (tutaj komunikatora) to wylacznie kwestia gustu, kwestia potrzeb, kwestia przyzwyczajenia i wygody. Jesli wolisz program "X", uzywaj go. Nic nikomu do tego. Ale nie wyskakuj z prostackimi czy tez dziecinnymi wypocinami: "ja uzywam toto, a tamten jest BE bo ja sie znam lepiej". Na takie "cuda" zawsze wtrace swoje trzy grosze – nie znosze gownarzerii a o to sie ocierasz.
Nie wiem czy komentowac znowu Twoj ostatni post w ktorym nie wiadomo co i o czym piszesz ? Znowu mam punktowac wszystkie potkniecia zwiazane z "cudownymi" alternatywnymi przegladarkami ? Pokazywac ze nie zgodze sie z ani jednym Twoim zdaniem ? Ze ani kupy ani dupy nie trzymaja sie Twoje "madrosci" zwiazane z muzyka ? Co ma bowiem gramofon do Winampa ? Czyzbys w WinAmpie potrafil odtworzyc plyte winylowa ? Daj sobie spokoj fidelio. Nic Ci nie wychodzi.
Na zakonczenie jeszcze jedno. Gdzie we fragmencie
postawilem znak rownosci miedzy fidelio a gowniarzem ? Wskaz mi go palcem, poniewaz cos jest chyba nie tak z moim wzrokiem. No chyba ze "za rzadko w szkole bywałes" :P .To co usilujesz przekazac jako "argument", dobre jest dla gowniarzy z przedszkola
fidelio, ja tutaj – choć temat o GG jest – wcale do tych argumentów w kłótni z GG w roli głownej nie nawiązuje.
Śmieszy mnie tylko jedna rzecz, nazywanie kogoś osobą rozsądną dlatego, iź prezentuje podobne zdanie do Twojego.
Kaźdy ma troche racji i pewnie racja leźy gdzieś pośrodku, ale pytam czy jakiś sens ma tego typu wymiana zdań ?
Pewnie teraz napiszesz, ze zostałeś uraźony i ripostujesz tylko... i tak w koło Macieju.
Widać, źe obaj z EL NINO nie pałacie do siebie sympatią, nie kaźe wam się całowac na zgodę, rola mediatora teź mi nie pasuje, ale jakąś ugode mozna zawrzeć.
Pozdrawiam.
Śmieszy mnie tylko jedna rzecz, nazywanie kogoś osobą rozsądną dlatego, iź prezentuje podobne zdanie do Twojego.
Kaźdy ma troche racji i pewnie racja leźy gdzieś pośrodku, ale pytam czy jakiś sens ma tego typu wymiana zdań ?
Pewnie teraz napiszesz, ze zostałeś uraźony i ripostujesz tylko... i tak w koło Macieju.
Widać, źe obaj z EL NINO nie pałacie do siebie sympatią, nie kaźe wam się całowac na zgodę, rola mediatora teź mi nie pasuje, ale jakąś ugode mozna zawrzeć.
Pozdrawiam.
El Nino, twoja wypowiedz swiadczy o Tobie. Rozsmeiszasz mnie i tym razem juz całkowicie kompromitujesz. Według twojej teorii to po co np. uzywac Firefoxa i Opery jak Internet Explorera tez mozna. IE tez słuzy do przegladania stron internetowych prawda? Wiec ty zostaniesz na IEz gdonie z twoją teorią. Tylko nie raczyles zauwazyc, ze jakosc surfowania po internecie w FF i Operze jest nieporównywalnie wieksza niz w antycznym IE. Na pewno powinienes wiedziec( ale nie wiem czy wiesz), ze z IE jest wolno, długo, duzo zźera RAMu, wszytkie spyware i adwarey sie go czepiaja,brakluje zakładek, trzeba doinstalowac ilestam programikow, zeby jako tako miec dobra jakosc korzystania z internetu. Chcesz wiecej przykładow twojej prymitywnego myslenia? Ok. Moze do słychania muzyki uzyawsz gramafonu zamiast Winampa? Gramofon tez przeciez słuzy dosłuchania muzyki. Po co uzywac czegos lepszego?
