GEFORCE FX 5500 jak podkręcić?
Hej. No mam Geforce'a Fx 5500 i pragnę go podkręcić lekko, lub mocniej, tak aby mi się za bardzo nie grzał. Problem w tym, źe jestem w temacie zupełnie zielony i nie wiem od czego zacząć. Mam zamontowany wentylatorek na wysokości karty graficznej na ścianie bocznej, jeśli by to kogoś interesowało.
Proszę o porady lub/i pomoc od czego zacząć i na co zwracać uwagę...z góry thx.
Proszę o porady lub/i pomoc od czego zacząć i na co zwracać uwagę...z góry thx.
Odpowiedzi: 5
Jeźeli karta nie ma czujnika to ...palcem.
Mam jedno jeszcze pytanko: Jakim programem sprawdzić jaka jest temperatura procesora graficznego? Bo posiadam kilka, ale źaden nie ma takiej opcjii.
tego akurat to niewiem. Ale zrób, IMO, tak:
zacznij podkręcać rdzeń i kości ramu powilo (np po 5mhz). Zrestartuj kompa i opdal np 3DMark'a jakiegoś. jak nie bedzie źadnych problemów to dalej. Tylko nie przesadź z rdzeniem. Skup sie bardziej a pamieciach.
np. rdzen o 5mhz to pamięć o 10 mhz.
Ale pamiętaj robisz to na własną opowiedzialnoiść.
zacznij podkręcać rdzeń i kości ramu powilo (np po 5mhz). Zrestartuj kompa i opdal np 3DMark'a jakiegoś. jak nie bedzie źadnych problemów to dalej. Tylko nie przesadź z rdzeniem. Skup sie bardziej a pamieciach.
np. rdzen o 5mhz to pamięć o 10 mhz.
Ale pamiętaj robisz to na własną opowiedzialnoiść.
No właśnie chciałbym się dowiedzieć na co konkretnie mam zwrócić uwagę?Jaka mniej więcej temperatura itd.
pobieź NVHardPage . Ewentualnie RivaTuner. Ale uwaźaj , kręcenie moźew spowodować niestabilność a nawet zapsucie sprzetu.
Strona 1 / 1