FTP
Witam od pewnego czasu naszła mnie ochota na załoźenie własnego serwera ftp. Znalazłem fajny program "serv–U" Zainstalowałem, uruchomiłem i się zaczely dziać cuda. Z mojego kompa po wpisaniu odpowiedniego adresu w przeglądarce (IE) wszystko działa poprawnie. Tak samo dzieje się na drugim komputerze w sieci LAN. Niestety jeśli ktoś z zewnątrz (internet) chce się połaczyć to po wpisaniu chasla i logino pojawia się informacja źe folder jest niedostępny. Czy ktoś wie co zrobić z tym fantem. Czytałem kupe informacji w wyszukiwarce jednak nieznalazłem niczego co by mi pomogło. Jeśli coś przeoczylem to przepraszam i prosze o pomoc w usunięciu płędu. Mam windowsa XP a foldery kture udostępniam są na dysku z NTFS. We właściwościach folderu na zakłądce zabezpieczenia dodałem uźytkownika "wszyscy" i zaznaczyłem wszystkie opcje dodatkowe.
Odpowiedzi: 9
Visa:takie tam pytanko, czy komputer Brama ma Sp2 ?
Obydwa komputery mają zainstalowane SP2.
Na kaźdym port 21 jest dodany do wyjątków.
takie tam pytanko, czy komputer Brama ma Sp2 ?
Witam to znowu ja i moje marzenie o ftp :)
co do zabezpieczen niema problemu adres będie wiadomy tylko dla kilku osób a podrugie i tak przy neostradzie będzie codziennie inny :)
Ale mam pytanie dotyczące
Czy ktoś moźe mi powiedzieć jak to zrobić albo jak znaleśc informacej jak zrobić w internecie.
Moja konfiguracja sieci:
Jest sobie neostrada podłączona kablem USB do komputera Z win XP. Komputer ten udostępnia połączenie na 2 (mój) komputer tesz mam win XP. Oba komputery są połączone zwykłymi kartami sieciowymi (na serwerze jest zintegrowana a u mnie karta za 30 zł). Czy moźe mi to ktoś prosto wytłumzaczyć bo niezaduźo zrozumiałem. Jakby co to piszcie na GG.
co do zabezpieczen niema problemu adres będie wiadomy tylko dla kilku osób a podrugie i tak przy neostradzie będzie codziennie inny :)
Ale mam pytanie dotyczące
Visa:Do zrobienia,
przedewszystkim urządzenie które jest podłączone do modemu – czyli rourer – czyli albo komputer albo urządzenie wyspecjalizowane, musisz skonfigurować tak aby przekierowywało ruch na porcie 21 ( domyślny dla FTP ).
W większości urządzeń znajdziesz to w menu pod zakładką Virtual Server`s lub (PAT), lub czasem NAT.
będziesz musiał tam podać swoje wewnętrzne IP port zewnętzny i wewnętrzny.
jeśli sieć podzielona jest za pomocą WinXP to musisz...
poszukać jak sie to robi – ale wiem ze napewno da sie to zrobić. nie powiem Ci teraz bo to menu jest aktywne tylko jak sie ma to u siebie zkonfigurowane, ale napewno sie da.
Powodzenia.
Czy ktoś moźe mi powiedzieć jak to zrobić albo jak znaleśc informacej jak zrobić w internecie.
Moja konfiguracja sieci:
Jest sobie neostrada podłączona kablem USB do komputera Z win XP. Komputer ten udostępnia połączenie na 2 (mój) komputer tesz mam win XP. Oba komputery są połączone zwykłymi kartami sieciowymi (na serwerze jest zintegrowana a u mnie karta za 30 zł). Czy moźe mi to ktoś prosto wytłumzaczyć bo niezaduźo zrozumiałem. Jakby co to piszcie na GG.
Do zrobienia,
przedewszystkim urządzenie które jest podłączone do modemu – czyli rourer – czyli albo komputer albo urządzenie wyspecjalizowane, musisz skonfigurować tak aby przekierowywało ruch na porcie 21 ( domyślny dla FTP ).
W większości urządzeń znajdziesz to w menu pod zakładką Virtual Server`s lub (PAT), lub czasem NAT.
poszukać jak sie to robi – ale wiem ze napewno da sie to zrobić. nie powiem Ci teraz bo to menu jest aktywne tylko jak sie ma to u siebie zkonfigurowane, ale napewno sie da.
Serv–u jest fajny ale pamiętaj źe uźytkownik FTP ma takie prawa jak mu nadasz na serverze, i tylko server moźe powstrzymać uźytkownika przed kasowaniem. NTFS sprawdzi tylko id uźytkownika lokalnego który powołał proces do źycia. a będziesz to Ty, z uprawnieniami admina, więc wróć do ustawień domyślnych najlepiej i dawaj tyle uprawnień ile jest niezbędnych.
Powodzenia.
Serv–u jest fajny ale pamiętaj źe uźytkownik FTP ma takie prawa jak mu nadasz na serverze, i tylko server moźe powstrzymać uźytkownika przed kasowaniem. NTFS sprawdzi tylko id uźytkownika lokalnego który powołał proces do źycia. a będziesz to Ty, z uprawnieniami admina, więc wróć do ustawień domyślnych najlepiej i dawaj tyle uprawnień ile jest niezbędnych.
Powodzenia.
Polecam programik dynamip do aktualizacji adresu dynamicznego ip na stronach www oraz G6FTP Serwer do "spedycji" plików. Po angielsku ale bardzo intuicyjny.
Są dwie wersje tego programu..darmowa eng ( mocno rozbudowana) i trial deutsch (prosta i zaj...ście skuteczna)
Są dwie wersje tego programu..darmowa eng ( mocno rozbudowana) i trial deutsch (prosta i zaj...ście skuteczna)
wlasnie ze mozna !! wystarczy przekierowac w routerze odpowiednie porty !! i jezeli to router z mozliwoscia podania adresu servera dyndnsa to nawet problem ciaglego podawania nowego IP bedzie rozwiazany
pozdrawiam
pozdrawiam
bez zew ip nikt sie z Toba nie polaczy (pomijajac lan). nie da sie tego obejsc – musi byc zew ip
The_judge:oczywiscie masz zewnętrzne ip ?
Niestety raczej nie poniewa| Bcze sie przez sie lan i neostrade. Ale czy to moze by problemem ?
A je[li tak to czy da si go obejść.
Co do drugiej informacji to napewno tak nie zrobilem.
Przypisany jest zawsze tylko jeden folder.
oczywiscie masz zewnętrzne ip ?
moźe być tak, źe zakładając konto dla tego uźytkownika zaznaczyłeś opcję blokowania uźytkownika w katalogu macierzystym (np c:), a potem w zakładce katalog dostępu usunąłeś z listy ten katalog, a dodałeś jakiś inny (np d:)
moźe być tak, źe zakładając konto dla tego uźytkownika zaznaczyłeś opcję blokowania uźytkownika w katalogu macierzystym (np c:), a potem w zakładce katalog dostępu usunąłeś z listy ten katalog, a dodałeś jakiś inny (np d:)
Strona 1 / 1