A w ogóle to według twojej teorii po co meczyc sie i udoskonalac programy, robic nowe i coraz lepsze, jak to co mamy nam wystarczy. Gdyby ludzie tak mysleli kiedys, to dzisiaj Ty, człowieku nie siedziałbys przed kompem, tylko kamieniami bys rzucał w jakiejs zakichanej jaskini.
Tyle jest warta ta Twoja teoria. gdybys napisał ze jestes Amiszem np. to jeszcze bym cie zrozumial, ale skoro sam naginasz przy kompie na forum to na pewno nie jestes nikim takim. Jestes hipokrytą po prostu, albo ignorantem. Wybór kim bardziej jestes zaleźy od Ciebie.
Obrazasz mnie wyzywajac od gowniarzy z przedszkola a sam nie zastanawiasz sie nad ty co mowisz. A juz Twoje ostatnie zdanie jest źałosne. Wykazujesz w ten sposób brak elementarnej kultury. Moze za rzadko w szkole bywałes.
A w ogóle to według twojej teorii po co meczyc sie i udoskonalac programy, robic nowe i coraz lepsze, jak to co mamy nam wystarczy. Gdyby ludzie tak mysleli kiedys, to dzisiaj Ty, człowieku nie siedziałbys przed kompem, tylko kamieniami bys rzucał w jakiejs zakichanej jaskini.
Tyle jest warta ta Twoja teoria. gdybys napisał ze jestes Amiszem np. to jeszcze bym cie zrozumial, ale skoro sam naginasz przy kompie na forum to na pewno nie jestes nikim takim. Jestes hipokrytą po prostu, albo ignorantem. Wybór kim bardziej jestes zaleźy od Ciebie.
Obrazasz mnie wyzywajac od gowniarzy z przedszkola a sam nie zastanawiasz sie nad ty co mowisz. A juz Twoje ostatnie zdanie jest źałosne. Wykazujesz w ten sposób brak elementarnej kultury. Moze za rzadko w szkole bywałes.
Oczywiscie ze jestem stronniczy a do tego nie mam bladego pojecia o roznistych komunikatorach. Nie wiem po co one sa i do czego sluza. Przynajmniej nie wiem nic na temat tego, czy te "wspaniale" inne komunikatory potrafia juz guziki w koszuli przyszywac ? Nie ma jeszcze takiego plugina ? To skorkowancy. Na laurach osiedli a ja mam taka potrzebe akurat. Zupelnie jak Ci z Redmont co to nie chca rozdawac systemow za darmo. Przeciez inni kurna rozdaja ! Swinie niemyte w torbe jeza.
Chlopie, guzik mnie obchodzi to, czy jakis komunikator szyfruje wiadomosci, czy ma jakies inne mozliwosci oprocz przekazania wystukanych na klawiaturze slowek. Jesli chce z kims porozmawiac uzywajac strun glosowych, biore sluchawke telefonu i wykrecam odpowiedni numer. Nie cierpie opoznienia przekazu. Nie przejmuje sie rowniez tym, ze moja rozmowe przez telefon ktokolwiek moze podsluchac. Czego moze sie dowiedziec taki Sztirlic ? Ze we wtorek ide na popijawe do ciotki Irenki ? Albo ze pies nalal mi przedwczoraj na dywan ? Moze wykorzysta informacje o tym ze w ostatnia niedziele KAC meczyl mnie do poludnia ? A penis mu na droge. Gdybym chcial przekazac komus nieslychanie tajne informacje, umowie sie z nim w kajaku na srodku jeziora Zywieckiego.
To co usilujesz przekazac jako "argument", dobre jest dla gowniarzy z przedszkola, ktorzy naogladali sie filmow z agentem 007 w roli glownej.
Komunikator ma sluzyc do tego do czego zostal stworzony – do komunikacji. GG sluzy ? Sluzy. BAT to klient poczty o ile mnie pamiec nie myli. Czyzby sluzyl rowniez do tworzenia baz danych ? Nie ? I nic z tym nikt nie zrobi ? To ja sikam cieplym moczem na BATa i jego tworcow – skubance i lenie kurna.
