Formatowanie NTFS
Witam mam takie pytanie czy jest jakiś program na dyskietkę,który sformatuje partycję systemową z systemem plików ntfs (coś podobnego jak dyskietka z win 98,me)bez usuwania tej partycji.
Odpowiedzi: 13
Nikt chyba nie zadał pytania – co zamierzasz zrobić z tym dyskiem ,jak juź zrobisz formata partycji systemowej ?
Wkładasz płytkę XP,uruchamiasz z niej kompa,system wgrywa stery,po czym masz wybór partycji do instalacji i zaraz potem pytanie o format.
Wkładasz płytkę XP,uruchamiasz z niej kompa,system wgrywa stery,po czym masz wybór partycji do instalacji i zaraz potem pytanie o format.
Qper, a moze jednak .... poszedł do googli i poczytał o narzędziu, którego nazwę niektórzy pisza na Twój sposób. Po lekturze zaś wnioski z niej jakieś wyciągnął.
O takim drobiazgu jak propagowanie zawartości HBCD, który to zbiór zawiera m.in. progrmay płatne, których legalne uzywanie wymaga posiadania licencji piszę juź tylko – raz sam nie iwem który – bom do imentu upierdliwy.
EL NINO – one wiedzom lepiej, one nawet pewnie partycje systmeową DOS–a umiom syćko, a Ty jesteś ........ ( sam wiesz kto ).
PS.
W kręgach zbliźonych do pewnego ,dość "popularnego" forum panuje zwyczaj polecania . Przywoławszy go i ja z niego skorzystam:
Polecam ....lekturę pomocy sytemowej – okaźe isę ,źe przewaźającą cześć takich "problemów" moźan rozwiązać korzystając z jej zawartości.
O takim drobiazgu jak propagowanie zawartości HBCD, który to zbiór zawiera m.in. progrmay płatne, których legalne uzywanie wymaga posiadania licencji piszę juź tylko – raz sam nie iwem który – bom do imentu upierdliwy.
EL NINO – one wiedzom lepiej, one nawet pewnie partycje systmeową DOS–a umiom syćko, a Ty jesteś ........ ( sam wiesz kto ).
PS.
W kręgach zbliźonych do pewnego ,dość "popularnego" forum panuje zwyczaj polecania . Przywoławszy go i ja z niego skorzystam:
Polecam ....lekturę pomocy sytemowej – okaźe isę ,źe przewaźającą cześć takich "problemów" moźan rozwiązać korzystając z jej zawartości.
El NINO chyba nie widziałeś tej płyty. NTFS DOS to DOS, który obsługuje partycje NTFS i mozna nim je formatować. Polecam spróbowanie a następnie komentowanie :)
Dlatego zapodałem mu PM, bo w poprzednim poście podał, źe:EL NINO:Hiren's powiadasz ? Partition Magic ? Sciagac, kupowac, wypalac, tworzyc dyskietki ? A plyta XP od czego ? Zeby bezuzytecznie na polce lezala ?
.doker:bo jeźeli uźywam płyty z xp to nie chce sformatowac dysku systemowego
Tia. Srali muchy, bedzie wiosna. Cos gdzies slyszales, ale to nie ten kosciol kolego. "NTFS DOS" jak mowisz, nie jest "jak DOS w Win98", nie wpisujesz "format nazwadysku:" i nie "formatujesz". To jest kurna narzedzie do czytania systemu plikow NTFS spod DOSa – czytania, a nie formatowania.Qper:międzyinnymi NTFS DOS, który działa podobnie jak DOS z Win98. Wpisujesz tylko format nazwadysku: i formatujesz :)
Hiren's powiadasz ? Partition Magic ? Sciagac, kupowac, wypalac, tworzyc dyskietki ? A plyta XP od czego ? Zeby bezuzytecznie na polce lezala ?
Jest tylko, źe płyta. Pobierz sobie z internetu obraz płyty ISO o nazwie Hiren's BootCD 7.6.ISO. Znajdziesz go przez google. Nagraj ten obraz na płytyę i juź. Po włączeniu komputera włóź płytę i wystartuj z niej. Masz tam wiele przydatnych narzędzi a w nich międzyinnymi NTFS DOS, który działa podobnie jak DOS z Win98. Wpisujesz tylko format nazwadysku: i formatujesz :) moźesz teź skorzystac z Particion Magic, który teź jest na płycie...
Uźyj dyskietek starowych Partition Magica i załatwisz sprawę.
dzięki za zinteresowanie
dzięki za zinteresowanie
doker:jeźeli ją usune i podam ponownie ten sam rozmiar to pokazuje ze 8mb wolnego miejsca pozostało
Nie przejmuj się tym, "te typy" tak mają :mrgreen:
Co drugi komputer z XP tak ma i ...musi mieć. Szczególy, e..... gdzies są :wink:
Pomysł z drugim kompem jest ok.Ale tak panowie chodzi mi o to aby usunąć windows xp z dysku c:który jest w systemie ntfs bez usuwania tej partycji bo jeźeli uźywam płyty z xp to nie chce sformatowac dysku systemowego mogę jedynie tą partycje usunąć,jeźeli ją usune i podam ponownie ten sam rozmiar to pokazuje ze 8mb wolnego miejsca pozostało
gusioo:doker:[...]który sformatuje partycję systemową z systemem plików ntfs[...] [...]bez usuwania tej partycji.
Płyta z XP ?
Inny komputer z XP na pokładzie do którego, podepniesz dysk do sformatowania ?
doker:[...]który sformatuje partycję systemową z systemem plików ntfs[...] [...]bez usuwania tej partycji.
Płyta z XP ?
Strona 1 / 1