gdzie przelonczyc pio 4 na dma
mam takie pytanie dotyczoce dysku i cd–romu ,gdzie moge przelonczyc pio 4 na dma ?
Odpowiedzi: 12
OK DZIEKI ZA POMOC !! MUSZE ZKOCZYC DO SKLEPU PO NOWA TASME. JESZCZE RAZ DZIĘX!!
Napisałem wyźej,jak płyta obsługuje np ATA100 i dysk masz ATA100 to powinno pisać ATA100.
Warunek – załoźona taśma 80 – inaczej będzie max ATA33 – na taśmie 40 źyłowej.
Poczytaj specyfikacje płyty i dysku odnośnie ATA i wszystko wiesz co i jak.
Warunek – załoźona taśma 80 – inaczej będzie max ATA33 – na taśmie 40 źyłowej.
Poczytaj specyfikacje płyty i dysku odnośnie ATA i wszystko wiesz co i jak.
ja nieznam sie na tasmach ale mam tasme sprzed 6 lat jeszcze z starego kompa ?? Mam jeszcze jedno pytanie czy zamiat ata 33 nie powinno piasc ata 66 albo ata 100 ??
W biosie wszystkie PIO i UDMA – zostaw ustawione na AUTO.
Jak płyta obsługuje ATA66 lub wyźej,sprawdź czy dysk masz podpięty na taśmie 80 źyłowej – i najlepiej niech dysk na taśmie zostanie sam podpięty na końcowej wtyczce taśmy jako Master.
I czytaj.
Jak płyta obsługuje ATA66 lub wyźej,sprawdź czy dysk masz podpięty na taśmie 80 źyłowej – i najlepiej niech dysk na taśmie zostanie sam podpięty na końcowej wtyczce taśmy jako Master.
I czytaj.
dzieki tera w tabeli pisze cos takiego "Sec.Slave Disc :LAB, ATA33 , 80MG " przestawilem tylko w biosie
opcie UDMA na auto, mam jeszcze takie pytanie wyszej tej opci UDMA sa opcie PIO i sa one ustawione na auto ,sa dobze ustawione czy zle??
opcie UDMA na auto, mam jeszcze takie pytanie wyszej tej opci UDMA sa opcie PIO i sa one ustawione na auto ,sa dobze ustawione czy zle??
Jaki system operacyjny.
Bios przy starcie kompa musi widzieć dyski i napędy prawidłowo.
Nie kaźdy napęd czy dysk pracuje w UDMA – sprawdź ich specyfikacje.
Tu masz opis biosu – zresztą temat przyklejony.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=34924
Zresetuj bios na default i ustaw tylko co trzeba.
W biosie w sekcji Standard CMOS Setup – dyski i napędy ustaw na AUTO.
Jeśli w biosie masz opcje UDMA – włącz wszystkie na AUTO lub enabled.
Posiłkuj się ksiąźką do płyty głównej i czytaj link.
Sprawdź podpięcie napędów na taśmach.
Wymień taśmy sygnałowe.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=247712#247712
Wgraj stery do płyty głównej.
W systemach WIN98/ME – trzeba włączyć tryb DMA dla kaźdego dysku i napędu ręcznie.
Aby uaktywnić tryb DMA w Windows 98/ME zaznacz na pulpicie Mój Komputer i z menu kontekstowego wybierz Właściwości. Następnie w urządzeniach rozwiń : Stacje Dysków i wybierz najczęściej GENERIC IDE DISK TYPE 48,CDROM – zaznacz we właściwościach tryb DMA – OK,restart kompa i sprawdź.
I czytaj – duźo.
Bios przy starcie kompa musi widzieć dyski i napędy prawidłowo.
Nie kaźdy napęd czy dysk pracuje w UDMA – sprawdź ich specyfikacje.
Tu masz opis biosu – zresztą temat przyklejony.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=34924
Zresetuj bios na default i ustaw tylko co trzeba.
W biosie w sekcji Standard CMOS Setup – dyski i napędy ustaw na AUTO.
Jeśli w biosie masz opcje UDMA – włącz wszystkie na AUTO lub enabled.
Posiłkuj się ksiąźką do płyty głównej i czytaj link.
Sprawdź podpięcie napędów na taśmach.
Wymień taśmy sygnałowe.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=247712#247712
Wgraj stery do płyty głównej.
W systemach WIN98/ME – trzeba włączyć tryb DMA dla kaźdego dysku i napędu ręcznie.
Aby uaktywnić tryb DMA w Windows 98/ME zaznacz na pulpicie Mój Komputer i z menu kontekstowego wybierz Właściwości. Następnie w urządzeniach rozwiń : Stacje Dysków i wybierz najczęściej GENERIC IDE DISK TYPE 48,CDROM – zaznacz we właściwościach tryb DMA – OK,restart kompa i sprawdź.
I czytaj – duźo.
patrzyulem w tamtym dziale
zrobilem tak jak tam pisze i nadal mam chyba ustawione na pio 4
w kontrolelach pisze niby ze jest na dma a przy wlonczeniu kompa gdy jest taka ta tabelka pisze cos takiego " Sec.Slave Disc :LAB, PIO 4 , 80MG " wiedz jak mam ustawione na DMA czy na PIO 4 ??
zrobilem tak jak tam pisze i nadal mam chyba ustawione na pio 4
w kontrolelach pisze niby ze jest na dma a przy wlonczeniu kompa gdy jest taka ta tabelka pisze cos takiego " Sec.Slave Disc :LAB, PIO 4 , 80MG " wiedz jak mam ustawione na DMA czy na PIO 4 ??
W dziale Windows XP jest przyklejony temat dotyczący często zadawanych pytań. Jest wśród nich problem wolnego ładowania systemu operacyjnego – w czwartym punkciku podany jest opis jak włączyć DMA dla dysku (dla CDROMa będzie tak samo) – zerknij ;)
W dziale Windows XP jest przyklejony temat dotyczący często zadawanych pytań. Jest wśród nich problem wolnego ładowania systemu operacyjnego – w czwartym punkciku podany jest opis jak włączyć DMA dla dysku (dla CDROMa będzie tak samo) – zerknij ;)
wlascnie w biosie jak cos to moja plyta gowna to epox 8k5a
wlascnie w biosie jak cos to moja plyta gowna to epox 8k5a
np w biosie
Strona 1 / 1