GG ma obslugiwac inne komunikatory ? A po co ? Wszak jesli osoba "A" uzywa czegos innego, to osoba "B" chcac pogadac z osoba "A" niech stanie na rzesach aby to zrobic. Coz mnie to obchodzi ? Przeciez jesli dostane mailem plik .jpg musze miec przegladarke takich plikow, poniewaz nie otworze go Acrobatem.
Wsadz Ty sobie fidelio takie "argumenty" w buty. Po miesiacu beda juz moze troche rozdeptane i zasmierdniete.
Chlopie, guzik mnie obchodzi to, czy jakis komunikator szyfruje wiadomosci, czy ma jakies inne mozliwosci oprocz przekazania wystukanych na klawiaturze slowek. Jesli chce z kims porozmawiac uzywajac strun glosowych, biore sluchawke telefonu i wykrecam odpowiedni numer. Nie cierpie opoznienia przekazu. Nie przejmuje sie rowniez tym, ze moja rozmowe przez telefon ktokolwiek moze podsluchac. Czego moze sie dowiedziec taki Sztirlic ? Ze we wtorek ide na popijawe do ciotki Irenki ? Albo ze pies nalal mi przedwczoraj na dywan ? Moze wykorzysta informacje o tym ze w ostatnia niedziele KAC meczyl mnie do poludnia ? A penis mu na droge. Gdybym chcial przekazac komus nieslychanie tajne informacje, umowie sie z nim w kajaku na srodku jeziora Zywieckiego.
To co usilujesz przekazac jako "argument", dobre jest dla gowniarzy z przedszkola, ktorzy naogladali sie filmow z agentem 007 w roli glownej.
Komunikator ma sluzyc do tego do czego zostal stworzony – do komunikacji. GG sluzy ? Sluzy. BAT to klient poczty o ile mnie pamiec nie myli. Czyzby sluzyl rowniez do tworzenia baz danych ? Nie ? I nic z tym nikt nie zrobi ? To ja sikam cieplym moczem na BATa i jego tworcow – skubance i lenie kurna.
GG ma obslugiwac inne komunikatory ? A po co ? Wszak jesli osoba "A" uzywa czegos innego, to osoba "B" chcac pogadac z osoba "A" niech stanie na rzesach aby to zrobic. Coz mnie to obchodzi ? Przeciez jesli dostane mailem plik .jpg musze miec przegladarke takich plikow, poniewaz nie otworze go Acrobatem.
Wsadz Ty sobie fidelio takie "argumenty" w buty. Po miesiacu beda juz moze troche rozdeptane i zasmierdniete.
Wiesz El Nino, gdybys nie był stronniczy to bys dobrze wiedział, ze wszyscy, co o komunikatorach mają jakieś blade pojęcie wiedza, ze GG jest od dawna nierozwijany i ma bardzo mało opcji w porównaniu do innych komunikatorów.
Brak obsługi wtyczek, brak szyfrowania wiadomosci, nieobsługiwanie innych sieci komunikatorów, słaba jakośc roxzmów głosowych. Mało Ci wad komunikatora? :?:
Jak porównasz inne komunikatory Wp Kontakt, Tlen czy AQQ to zauwazyłabys ze GG niewiele ma do zaoferowania. Jest to komunikator dla bardzo malo wymagających i tyle. A przecieź GG to najstarszy polski komunikator. Panowie osidlei na laurach i tyle. Tak jak Panowie z Microsoftu w przypadku Internet Explorera. :idea:
Brak obsługi wtyczek, brak szyfrowania wiadomosci, nieobsługiwanie innych sieci komunikatorów, słaba jakośc roxzmów głosowych. Mało Ci wad komunikatora? :?:
Jak porównasz inne komunikatory Wp Kontakt, Tlen czy AQQ to zauwazyłabys ze GG niewiele ma do zaoferowania. Jest to komunikator dla bardzo malo wymagających i tyle. A przecieź GG to najstarszy polski komunikator. Panowie osidlei na laurach i tyle. Tak jak Panowie z Microsoftu w przypadku Internet Explorera. :idea:
Oczywiscie ze nie. To pewnie Rebe pisze o czyms, o czym nie ma pojecia.fidelio:Nie ja kontynuuje temat Bobi.
Argumenty ? ToMi zna sie na tym tak samo jak i Ty.fidelio:ToMi_16 wymienil konkretne argumenty swiadczace o słabości GG.
