formatowanie przy windows xp i zamiana dysku

Witam
Mam problem z formatowaniem dysku. Polega on na tym: obecnie mam Windows XP na dysku 80GB, został włoźony nowy dysk 120GB. Teraz chciałbym sformatować dysk i wyczyścić zupełnie go. Następnie ponownie zainstalować Windows XP na tym samym dysku lub jeźeli nie będzie to się wiązało z duźymi komplikacjami zainstalować na nowo Windows XP ale tym razem na 120GB dysku. Czy jesteście mi w stanie pomóc? Niestety jestem tu całkowitym laikiem i nie chciałbym czegoś schrzanić. Chodzi mi o to jak to zrobić i w jakiej kolejności. Pozdro.

Odpowiedzi: 3

peter76:
Witam
Mam problem z formatowaniem dysku. Polega on na tym: obecnie mam Windows XP na dysku 80GB, został włoźony nowy dysk 120GB. Teraz chciałbym sformatować dysk i wyczyścić zupełnie go. Następnie ponownie zainstalować Windows XP na tym samym dysku lub jeźeli nie będzie to się wiązało z duźymi komplikacjami zainstalować na nowo Windows XP ale tym razem na 120GB dysku. Czy jesteście mi w stanie pomóc? Niestety jestem tu całkowitym laikiem i nie chciałbym czegoś schrzanić. Chodzi mi o to jak to zrobić i w jakiej kolejności. Pozdro.

Uźyj programu PartitionMagic, tam zrobisz wszystko co będziesz chciał, nie będziesz musiał nawet windowsa instalować na nowo, po prostu skopiujesz partycje na ktorej jest teraz system (na tym mniejszym dysku) na ten wiekszy, potem ustawisz sobie rozmiary partycji takie jak chcesz i z głowy.
Pamietaj jednak by jak tu kolega powiedział ten nowy dysk ustawić zworką na "Slave" po włoźeniu do komputera i podpiąć na drugim kontrolerze IDE (bo jesli masz nagywarkę to domyslnie jest ustawiana jako "Master i wpina się ją na drugim IDE, a jeźeli nic nie masz wpięte, albo Cd–Rom tylko sie tam znajduje to wtedy ustaw na dysku "Master", bo mowa o zwykłym dysku, prawda? Jak juź dokonasz kopi partycji ze starego dysku na nowy i wszystko poustawiasz to wtedy ustaw na nowym dysku tą partycje z systemem jako aktywna. Wylącz kompa i pozostaje potem zamienic dyski miejscami i pozycjami zworek i odpalasz kompa. A stary dysk wtedy moźesz modyfikować jak chcesz, usuwać partycje, zakładać, itp.

Pozdrawiam
Goldbergs
Goldbergs
Dodano
31.12.2004 04:03:04
Rebe, czy Tobie chodzi o ustawienie dysków w kwestii Master,Slave???
Bo jeźeli tak to trzeba gościowi wytłumaczyć o co chodzi(zworkologia)

Pzdr
alat57
Dodano
30.12.2004 21:04:25
Włóźyć do napędu CD płytę z XP i odpalić z niej komputer – rzy instalacji wybrać usunięcie partrycji z dysku 80GB, a potem ząloźyć partycje na obu dyskach, sformatować je i wybrać ten, na kórym ma być system oraz wskazać go instalatorowi. Dobrze by dysk z systemem był tym samym, ktory zawierać będzie pliki rozruchowe,ale nie jest to wymóg konieczny.
Rebe
Dodano
27.12.2004 20:23:41
peter76
Dodano:
27.12.2004 19:25:49
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1