Formatowanie NTFS pendrive'a 16GB

Witam Forumowiczów. Mam taki problem. Mam pendrive'a 16GB i jest on fabrycznie sforamtowany FAT32. Chciałbym sformatować lub skonwertować go na NTFS między innymi po to by zniesc ograniczenia 4GB. Niestety normalne narzędzia Windows XP nie pozwalają na sformatowanie go na NTFS. Nie działa także komenda [i]convert[/i]. Próbowałem także we właściwościach pendrive'a przestawiać opcję zasady na optymalizację wydajności, ale to też nie działa. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i czy udało mu się jakoś to rozwiązać. Bedę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i pozdrawiam Paweł

Odpowiedzi: 4

W windows Vista można sformatować Pendrive na NTFS.
piotrek_inf
Dodano
24.05.2007 00:02:49
Witam Pendrive jest firmy Corsair Z tym podzieleniem na partycje w sumie nie myslalem. Idea była taka że ma być jedna wielka partycjaMam taką nadzieje ze najnowszy partition magic bedzie umiał zrobić to czego nie umie windows xp, czyli sformatować go jako NTFS. Niestety z przyczyn technicznych jeszcze nie próbowałem. Przy okazji spytam. Czy ktoś z Was zna może jakiś program szyfrujący pracujący z pendrivem, który w możliwie najbardziej automatyczny sposób udostępnia dane z katalogów szyfrowanych. Chodzi mi o uproszczenie na ile sie da procesu odszyfrowania katalogu lub partycji i oczywioście żeby nie trzeba było na każdym komputerze do którego podpinam pendrive instalować oprogramowania. Producent załącza oprogramowanie TrueCrypt, ale niestety przy braku możliwości stworzenia partycji NTFS, nie jest możliwe stworzenie pliku większego niż 4GB. Musiałbym stworzyć 4 takie pliki, a proces automatycznego montowania partycji umożliwia podłączenie tylko jednej :-( niestety. Chyba że ktoś podpowie konfigurację która pozwala na automontowanie 4 dysków TrueCrypt'em
pawel73
Dodano
14.05.2007 01:08:59
  • Endrju 14.05.2007 10:09:59

[quote=pawel73] ...Idea była taka że ma być jedna wielka partycja[/quote] po sformatowaniu scalisz partycje poleceniem merge w PM w jedną całość [quote=pawel73] Producent załącza oprogramowanie TrueCrypt, ale niestety przy braku możliwości stworzenia partycji NTFS, nie jest możliwe stworzenie pliku większego niż 4GB. Musiałbym stworzyć 4 takie pliki, a proces automatycznego montowania partycji umożliwia podłączenie tylko jednej :-( niestety. [/quote] wypróbuj to co Ci podpowiadam i jeśli zadziała to możessz mieć jedną partycję NTFS 16 GB i z powodzeniem użyjesz TrueCrypta.

może spróbuj podzielić pena na partycje <= 4GB i dopiero je sformatować. poźniej scalisz je sobie lub zmienisz ich rozmiar w Partition Magic lub innym narzędziem.
Endrju
Dodano
13.05.2007 18:33:04
A co to za pendrive? Szukałeś na stronie producenta? Może wydał jakieś narzędzie?
wojtt
Dodano
13.05.2007 13:41:24
pawel73
Dodano:
13.05.2007 01:03:43
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1