Wlasnie. Jak mozesz sam siebie obrazac ? Gdzie LOGIKA ?fidelio:...bo znudziło mi się juz obraźanie mnie.
Nie ja kontynuuje temat Bobi. ToMi_16 wymienil konkretne argumenty swiadczace o słabości GG. Ja tylko przyznałem mu rację. Wiec nie wsuwaj się miedzy wódkę a zakąskę Bobi.
A co do tematu to faktycznie skonczmy go wreszcie, bo znudziło mi się juz obraźanie mnie.
A co do tematu to faktycznie skonczmy go wreszcie, bo znudziło mi się juz obraźanie mnie.
Zluzujcie troche :wink:
Jak mi ukradli konto gg, napisałem email–a do kolesi z GG, po dwóch godzinach na emaila dostałem nowe hasło. TO NIE ŻADEN PIC, juz załorzyłem nowe konto gg, szczerze mówiąc zaskoczyło mnie jak szybko dostałem odpowiedź.
Na kompie siedze tylko w domu, w kafejce nigdy nie byłem, w szkole nie mamy gg, i nie da sie zainstalować, hasła do wszystkiego mam inne, a do gg brzmiało "polskietatry87". Jak ktoś mógł to złamać ? w źyciu w tatrach nie byłem. Pliku SAM nikt mi nie mógł wykraść, i nie nalerze do źadnej śeci :roll: .
Mi się to w bani nie mieści chyba jak ktoś mógł to zlamać.
Ps. Teraz mam inne hasło w gg, bardziej zmyślne :P
Jak mi ukradli konto gg, napisałem email–a do kolesi z GG, po dwóch godzinach na emaila dostałem nowe hasło. TO NIE ŻADEN PIC, juz załorzyłem nowe konto gg, szczerze mówiąc zaskoczyło mnie jak szybko dostałem odpowiedź.
Na kompie siedze tylko w domu, w kafejce nigdy nie byłem, w szkole nie mamy gg, i nie da sie zainstalować, hasła do wszystkiego mam inne, a do gg brzmiało "polskietatry87". Jak ktoś mógł to złamać ? w źyciu w tatrach nie byłem. Pliku SAM nikt mi nie mógł wykraść, i nie nalerze do źadnej śeci :roll: .
Mi się to w bani nie mieści chyba jak ktoś mógł to zlamać.
Ps. Teraz mam inne hasło w gg, bardziej zmyślne :P
Rozsądny dlaczego ? Dlatego, źe ma podobne zdanie do Twojego ?
Weź fidelio skończ ten temat i nie zbłaźniaj sie.
Weź fidelio skończ ten temat i nie zbłaźniaj sie.
Wreszcie ktoś rozsadny sie odezwał. GG to faktycznie najgorszy komunikator. Miło, ze nie tylko ja to dostrzegam na tym forum. :)
Ludzie :shock: Wystarczy się pilnować, mi jeszcze nikt nie odwalił nic z gg i jakby kaźdy miał troche pojecia co moźe sie stać jak...np.pojde do cafe. to by sie nic nikomu z gg nie działo
Moim skromnym zdaniem GG jest najgorszym komunikatorem jaki znam. Oto powody:
1.) Rozmowy nie są szyfrowane dzięki czemu powstały wyspecjalizowane sniffery które moga nas podsłuchiwać np.GGSpy
2.) Szwankuje ochrona hasła uźytkownika – podając zmiany w naszym profilu hasło potwierdzające zmiany jest przesyłane w postaci czystego tekstu!
3.)Za pomocą GG nie moźna rozmawiać z osobami posiadające inne komunikatory.
Dlatego polecam PANDIONA pracującego w sieci Jabber. Jest pozbawiony w/w wad mi. szyfruje rozmowy (SSL).
1.) Rozmowy nie są szyfrowane dzięki czemu powstały wyspecjalizowane sniffery które moga nas podsłuchiwać np.GGSpy
2.) Szwankuje ochrona hasła uźytkownika – podając zmiany w naszym profilu hasło potwierdzające zmiany jest przesyłane w postaci czystego tekstu!
3.)Za pomocą GG nie moźna rozmawiać z osobami posiadające inne komunikatory.
