Formatowanie płyty CD–R
Tak jak w temacie. Czy moźna to zrobić pod Win XP, czy trzeba pod DOS'em? Jeśli się da to jak?
Odpowiedzi: 19
Masz całkowitą rację Marpond, niewaźne czy to płyta CD–R czy CD–RW, przed zapisem pakietowym trzeba ją odpowiednio sformatować.
Oczywiście jak juź pisali przedmówcy (a moźe przedpiścy :D ) nie ma sensu wykonywać takiego zapisu na płytę CD–R gdyź kasowanie zapisanych plików nie opróźnia fizycznie miejsca na płycie, a tylko likwiduje informacje o tym pliku i nie jest on widoczny, więc miejsce na takiej płycie po usunięciu pliku się nie zwiększa (z CD–RW jest to samo, ale tą moźna sformatować ponownie i jest pusta). Jednak obecna cena nośników juź tak nie odstrasza przed zapisem pakietowym na CD–R jak kiedyś.
Oczywiście jak juź pisali przedmówcy (a moźe przedpiścy :D ) nie ma sensu wykonywać takiego zapisu na płytę CD–R gdyź kasowanie zapisanych plików nie opróźnia fizycznie miejsca na płycie, a tylko likwiduje informacje o tym pliku i nie jest on widoczny, więc miejsce na takiej płycie po usunięciu pliku się nie zwiększa (z CD–RW jest to samo, ale tą moźna sformatować ponownie i jest pusta). Jednak obecna cena nośników juź tak nie odstrasza przed zapisem pakietowym na CD–R jak kiedyś.
Seeker, dla aplikacji WinOnCD ten program dla zapisu pakietowego nazywał się kiedyś PacketCD, obecnie, jak przejął go Roxio – Direct CD (tak samo jak w Easy CD Creatorze, o którym wspomniałem wcześniej – to tak na marginesie).
Z uporem maniaka twierdzę, źe chociaź nikt tego zdrowy na umyśle( :)) nie robił, zapis pakietowy (UDF) – choć oczywiście bez moźliwości kasowania – zgodnie z zasadą, którą opisałeś, na płytach CD–R był jak najbardziej moźliwy. Przede wszystkim jednak – zarówno dla CD–RW, jak i CD–R konieczne było przygotowanie tej płyty do takiego zapisu, czyli...formatowanie. Uźywałem Direct CD jakiś czas i testowałem go na płytach teź CD–R.
http://www.cdrinfo.pl/cdr/soft/easy5/directcd.php3
Z uporem maniaka twierdzę, źe chociaź nikt tego zdrowy na umyśle( :)) nie robił, zapis pakietowy (UDF) – choć oczywiście bez moźliwości kasowania – zgodnie z zasadą, którą opisałeś, na płytach CD–R był jak najbardziej moźliwy. Przede wszystkim jednak – zarówno dla CD–RW, jak i CD–R konieczne było przygotowanie tej płyty do takiego zapisu, czyli...formatowanie. Uźywałem Direct CD jakiś czas i testowałem go na płytach teź CD–R.
http://www.cdrinfo.pl/cdr/soft/easy5/directcd.php3
"Mój Ci on jest, mój" :mrgreen: Dzięki za naukę – na pewno się przyda :idea: :wink: Fakt, źe niewiele zaczaiłem, ale to juź szczegół :twisted: :P (jak pewniwe przeczytam 20. raz to cos mi skapnie :P )Seeker:Post gościa jest mój – za długo pisałem ten post w miedzyczasie inne domowe czynności wykonując :wink: tak źe, ..... :roll:
Post gościa jest mój – za długo pisałem ten post w miedzyczasie inne domowe czynności wykonując :wink: tak źe, ..... :roll:
Pawek oprócz InCD mówimy gdy chodzi o Nero i tam jest tak jak piszesz, ale są tacy którzy uźywają WinOnCD i tam jest taki prog. DirectCD który ma bardzo ciekawą funkcję, a jest to zapis pakietowy na płytach CD–Rtak nie pomyliłem się.
CD–R oczywiście nie formatujemy.
To program udostepnia ją do zapisu po wybraniu tkiej opcji.
Dane do zapisu są pakowane do obszaru środkowego płytki tzw. obszru area, a dokładnie tuź za obszarem lead–in , a przed lead–out.
Obszary te pozostają nie zapisane. Odczytać taka płytkę moźna tylko w nagrywarce, gdyź normalny CDROM nie zobaczy danych bez nagranych obszrów lead.
Dopiero gdy zapełnimy całą płytkę i zapiszemy ją do formatu ISO–9660 będziemy mogli odczytać ją w zwykłym napędzie.
CD–R oczywiście nie formatujemy.
To program udostepnia ją do zapisu po wybraniu tkiej opcji.
