GA-M55S-S3 zmiana biosu na nowy , proszę o pomoc...
Chciałbym zmienić bios ale nie wiem jak i co mi jest potrzebne (i skąd to ściągnąć)
Oto dane mojej płyty:
[URL=http://img265.imageshack.us/my.php?image=plytaow2.png][IMG]http://img265.imageshack.us/img265/8189/plytaow2.th.png[/IMG][/URL]
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 10
Co by było ?
To proste Watsonie - seria postów w przedmiocie 0x000000xx i opisy wrażeń.. węchowych.
Te geile mają tendencje do niestabilności na defaultowym napięciu - delikatne podniesienie i po niestabilnościach.
U mnie lataja na 1.85 V - ale ja nic nie kręcę (raz czy dwa sie tylko zabawiłem w sprawdzenie ile moge wygnieść z procka) także nie wiem co by z nich było na tym napięciu gdybym zaczął sie bawić w oc konkretny.
Manual = ręczny 9 tryb ) czyli taki, w którym parametry pracy ustawiasz sam, a nie pozwoalasz by to płyta je dobrała sama.
Czy tę wartość trzeba zmienić, czy napięcie daje się ustawiać od razu nie wiem - obrazków z podręcznika ( manuala ) nie będę oglądał bom leń, a i nie jestem pewien czy wszystkie opcje BIOS-u w nim by były.
Tak czy inaczej musisz znaleźć zakładkę z napięciami, ew. "odblokować" możliwość ich zmiany i ustawić je dla pamięci na zgodne ze specyfikacją producenta kości - to pewnie takie: http://www.allegro.pl/item312675888_geil_ddr2_ultra_dual_2x1gb_800mhz_2gb_cl4_4_4_12.html , a zakres napięć jest wskazany między 1,8, a 2,3V i bym tak od razu do tych 2,1 nie skakał. Zmianę ( podniesienie ) napięcia bym stosowął dopiero w sytuacji, gdyby przy podawanym standardowo przez płytę występowały objawy niestabilności ( zawieszenia, restarty ). Wtady dopiero bym sprawdzał stopniowo i 1,9 i 2,0 czy nie wystarczy dla złapania stabilności.
Wejdź do BIOS-u wciśnij ctrl+F1 i obejrzyj zawartość okna z zasilaniem pamięci - powinna być mozliwość zmiany - tylko trzeba ustawić manual dla nich zapewne.
Nie uszkodzisz płyty, bo skoro BIOS takie podniesienie umożliwia tzn. płyta ma psi obowiązek to wytrzymać ( prawa Murphy'ego pomijam ).
-
[quote=Rebe]Wejdź do BIOS-u wciśnij ctrl+F1 i obejrzyj zawartość okna z zasilaniem pamięci - powinna być mozliwość zmiany -[b] tylko trzeba ustawić manual dla nich zapewne.[/b] Nie uszkodzisz płyty, bo skoro BIOS takie podniesienie umożliwia tzn. płyta ma psi obowiązek to wytrzymać ( prawa Murphy'ego pomijam ).[/quote] ok, tylko o co chodzi z tym manual'em jak to zrobić (może to głupie pytania ale jestem w tym temacie zielony) jak coś to mam 4x1gb ddr2 geil ultra kit 800mhz 4-4-4-12
ok, dzięki.
mam jeszcze jedno pytanie , moja płyta obsługuje napięcie 1.8v (ddr2) , a mam ramy które potrzebują napięcia 2.1v (tak zaleca producent)aby chodziły na najwyższych obrotach (dawały z siebie więcej) i czy można na tej płycie głównej zrobić takie napięcie ? , czy nie uszkodzę w ten sposób płyty głównej , jak nie to jak zmienić te napięcie z 1.8v na 2.1v.
XanTyp - po pierwsze to ja ... obejrząłem specyfikację płyty.
Po drugie możliwości od groma zależynych od tego co producent wymyślił oraz "zdolności" Użytkownika.
Nic.
Start np z pendrive, płyty cd i do dziela. Ważne by się dało komputer uruchomić do dosa i pliki flashera i biosu były dostepne z tego poziomu.
O flasherach działających pod Windowsem jeszcze wspomnę i o czymś co to niektórzy producenci dają (czy GigaByte to akurat nie wiem - nie chce mi sie sprawdzać na ich stronie) a co działa jak jakis LiveUpdate (sam se ściąga biosa odpowiedniego i go flashuje z poziomu Windowsa) - ale pod Windowsem to ja mam zawze jakies opory ...
Update:
O GB tez ma cos takiego @BIOS sie to nazywa i w Utility leży.
[b]Rebe[/b]... a co w sytuacji, kiedy nie ma się flopka w kompie?
http://tw.giga-byte.com/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2316 - po datach sądząc masz rev. 1 lub 1.1 - na stronie są dla 1.0, ale jest tam i link do 1.1 ( sprawdzić musisz co na płycie jest w sprawie odmiany namalowane ).
Ściągasz wypakowujesz na dyskietkę , odpalasz z niej komputer ( ew. tworząc "dysk startowy systemu MS-DOS ) i potem już wg tego co na ekranie.
Zmienić BIOS czy go odświeżyć?
Strona 1 / 1