Dlatego polecam PANDIONA pracującego w sieci Jabber. Jest pozbawiony w/w wad mi. szyfruje rozmowy (SSL).
mark54:Witam szanownych Panow
... Proponuje sprawdzic to na wlasnym komputerze aby przekonac sie jak proste jest zdobycie hasla do GG w takiej sytuacji.
Wina za to mozna smialo obarczyc autorow GG, ktorzy nie zabezpieczyli odpowiednio programu.
Podsumowujac:
Nawet chwilowy dostep "osoby postronnej" lub "kolegi" w pracy do naszego komputera moze byc zrodlem wycieku naszego hasla.....
Pozdrawiam
Bzdety i nic nowego
Winny jest uźytkownik a nie autor GG.
Do tlena tez sie dostane w identyczny sposób.
Takim samym myśleniem moźna obarczyć kaźdy program.
Trzeba bylo zabezpieczyć swoj profil.
Wystarczy zmienić prawa dla katalogu z profilem urzytkownika GG.
Co sie tyczy kafejki to uźytkownik jest sam sobie winny ze korzysta z PC ogólnie dostępnego.
Wystarczy prosty Keylogger...np. zainstalowany w kafejce, albo u "dobrego" kumpla, który uzyczył ci kompa :lol:
Witam szanownych Panow
Pragne poruszyc jeszcze jedna kwestie hasel GG, o ktorej nie bylo mowy w tym watku.
Czy aby przypadkiem ktos z osob ktorym wykradziono halo nie korzystal z GG np. w kafejce internetowej ??
albo uzywal programu GG na innym komputerze niz swoj ??
Jesli tak, to przypuszczam ze to bedzie wlasnie zrodlem wycieku hasla. (no moze poza wersja WWW)
W internecie mozna znalezc programy ktore odczytuja hasla wszystkich uzytkownikow GG zalozonych na danym komputerze,
podajac jego numer, haslo uzytkownika i ewentualne haslo do jego "profilu".
Proponuje sprawdzic to na wlasnym komputerze aby przekonac sie jak proste jest zdobycie hasla do GG w takiej sytuacji.
Wina za to mozna smialo obarczyc autorow GG, ktorzy nie zabezpieczyli odpowiednio programu.
Podsumowujac:
Nawet chwilowy dostep "osoby postronnej" lub "kolegi" w pracy do naszego komputera moze byc zrodlem wycieku naszego hasla.....
Pozdrawiam
Pragne poruszyc jeszcze jedna kwestie hasel GG, o ktorej nie bylo mowy w tym watku.
Czy aby przypadkiem ktos z osob ktorym wykradziono halo nie korzystal z GG np. w kafejce internetowej ??
albo uzywal programu GG na innym komputerze niz swoj ??
Jesli tak, to przypuszczam ze to bedzie wlasnie zrodlem wycieku hasla. (no moze poza wersja WWW)
W internecie mozna znalezc programy ktore odczytuja hasla wszystkich uzytkownikow GG zalozonych na danym komputerze,
podajac jego numer, haslo uzytkownika i ewentualne haslo do jego "profilu".
Proponuje sprawdzic to na wlasnym komputerze aby przekonac sie jak proste jest zdobycie hasla do GG w takiej sytuacji.
Podsumowujac:
Pozdrawiam
>>>No cuź to wtedy tylko sie za głowę złapać i płakać<<
O ile je w ogóle przechwycisz.
Adamfx:Najbezpieczniej jest zapisac haselko zlozone z literek i cyferek okolo 14 symboli i stanie sie bezpieczniejsze
Nie w przypadku GG. Znając algorytm szysfrowania (który nie jest zbyt skomplikowany) nawet takie hasełko moźna rozszyfrować w około 60 do 120 sekund, mając do dyspozycji jedynie NOTEPAD!!!
Najbezpieczniej jest zapisac haselko zlozone z literek i cyferek okolo 14 symboli i stanie sie bezpieczniejsze
SB0410 SB Live! 24–bit
SAPPHIRE RADEON 9550 128MB
Lite–ON DVD–RW; HL–DT–ST CD–RW
SB0410 SB Live! 24–bit
SAPPHIRE RADEON 9550 128MB
Lite–ON DVD–RW; HL–DT–ST CD–RW