G6FtpSerwer, Net24, TotalCommander i sprawa połączeń FTP

Mam interka Net24 z dynamicznie przydzielanym adresem IP. Postawiłem G6Ftp Serwer, "dorobiłem" w nim uźytkowników,hasła,prawa,itp..Namiar o swoim bieźącym adresie IP wysyłam za pośrednictwem programu DynamIP na serwer www , który (program) tworzy stronę z odpowiednim linkiem ftp://xxx.xxx.xxx.xxx . I teraz problemy:
1.Połączenie przez totala dochodzi do skutku po weryfikacji usera i pass i ręcznym wpisaniu IP hosta, ale wywala mi za kaźdym razem ostźeźenie z firewalla (outpost) o przychodzącym połączeniu na coraz to nowym porcie (2049,2054, itp).port 21 mam odblokowany i utworzoną regłe w obie strony ( in, out). Jak to zlikfidować...nie chce dopuszczać za kaźdym razem ręcznie połączenia, hasło i prawa na serwerze ftp sa wystarczające.
2.Przekierowanie bezpośrednio z okna przeglądarki (IE,opera, mozilla)nie dzała i wywala błąd 503. Byłoby to najlepsze rozwiązanie, gdyz link znajduje się na stronie www (i działa w połączeniu z innymi serweami ftp np. aktualizacji baz kasperskiego).Podaejrzewam,źe problem leźy w firewallu, tylko nie wiem gdzie. Jego wyłączenie lub zmiana nie wchodzi w rachubę.
Hilfe....ajuto...pomocy

Odpowiedzi: 3

Dobra a teraz z innej nuty: G6ftp serwer obsługuje połączenia zabezpieczone SSL. Moźna utworzyć własny certyfikat i zainstalować go u siebie na kompie.
I pytanie nr 1: czy wyeksportowany certyfikat trzeba teź zainstalować ręcznie na kompie–kliencie, czy w prociesie weryfikacji usera i hasła jest on w jakiś sposób instalowany automatycznie w celu nawiązania bezpiecznego połączenia.
I pyt. nr 2: jeśli mam zły tok rozumowania to poradźcie jak mam nawiązać takowe połączenie skoro serwer to obsługuje.
Co do instalacji i exportu certyfikatów: wiem jak to zrobić.
P.S certyfikat mam zainstalowany i na serwerze i w kompie ( moźe inaczej: i tu, i tu go widać)
Za sensowne odpowiedzi z góry dziękuje!!!
leon1313
Dodano
18.01.2005 18:05:29
THX. Zrezygnowłem chwilowo z outposta na rzecz kerio. Juź jest w porządku i serwer działa bez problemu.
leon1313
Dodano
16.01.2005 15:43:09
FTP to nie tylko port 21. Musisz miec rowniez otwarty port "data" – 20. Spojrz zreszta na sposob w jaki "serwer" komunikuje sie z "klientem". Na jakich portach.
http://slacksite.com/other/ftp.html

W przegladarce mozna ustawic polaczenie "passive", jesli o to tu chodzi.
EL NINO
Dodano
15.01.2005 22:43:49
leon1313
Dodano:
15.01.2005 10:49:17
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1