ftp connection timeout a connection sharing – rozwiązany

witam.

sprawa jest prosta: kiedy mam włączone udostępnianie połączenia (ICS) na LAN nie mogę się łączyć protokołem ftp. nikt z sieci lokalnej rownieź nie moźe – wszyscy mamy connection timeout.
jeśli tylko wyłączę we właściwościach ICS to łączę się z ftpem bez zająknięcia.

mam xp z sp2, windowsowy firewall wyłączony, włączony Kerio (ale to nie jego wina – gdy go wyłącze problem nie znika). sieć to neostrada czyli adsl.

co ciekawe: kiedy wyłącze dzielenie łącza i zajrzę do uruchomionych usług to "Windows Firewall/Internet Connection Sharing" nadal jest 'started' – mimo to wtedy mogę juź się łączyć przez ftp. jak tylko spowrotem włącze udostępnianie we właściwościach połączenia – znów mam connection timeout na ftp.

nie mam pojęcia co robić. moźe ktoś coś pomóc?
widziałem kilka podobnych wątków ale prawie we wszystkich pomagało wyłączenie firewalla – u mnie nie pomaga :/
help :]

pozdrawiam,
Marcin

Odpowiedzi: 9

Wiesz co to ICS ? To udostepnianie internetu a jak widze, nie z tym masz problem.
Zapoznaj sie z tym –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873
EL NINO
Dodano
18.10.2004 23:40:09
problem mam taki:
Mam w sieci 2 komputery, polaczone routerem.. niestety kreator polaczen nic nie daje.. W otoczeniu sieciowym widac oba kompy, ja moge "chodzic" po udostepnionych plikach na drugim lecz odwrotnie nie idzxie.. tzn. kuzynka (ten drugi) komp widzi moj w sieci lecz przy probie "wejscia" ma odmowe z powodu braku uprawnien... Oba sa w tej samej grupie roboczej, firewalle wylaczone,konta gosci utworzone..itp. Sam nie wiem czemu to nie chodzi w obie strony..
Postanowilem uruchomic serwer FTP... Urzylem programiku Cerberus, utworzylem konto anonymus itd. chodzilo dosc dosc, tzn. wolno ale kopiowalo pliki z mojego kompa na ten drugi, lecz po restarcie wszsyko sie rozsypalo. Nic nie chodzi, wyskakuje blad autoryzacji, gdy zaloze konto na haslo wyskakuje blad, przekroczony limit czasu.. Urzywalem jeszcze kilku progsow do FTP –krasnal,GuildFTPd,g6ftpd, i niestety..
Czytam forum od 2 dni na rozne tematy z tym zwiazane i pozostalo sprawdzenie tego ICS...

pozdrawiam Konrad
kufcio
Dodano
18.10.2004 23:19:53
a co chcesz zrobic? jezeli tylko udostepnic zasoby to widze, ze w twoim przypadku najlepiej uzyj kreatora polaczen sieciowych.
Szymon Grabiński
Dodano
18.10.2004 20:05:14
Witam
mam z tym problem... gdzie znajde ustawienie tego ICS?? szukam wszedzie i nie moge znalezc...
pozdr
kufcio
Dodano
18.10.2004 19:03:53
EL NINO:

Pierwsza z brzegu i to z 2002 roku – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=29171

kurcze, faktycznie. nigdzie nie mogłem tego znaleźć

p2p guardiania nie mam, win kerio router tez nie. ale problem rozwiazalem (chyba?). popatrzylem na roznice miedzy moim kompem a tym na ktorym dziala no i pozostal tylko firewall. po odinstalowaniu Kerio i zainstalowaniu Sygate'a wszystko smiga. na ftp lacze sie ja i caly lan.
tak wiec zwiazek ftp i firewalla wydaje sie byc oczywisty :) czy komus sie to podoba czy nie ;)

dzieki za odpowiedzi.

pozdrawiam
Marcin
Dale Cooper
Dodano
30.09.2004 22:07:33
Dale Cooper:
ciekawe, ale nigdzie nie widziałem podobnej sprawy
Pierwsza z brzegu i to z 2002 roku – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=29171
Dale Cooper:
jestem pewien, ze sie da (niestety nadal nie wiem jak). a jestem pewien, bo przepinalem siec na inny komputer w LANie gdzie jest ten sam system – wtedy ftp dziala bez problemu przy włączonym sharing'owaniu.
Nie wiem od czego to zalezy. Na jednych maszynach przy identycznych uslugach, cos co powinno dzialac dziala, a na innych nie.

Jeszcze jeden, dosc glupi pomysl – przy zalaczeniu na zakladce Zaawansowane czy to ICS, czy tez ICF, uaktywnia sie klawisz Ustawienia (na dole). Sprobuj ustawic istniejaca tam "usluge" FTP. Byc moze to kwestia postawienia ptaszka, chociaz w zamysle miejsce to sluzy do przekierowania portow do maszyn w LANie ?
EL NINO
Dodano
30.09.2004 14:58:17
czasami wylaczenie nic nie daje. pomaga dopiero odinstalowanie.
a co masz jeszcze uruchomione na tym komputerze. czy masz moze jakiegos p2p guardiana?
czy nie instalowales win kerio routera?

co do zwiazku ftp i firewalla to nie wspominaj o tym przy el nino bo powie ze bzdury prawisz ;)
Szymon Grabiński
Dodano
30.09.2004 13:49:14
EL NINO:
Probowales (i koledzy w LANie) laczyc sie z serwerami FTP jako passive ? To pomaga przy NAT jaki stosuje windowsowy ICS.

tak, próbowałem. niestety w moim przypadku nie pomaga.

EL NINO:
Sprawa od dawna dosc znana. Niestety tak to juz jest, gdyz zalaczony ICS niejako "przejmuje piecze" nad portami FTP rezerwujac je dla siebie.

ciekawe, ale nigdzie nie widziałem podobnej sprawy bo wszystkie rozwiązywały się po wyłączeniu windowsowego firewalla.
a 'niestety tak to juz jest' znaczy, ze nie da sie tego zmienic? jestem pewien, ze sie da (niestety nadal nie wiem jak). a jestem pewien, bo przepinalem siec na inny komputer w LANie gdzie jest ten sam system – wtedy ftp dziala bez problemu przy włączonym sharing'owaniu. tamten komp rozni sie od mojego tylko firewall'em (Sygate) ale to nie moźe mieć wpływu bo wyłączałem mojego Kerio i to nie pomagało.
niestety nie mogę na stałe przepiąć sieci pod ten drugi komputer (inaczej dawno juź bym to zrobił i nie pisał tutaj).

szukam dalej, albo czekam na jakieś podpowiedzi.

pozdr.
Marcin
Dale Cooper
Dodano
30.09.2004 12:20:32
Sprawa od dawna dosc znana. Niestety tak to juz jest, gdyz zalaczony ICS niejako "przejmuje piecze" nad portami FTP rezerwujac je dla siebie. Probowales (i koledzy w LANie) laczyc sie z serwerami FTP jako passive ? To pomaga przy NAT jaki stosuje windowsowy ICS.
Nie ma rowniez nic dziwnego w tym, ze po wylaczeniu ICS lub ICF, sama usluga nadal pracuje, jest aktywna.
EL NINO
Dodano
29.09.2004 23:12:32
Dale Cooper
Dodano:
29.09.2004 16:33:40
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1