GF4 MX440 64mb a Directx 9.0
Mam karte graficzna GF4 MX440 64mb i zamierzam zainstalowac Directx 9.0. Z tego co slyszalem to karty wyzej wymienionego typu nie bardzo chca [lub moga] wspolpracowac z najswiezszym Directx'em. Nie wiem ile w tym prawdy, ale wole sie upewnic. Jesli ktos wie cos na ten temat to prosze o pomoc. :wink:
Odpowiedzi: 10
Oj ludzie....
Gdybyście przeczytali uwaźnie dokumentację dx9 lub dx9a to wiedzielibyście ,źe do poprawnego działania wymaga drivera karty graficznej zgodnego z dx9(w przypadku kart graficznych nvidia to DetonatorFX 44.03).ja mam gf4mx440se agp8x i nie mam źadnych problemów,a giera dostały pewnego kopa od kiedy zainstalowałem dx9a ;szczególnie MAX PAYNE i jego pochodne :lol:
Gdybyście przeczytali uwaźnie dokumentację dx9 lub dx9a to wiedzielibyście ,źe do poprawnego działania wymaga drivera karty graficznej zgodnego z dx9(w przypadku kart graficznych nvidia to DetonatorFX 44.03).ja mam gf4mx440se agp8x i nie mam źadnych problemów,a giera dostały pewnego kopa od kiedy zainstalowałem dx9a ;szczególnie MAX PAYNE i jego pochodne :lol:
a slyszeliscie te pogloski (normalnie FANTAZJE)
a zeby pod koniec kwietnia (to juz chiba nie bedzie :D )mial wyjsc DX 9.1, ktory bedzie obslugiwal Vetexa i Pixela 3.0 (...) w tym samym czasie mial miec premiere radeon9800(ok, jest) ktory mial wspomagac te technologie( tego nie potrafi ;) )
ha teraz trzeba wyczic cos o DX10... :twisted:
a zeby pod koniec kwietnia (to juz chiba nie bedzie :D )mial wyjsc DX 9.1, ktory bedzie obslugiwal Vetexa i Pixela 3.0 (...) w tym samym czasie mial miec premiere radeon9800(ok, jest) ktory mial wspomagac te technologie( tego nie potrafi ;) )
ha teraz trzeba wyczic cos o DX10... :twisted:
Ale jest jedno ale. Najnowsze gry będą wymagały zainstalowania dx9, mimo źe karta nie obsługuje jego moźliwości. Weź np. taką polską głupią grę MALUCH SIM (po prostu gupie) bez dx9 nie uruchomisz (ciekawe co ta gra ma w sobie źeby dx9 źądać :mrgreen: ). Narazie bez dx9 moźna się praktycznie obejść, ale juź niedługo...
Powiemtak: Instalacja najnowszego directa na karte GeForce MX440 jest BEZ SENSU. Nowy Direct wprowadza głównie obliczenia zmiennoprzecinkowe, ulepszone wersje pixelshader i vertexshader, które to karta MX440 wogóle nie wykorzystuje!!! Nie ma więc sensu instalować directa 9, bo i tak nie będzie zauwaźalny wzrost wydajności...
Pozdruffki
Pozdruffki
Powiemtak: Instalacja najnowszego directa na karte GeForce MX440 jest BEZ SENSU. Nowy Direct wprowadza głównie obliczenia zmiennoprzecinkowe, ulepszone wersje pixelshader i vertexshader, które to karta MX440 wogóle nie wykorzystuje!!! Nie ma więc sensu instalować directa 9, bo i tak nie będzie zauwaźalny wzrost wydajności...
Pozdruffki
Pozdruffki
Co do DX9 to tez nie dzialal mi na GF4 MX440 najlepiej, ale do czasu. Od kiedy zainstalowalem sobie DX9 ktory jest dolaczony do gry Freelancer (Microsoftu) chodza mi wszyskie gry (nawet te ktore nie chcialy chodzic wczesniej) i bez zadnych zwisow.
Ja zassalem Directx'a z www.misio.imn.pl, zainstalowalem i jest OK. Po wakacjach zamierzam kupic Radeona 9700 i mam nadzieje, ze wtedy moja karta bedzie w stanie wykorzystac nowego DX'a
To zaleźy jaką wersję się ma. Najlepsze dx–y były, są i będą dostępne na płytkach dołączanych do kart graficznych. Tak mi się przynajmniej wydaje. Dobrze byłoby dorwać płytkę od nowego radka albo GeForce'a FX.
ja teź mam MSI G4 MX i mysłałem źe tylko u mnie coś się krzaczy po instalce DX 9 a widze źe to problem
ogólny :oops:
ogólny :oops:
Nie wiem za bardzo... czy to jakas fobia ze wszystko co nowe jest zle...
Ja mam zainstalowanego DX9a i przez dlugi czas hulal na grafie Matrox G200 8 MB – absolutnie zero zwisow. Teraz mam ATi Radeon 9100 i tez DX9a i tez zero problemow.
Osobiscie jesli chcesz zmienic DX zmien na 9a.
Jednak z logicznego punktu widzenia nie wykorzystasz (podobnie jak i ja) mozliwosci tych bibliotek. Tylko GF FX i Radeon 9700/9800 wykorzystuja nowosci wprowadzone z DX9.
Ja mam zainstalowanego DX9a i przez dlugi czas hulal na grafie Matrox G200 8 MB – absolutnie zero zwisow. Teraz mam ATi Radeon 9100 i tez DX9a i tez zero problemow.
Osobiscie jesli chcesz zmienic DX zmien na 9a.
Jednak z logicznego punktu widzenia nie wykorzystasz (podobnie jak i ja) mozliwosci tych bibliotek. Tylko GF FX i Radeon 9700/9800 wykorzystuja nowosci wprowadzone z DX9.
Strona 1 / 1