Mam nastepujacy problem, jestem podlaczony do sieci blokowej tak ze mamy 5 kompow podlaczonych do routera ( i w ten sposob swoja podsiec 5 kompow) ale nie widzimy kompow ktore sa poza naszym routerem, czyli na tej blokowce. Moge pingowac ip tych komputerow, ale na ftp postawione na nich nie moge sie dostac. Moze mi ktos poradzic co zrobic, zeby moc korzystac z tych ftpow... Admin mowi ze nie wie jak to zrobic, a bardzo mi zalezy bo jest duzo zasobow na tej blokowce...
Z gory dzieki za odpowiedzi...
Odpowiedzi: 4
Jesli uproscic sprawe to zamiast routera zastosuj przelacznik sieciowy (switcha) i unikniesz tego calego problemu z konfigurowanie routera. Powoli dochodze do wniosku, ze konfiguracja nie jest tak latwo mozliwa bo niby jak go przekonac by przekazywal rozgloszenia z twojej sieci do reszty i na odwrot.
jesli do routera podlaczone sa 3 kompy i na jednym z nich jest serwer ftp to nalezy zrobic 'port redirect' na routerze. inaczej router nie wie co ma zrobic z tymi pakietami protokolu FTP, do kogo je przekazac w sieci LAN.
Twoj router tworzy nowa domen kolizji i rozgloszenia, poki nie powiesz mu jakie pakiety do jakich uslug ma przepuszczac to nie zobaczysz innych komputerow w otoczeniu sieciowym. Z otoczeniem sieciowym w Windows zwiazane sa nastepujace uslugi dzialajace na portach:
netbios-ns - 137 (tcp i udp)
netbios-dgm -138 (udp)
netbios-ssn - 139 (tcp)
oraz
microsoft-ds - 445 (tcp i udp)
mam podobry problem i tez szukam odpowiedzi
Awiec tak... jestem w pewnej sieci osiedlowej w ktorej jest okolo 50kompow. Widze wszystkie kompy elegancko itd. Ale chcialem zrobic sobie dodatkowo wewnetrzna siec w domu. Kupilem router D-LINK DI-524 wpiałem 3 kompy do niego sam router pod siec osiedlowa i jest ok. Mam neta moge ssac i wszystko dziala super.... prawie bo w otoczeniu sieciowym widze tylko kompy ktore mam w domu (bezposrednie wpiete w moj router) a nie widze pozostalych kompow z osiedla. Po dodaniu do DMZ nie ma zmian. Nie wiem czy tak ma byc (jesli tak to lipa) czy moze to kwestia konfigu routera>?? Jesli ktos wie gdzie moze byc przyczyna to plz o odpowiedz.
Skoro chcesz sie laczyc przez router z tymi FTP musialbys zalaczac w klientach tryb pasywny. No chyba ze dodasz te kompy do strefy DMZ, ale wtedy nie beda chronione przez firewall routera.