geforce 2 MMX/400 problemy z grami ( rysowanie )
mam od nie dawna taki problem z kompem, ze ni chu... se nie moge pograc, ani w CS ani w np. GTA VC , bo podczas grania obraz zarywa ( tzn. staje w miejscu, komp cos trawi ) pozniej puszcza "granie" na 2 sekundy i znowu zarywa... wczesniej takich "unmerow" nie mialem i wyzej wspomniane gry trzaskaly jak trza...wydaje mi sie ze sprzet porpostu siada po kilku latach dzialania ? ...a i jeszcze jedno: podczas rysowania trojkatow wierzcholki niektorych jakby leca do nieskonczonosci...
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Brak
Internet Explorer 6.0.2600.0000 (IE 6.0 – Windows XP)
Nazwa komputera DAMIAN
Nazwa uźytkownika user
Domena logowania DAMIAN
Płyta główna
Typ procesora Intel Pentium IIIE, 800 MHz (6 x 133)
Nazwa płyty głównej Procomp BIS2M(–L) (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio, Video)
Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815E
Pamięć fizyczna 128 MB (PC133 SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (07/10/00)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
Ekran
Karta wideo NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 MX/MX 400
Monitor Samsung SAMTRON 75(M)E (Plus) (HMANC07374)
Multimedia
Karta dźwiękowa Intel 82801BA(M) ICH2 – AC'97 Audio Controller [B–0]
Magazyn
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny SAMSUNG SV3063H SCSI Disk Device (28 GB, 5400 RPM, Ultra–ATA/100)
Napęd dysków optycznych SAMSUNG DVD–ROM SD–612S SCSI CdRom Device (12x/40x DVD–ROM
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Brak
Internet Explorer 6.0.2600.0000 (IE 6.0 – Windows XP)
Nazwa komputera DAMIAN
Nazwa uźytkownika user
Domena logowania DAMIAN
Płyta główna
Typ procesora Intel Pentium IIIE, 800 MHz (6 x 133)
Nazwa płyty głównej Procomp BIS2M(–L) (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio, Video)
Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815E
Pamięć fizyczna 128 MB (PC133 SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (07/10/00)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
Ekran
Karta wideo NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 MX/MX 400
Monitor Samsung SAMTRON 75(M)E (Plus) (HMANC07374)
Multimedia
Karta dźwiękowa Intel 82801BA(M) ICH2 – AC'97 Audio Controller [B–0]
Magazyn
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny SAMSUNG SV3063H SCSI Disk Device (28 GB, 5400 RPM, Ultra–ATA/100)
Napęd dysków optycznych SAMSUNG DVD–ROM SD–612S SCSI CdRom Device (12x/40x DVD–ROM
Odpowiedzi: 6
Bo do tej karty grafiki zastosuj ster w wersji 28.32 lub 56.72.
Wymienij ster tak – odinstaluj stary,restart kompa i uruchom komp na sterze systemowym do karty grafiki i dopiero instaluj inny.
Temperaturę GPU i pamięci sprawdź nawet palcem elementy mają nie parzyć lub termometr cyfrowy z czujnikiem, na podczerwień i temperatura ma być około 40 stopni.
Wymienij ster tak – odinstaluj stary,restart kompa i uruchom komp na sterze systemowym do karty grafiki i dopiero instaluj inny.
Temperaturę GPU i pamięci sprawdź nawet palcem elementy mają nie parzyć lub termometr cyfrowy z czujnikiem, na podczerwień i temperatura ma być około 40 stopni.
dopuszczam tylko przegrzewanie sie itd. bo system jest po WIELKIM FORMACIE ( jakis 5 miesiecy temu ) z najnowszymi sterami do sprzetu ( dobiero teraz zaczalem grac ) ..a i jeszcze jedno jak odpalam CS na sofware to chodzi nawet niezle ale jak dam OpenGL ( tutaj pojawiaja sie wspomiane wierzcholki ) albo Directa to sie chrzani
boboo...dzieciaku, skoro śmigało to widocznie nie widziałeś jak "śmiga" na innym sprzęcie z większą ilością ramu.
Ale mniejsza z tym.
Rysownie trójkątów jeśli nie takie, kireunek na sterowniki niechybnie wskazuje ( trza inne zapodać) , tudzieź na przeinstalowanie DirectX.