Dane do zapisu są pakowane do obszaru środkowego płytki tzw. obszru area, a dokładnie tuź za obszarem lead–in , a przed lead–out.
Obszary te pozostają nie zapisane. Odczytać taka płytkę moźna tylko w nagrywarce, gdyź normalny CDROM nie zobaczy danych bez nagranych obszrów lead.
Dopiero gdy zapełnimy całą płytkę i zapiszemy ją do formatu ISO–9660 będziemy mogli odczytać ją w zwykłym napędzie.
Nie zgadzam się z przedmówcą. W wypadku płyt CD–R innej opcji niź dysk wielosesyjny, by móc na nim nagrywać więcej niź jeden raz nie ma. Wtedy, gdy nie zamknęlismy ostatniej sesji, będziemy mogli dograc do płytki następną pod warunkiem, źe pozwala nam na to pozostałe miejsce odjąć jakieś 15MB potrzebne na tworzenie kaźdej kolejnej sesji.
Moźe się mylę, ale przy zapisie pakietowym, czy to będzie InCD z pakietu Nero, czy teź Direct CD z Easy CD Creatora (obecnie chyba nazywa się to Easy Media Creator)firmy Roxio wcześniej płytę naleźało sformatować. I nie było waźne czy to CD–R czy CD–RW, logika mówi, źe dla CD–R sama idea zapisu pakietowego jest bez sensu. Wiadomo, źe CD–RW moźna kasować, niemniej CD–R teź naleźało sformatować. Trochę to czasu zajmowało, więc mamy teraz Mount Rainiera :) (formatowanie w tle).
Nie bardzo rozumiem jak uszkadzają się płyty CD–R, bo mam takich kilka zrobionych parę lat temu w celach testowych i działają jak naleźy?
Nie bardzo rozumiem jak uszkadzają się płyty CD–R, bo mam takich kilka zrobionych parę lat temu w celach testowych i działają jak naleźy?
Ale o co chodzi :?: Jak masz NERO, to sobie zobacz jak wyglądają tłumaczenia opcji... Ja nie wnikam...
PS. Tytuł tego topicu moźna by w sumie zmienić :idea:
PS. Tytuł tego topicu moźna by w sumie zmienić :idea:
Pawek:Jeśli masz nagrywarkę, to pewnie razem z nią dostałeś program do nagrywania – przewaźnie jest to NERO. W nim dokonasz formatownia w Nagrywarka|Kasowanie nośnika wielokrotnego zapisu...
Kasowanie a formatowanie to zupelnie co innego drogi kolego.
Formatowanie stosuje sie do dysków na których chcemy dokonywac zapisu pakietowego. Dyski cd–r równiez mozna formatowac, ale jest to równoznaczne z ich uszkodzeniem.
Zas kasowanie dostepne jest tylko na cd–rw.
Ale InCD zabiera trochę miejsca na płycie CD–RW do działania ;) Wtedy płyta działa jak dyskietka :D Wgrywasz i usuwasz poszczególne pliki, jak to się robi na dyskietce :)Yoda:Nie wiem przypadkiem, czy o nagrywanie pakietowe nie chodzi Ci. W przypadku takim: np. InCD do nero dołączany. Pozdrawiam.
Nie wiem przypadkiem, czy o nagrywanie pakietowe nie chodzi Ci. W przypadku takim: np. InCD do nero dołączany.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Wiem :) Ale niektórzy wolą angielską wersję :lol: :lol: :lol:Pawek:Z reguły wersje dołaczone do napędów CD–RW są polskie, ale nawet jak nie, to moźna sobie ściągnąć z róźnych miejsc w internecie tłumaczenia – np. nero.com (po uprzednim uaktualnieniu)
Z reguły wersje dołaczone do napędów CD–RW są polskie, ale nawet jak nie, to moźna sobie ściągnąć z róźnych miejsc w internecie tłumaczenia – np. nero.com (po uprzednim uaktualnieniu)
A w wersji anglojęzycznej programu NERO ta funkcja nazywa się "Erase" :)
Trzeba to robić pod Windowsem jeśli do wyboru mamy tylko jeszcze DOS. Jeśli masz nagrywarkę, to pewnie razem z nią dostałeś program do nagrywania – przewaźnie jest to NERO. W nim dokonasz formatownia w Nagrywarka|Kasowanie nośnika wielokrotnego zapisu...
Sorry po R zapomniałem dodać W :) Chodzi o płyty CD–RW.
A moźe ma swój własny świat, w którym płyty CD–R są formatowane w Windowsie i w DOSie buhahaha :D Lekarz kazał przytakiwać... :wink:
patryk112:Formatowanie płyty CD–R
Moźe koleźka zapomniał W po R jeszcze dodać :?:
Płyty CD–R nie moźna sformatować. NIGDZIE :P
Strona 1 / 1