FTP

Witam od pewnego czasu naszła mnie ochota na załoźenie własnego serwera ftp. Znalazłem fajny program "serv–U" Zainstalowałem, uruchomiłem i się zaczely dziać cuda. Z mojego kompa po wpisaniu odpowiedniego adresu w przeglądarce (IE) wszystko działa poprawnie. Tak samo dzieje się na drugim komputerze w sieci LAN. Niestety jeśli ktoś z zewnątrz (internet) chce się połaczyć to po wpisaniu chasla i logino pojawia się informacja źe folder jest niedostępny. Czy ktoś wie co zrobić z tym fantem. Czytałem kupe informacji w wyszukiwarce jednak nieznalazłem niczego co by mi pomogło. Jeśli coś przeoczylem to przepraszam i prosze o pomoc w usunięciu płędu. Mam windowsa XP a foldery kture udostępniam są na dysku z NTFS. We właściwościach folderu na zakłądce zabezpieczenia dodałem uźytkownika "wszyscy" i zaznaczyłem wszystkie opcje dodatkowe.

Odpowiedzi: 9

Visa:
takie tam pytanko, czy komputer Brama ma Sp2 ?

Obydwa komputery mają zainstalowane SP2.
Na kaźdym port 21 jest dodany do wyjątków.
Mateuszpi
Dodano
31.01.2005 15:32:50
takie tam pytanko, czy komputer Brama ma Sp2 ?
Visa
Dodano
31.01.2005 14:33:50
Witam to znowu ja i moje marzenie o ftp :)
co do zabezpieczen niema problemu adres będie wiadomy tylko dla kilku osób a podrugie i tak przy neostradzie będzie codziennie inny :)

Ale mam pytanie dotyczące

Visa:
Do zrobienia,
przedewszystkim urządzenie które jest podłączone do modemu – czyli rourer – czyli albo komputer albo urządzenie wyspecjalizowane, musisz skonfigurować tak aby przekierowywało ruch na porcie 21 ( domyślny dla FTP ).
W większości urządzeń znajdziesz to w menu pod zakładką Virtual Server`s lub (PAT), lub czasem NAT.
będziesz musiał tam podać swoje wewnętrzne IP port zewnętzny i wewnętrzny.

jeśli sieć podzielona jest za pomocą WinXP to musisz...
poszukać jak sie to robi – ale wiem ze napewno da sie to zrobić. nie powiem Ci teraz bo to menu jest aktywne tylko jak sie ma to u siebie zkonfigurowane, ale napewno sie da.

Powodzenia.

Czy ktoś moźe mi powiedzieć jak to zrobić albo jak znaleśc informacej jak zrobić w internecie.
Moja konfiguracja sieci:

Jest sobie neostrada podłączona kablem USB do komputera Z win XP. Komputer ten udostępnia połączenie na 2 (mój) komputer tesz mam win XP. Oba komputery są połączone zwykłymi kartami sieciowymi (na serwerze jest zintegrowana a u mnie karta za 30 zł). Czy moźe mi to ktoś prosto wytłumzaczyć bo niezaduźo zrozumiałem. Jakby co to piszcie na GG.
Mateuszpi
Dodano
31.01.2005 14:17:13
Do zrobienia,
przedewszystkim urządzenie które jest podłączone do modemu – czyli rourer – czyli albo komputer albo urządzenie wyspecjalizowane, musisz skonfigurować tak aby przekierowywało ruch na porcie 21 ( domyślny dla FTP ).
W większości urządzeń znajdziesz to w menu pod zakładką Virtual Server`s lub (PAT), lub czasem NAT.
będziesz musiał tam podać swoje wewnętrzne IP port zewnętzny i wewnętrzny.

jeśli sieć podzielona jest za pomocą WinXP to musisz...
poszukać jak sie to robi – ale wiem ze napewno da sie to zrobić. nie powiem Ci teraz bo to menu jest aktywne tylko jak sie ma to u siebie zkonfigurowane, ale napewno sie da.

Serv–u jest fajny ale pamiętaj źe uźytkownik FTP ma takie prawa jak mu nadasz na serverze, i tylko server moźe powstrzymać uźytkownika przed kasowaniem. NTFS sprawdzi tylko id uźytkownika lokalnego który powołał proces do źycia. a będziesz to Ty, z uprawnieniami admina, więc wróć do ustawień domyślnych najlepiej i dawaj tyle uprawnień ile jest niezbędnych.

Powodzenia.
Visa
Dodano
26.01.2005 03:04:32
Polecam programik dynamip do aktualizacji adresu dynamicznego ip na stronach www oraz G6FTP Serwer do "spedycji" plików. Po angielsku ale bardzo intuicyjny.
Są dwie wersje tego programu..darmowa eng ( mocno rozbudowana) i trial deutsch (prosta i zaj...ście skuteczna)
leon1313
Dodano
24.01.2005 14:39:11
wlasnie ze mozna !! wystarczy przekierowac w routerze odpowiednie porty !! i jezeli to router z mozliwoscia podania adresu servera dyndnsa to nawet problem ciaglego podawania nowego IP bedzie rozwiazany
pozdrawiam
mumol
Dodano
24.01.2005 03:12:56
bez zew ip nikt sie z Toba nie polaczy (pomijajac lan). nie da sie tego obejsc – musi byc zew ip
The_judge
Dodano
20.01.2005 22:41:33
The_judge:
oczywiscie masz zewnętrzne ip ?

Niestety raczej nie poniewa| Bcze sie przez sie lan i neostrade. Ale czy to moze by problemem ?
A je[li tak to czy da si go obejść.
Co do drugiej informacji to napewno tak nie zrobilem.
Przypisany jest zawsze tylko jeden folder.
Mateuszpi
Dodano
20.01.2005 22:28:37
oczywiscie masz zewnętrzne ip ?

moźe być tak, źe zakładając konto dla tego uźytkownika zaznaczyłeś opcję blokowania uźytkownika w katalogu macierzystym (np c:), a potem w zakładce katalog dostępu usunąłeś z listy ten katalog, a dodałeś jakiś inny (np d:)
The_judge
Dodano
20.01.2005 22:08:57
Mateuszpi
Dodano:
20.01.2005 21:46:33
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1