Na końcu pozostają pamięci na karcie graficznej ,moźe jedna juź nie tak działa lub grzeje się wszystko
Ps Updatewiedziałem kurna źe nie zdąźe :lol:
Ale mniejsza z tym.
Rysownie trójkątów jeśli nie takie, kireunek na sterowniki niechybnie wskazuje ( trza inne zapodać) , tudzieź na przeinstalowanie DirectX.
Na końcu pozostają pamięci na karcie graficznej ,moźe jedna juź nie tak działa lub grzeje się wszystko
Ps Updatewiedziałem kurna źe nie zdąźe :lol:
Jeźeli słowo "wczesniej" odnosi się do tej samej konfiguracji to ...... co ja na to poradzić mogę.
Nie zmienia to mego sceptycyzmu.
Zaś wypowiedź dot. procesów kaźe mi do wszystkiego podchodzić z wielkoą ostroźnością, bo ........ system operacyjny nie uruchomi się jeźeli zainicjowane zostana – inna ciekawostka w jaki sposób mogłyby byc – wyłacznie dwa wymienione przez ciebie procesy.
To tak o uwaźnym czytaniu, bo tam i o pamieci coś napisałem.
O "trójkątach" to nawet niesmiałem się wypowiadac, bo przecieź mozliwości jest tylko kilka:
1. Przegrzewanie się karty:
a/ z racji zabrudzenia
b/ z powodu nadmiernego przetaktowania
c/ z podou uszkodzenia spowodowanego , ktorymś z powyźszych czynnikow.
Probowałeś czyscić ?
Zmieniać ustawienia GPU i pamięci?
Czyszczenie dotyczy nie tylko karty, ale wszystkiego co w obudowie jest i do płyty jest podpięte.
O tym, źen ic nie jest wieczne, a zwłaszcza elektronika to chyba wiadomo ogólnie.
Jednak "trawienie" i "zrywanie" wskazują, źe poza kłopotami z wyświetlaniem jednak i RAM/swap nie muszą tu bez winy być.
Na koniec zaś zapytam – skoro "wczesniej" było cacy to co tkaiego zrobiłeś w czasie gdy być cacy przestało?
Wczoraj źyleta, a dziś łaczasz i ślimak czy moze jednak nie cąłkiem w ten sposób to się odbyło ?
Nie zmienia to mego sceptycyzmu.
Zaś wypowiedź dot. procesów kaźe mi do wszystkiego podchodzić z wielkoą ostroźnością, bo ........ system operacyjny nie uruchomi się jeźeli zainicjowane zostana – inna ciekawostka w jaki sposób mogłyby byc – wyłacznie dwa wymienione przez ciebie procesy.
To tak o uwaźnym czytaniu, bo tam i o pamieci coś napisałem.
O "trójkątach" to nawet niesmiałem się wypowiadac, bo przecieź mozliwości jest tylko kilka:
1. Przegrzewanie się karty:
a/ z racji zabrudzenia
b/ z powodu nadmiernego przetaktowania
c/ z podou uszkodzenia spowodowanego , ktorymś z powyźszych czynnikow.
Probowałeś czyscić ?
Zmieniać ustawienia GPU i pamięci?
Czyszczenie dotyczy nie tylko karty, ale wszystkiego co w obudowie jest i do płyty jest podpięte.
O tym, źen ic nie jest wieczne, a zwłaszcza elektronika to chyba wiadomo ogólnie.
Jednak "trawienie" i "zrywanie" wskazują, źe poza kłopotami z wyświetlaniem jednak i RAM/swap nie muszą tu bez winy być.
Na koniec zaś zapytam – skoro "wczesniej" było cacy to co tkaiego zrobiłeś w czasie gdy być cacy przestało?
Wczoraj źyleta, a dziś łaczasz i ślimak czy moze jednak nie cąłkiem w ten sposób to się odbyło ?
stary ...czytaj dobrze !!!!... kiedys przy takiej konfiguracji wszytko śmigalo ... a w procesach mam neo i pande tylko
Nie będę rozwaźał sensowniości uzywania XP przy 128MB pamieci – Twoj sprźet , Twój wybor.
Miast tego zapytam tylko – ileź to procesów w menagerze zadań jest uruchomionych i ile pamieci łacznie one zabierają ?
Miast tego zapytam tylko – ileź to procesów w menagerze zadań jest uruchomionych i ile pamieci łacznie one zabierają ?
Strona 1 / 1