Formatowanie dysku
Witam! Ostatnio zakupiłem nowy dysk twardy WD 160 GB
Problem w tym, źe nie mogę go sformatować – utworzyłem 2 partycje w Windowsie i nie mogę ich sformatować. Wyskakuje napis: System Windows nie moźe ukończyć formatowania. Comoźe być tego przyczyną> Co mogę zrobić? Czy dysk muszę oddać na gwarancję?
Serdeczne dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!
Problem w tym, źe nie mogę go sformatować – utworzyłem 2 partycje w Windowsie i nie mogę ich sformatować. Wyskakuje napis: System Windows nie moźe ukończyć formatowania. Comoźe być tego przyczyną> Co mogę zrobić? Czy dysk muszę oddać na gwarancję?
Serdeczne dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 10
No to muszę wędrować do serwisu :–/
Rafal2411:
(Dysk podłączony jako kieszeń)
Przy kaźdej próbie formatowania ??
Rafal2411:Czy to oznacza źe dysk jest uszkodzony?
Jeźeli odpowiedź na pytanie powyźej będzie nie lub gdy dysk podłączony nie poprzez kieszeń teź będzie sprawiał taki sam problem to na mój gust moźesz wędrować do serwisu – najlepiej z wynikiem sprawdzenia programem diagnostycznym.
Jeśli chodzi o formatowanie to jest mi to narazie obojętne w jakim systemie plików to będzie. Jak narazie jest tylko NTFS dostępne.
Ściągnąłem program diagnostyczny i...wybrałem QUICK TEST oto co mi wyskoczyło:
Quik Test on drive 2 did not complete!
Status code = 07 (Failed read test elements), Failure Checkpoint = 65 (Error Log Test)
SMART self–test did not complete on drive 2
Czy to oznacza źe dysk jest uszkodzony?
Ściągnąłem program diagnostyczny i...wybrałem QUICK TEST oto co mi wyskoczyło:
Quik Test on drive 2 did not complete!
Status code = 07 (Failed read test elements), Failure Checkpoint = 65 (Error Log Test)
SMART self–test did not complete on drive 2
Czy to oznacza źe dysk jest uszkodzony?
Taak tylko zapytam – formatowac chcesz na FAT32 czy NTFS ?Rafal2411:dysk twardy WD 160 GB
(...)
System Windows nie moźe ukończyć formatowania.
Rafal2411:A podasz mi moźe jakiś adres z którego mogę ściągnąć to oprogramowanie?
Dzięki!
http://support.wdc.com/download/index.asp
A podasz mi moźe jakiś adres z którego mogę ściągnąć to oprogramowanie?
Dzięki!
Dzięki!
Dysk był sprawdzany nawet na dwóch kompach, więc taśmy to nie to. Jeśli chodzi o partycje to tworzyłem je na nowo wiele razy i w rózńych wielkościach. Pozostaje mi tylko to narzędzie diagnostyczne... juź szukam...
Rafal2411:Czy wychodzi na to, źe dysk jest uszkodzony?
Spróbuj jeszcze podczas instalacji zdjąć wszystkie partycję, załoźyć ponownie i spróbuj z tym formatowaniem. Ściągnij teź sobie narzędzie diagnostyczne producenta dyski i nim sprawdź dysk. Sprawdzałeś jak dysk zachowuje się na innej taśmie i/lub podłączony do innego kontrolera ??
Resetowałem kompa. Podłączyłem teź jak pierwszy dysk (nie jako kieszeń) i próbowałem zainstalować WindowsaXp. Podczas formatowania partycji: szybko wskoczyło na 20%, a potem długo nic, aź do wyskoczenia napisu, źe formatowanie nie moźe zostać ukończone. Czy wychodzi na to, źe dysk jest uszkodzony?
Restartowałeś komputer ?? Jak nie zrestartuj i spróbuj ponownie. Spróbować równieź moźesz poleceniem format w wierszu polecenia (Start –> uruchom –> cmd) lub tym samym poleceniem w konsoli odzyskiwania.
Strona 1 / 1