Formatowanie dysku twardego spod Windows XP

Wiem, źe ten temat był juź poruszany, ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji. Mianowicie chodzi mi o to jak sformatować dysk twardy z Win XP gdy system plików to FAT 32, a jak gdy NTFS. Moźe znacie jakieś profesionalne sposoby. Proszę o pomoc. :wink:

Odpowiedzi: 17

Seeker:
kozak_kamil jak lubisz eksperymenty .........

Brat bliźniak od mily–ego? :wink:
Rebe
Dodano
06.08.2004 09:09:50
kozak_kamil jak lubisz eksperymenty to polecam kombajnik "Paragon Hard Disk Manager 5.6" – pełna wersja była bodajźe w ktorymś eeee.... Ekspercie.
Moźesz w nim nawet wykonywać "kombinacje alpejskie " na linuksowych partycjach w XP rzecz jasna
Seeker
Dodano
05.08.2004 21:45:03
Nie, ale zrobisz to płyta z WinXP (po uprzednim stworzeniu partcji fdiskiem i sformatowaniu jej płytą z XP)
Anonymous
Dodano
05.08.2004 18:46:21
Wiem, źe staje się nudny. Ale chciałem jeszcze wiedzieć jedno. Czy fdiskiem moźna bez problemu stworzyć partycje na NTFS ?
kozak_kamil
Dodano
05.08.2004 18:43:01
kozak_kamil:
A w takim razie czy moźna tworzyć partycje przy uźyciu fdisk na dysku NTFS ?

Toź napisąłem – jeźlei to partycja primary to bez problemu – wchiodzisz w ocje fdisk–a – klikasz usuń partycję spoza DOS , ap otem w jej miejsce tworzysz sobie nową juź jako fat32.
Rebe
Dodano
05.08.2004 15:59:34
A w takim razie czy moźna tworzyć partycje przy uźyciu fdisk na dysku NTFS ?
kozak_kamil
Dodano
05.08.2004 15:55:09
Tak – płytą z Linuksem :lol:

PS.
Uźywaj, proszę, przycisku "zmień" zamiast pisać posty jeden pod drugim.
Rebe
Dodano
05.08.2004 14:17:16
Tak – płytą z Linuksem :lol:

PS.
Uźywaj, proszę, przycisku "zmień" zamiast pisać posty jeden pod drugim.
Rebe
Dodano
05.08.2004 14:17:16
Czy istnieje sposób na sfotmatowanie dysku twardego na którym zainstalowany jest Win XP bez uźycia płyty instalacyjnej czy usuwania partycji przy pomocy fdiska lub delpata ?
kozak_kamil
Dodano
05.08.2004 14:14:45
Słyszałem, źe do usuwania partycji NTFS lepszy od fdiska jest program delpart. To prawda ? Ale niestety chyba nie da się nim utworzyć partycji. Do tego muszę juź skorzystać z fdiska.
kozak_kamil
Dodano
05.08.2004 14:03:55
kozak_kamil:
Rozumiem,źe sposób podany przez Rebe działa w obu systemach plików. Podobno moźna teź uźyć do tego dysketki startowej od Win Me/98. Ale ten sposób działa tylko w FAT 32.

Nie tylko – tyle, źe fdisk na tej dyskietce do zdjęcia partycji uźyty ma dwa ograniczenia – prawidłowo działa przy dyskach o wielkości do 64GB – istnieje poprawiona wersja, ale nie to jest tematem oraz ma "kłopoty", gdy partycja ntfs nie jest partycją primary.
Moźna uźyć do formatowania – to juź zupełnie bezbolesna operacja – płyty instalatora XP – etap dalszy instalacji niź opisane wejście do konsoli tylko tu ówniez trzeba pamiętać, źe istnieje ograniczenie dla FAT32 – partycja nie bedzie w tym systemie plików sformatowana, o ile jej wielkość przekracza 32GB.

Na koniec zaś – wszystkie te informacje były juź na forum podawane i to nie jeden raz.
Rebe
Dodano
05.08.2004 13:23:06
Rozumiem,źe sposób podany przez Rebe działa w obu systemach plików. Podobno moźna teź uźyć do tego dysketki startowej od Win Me/98. Ale ten sposób działa tylko w FAT 32.
kozak_kamil
Dodano
05.08.2004 13:17:16
Z poziomu XP zrobisz to tak:
convert wolumin (litera dysku) /FS:NTFS
Anonymous
Dodano
05.08.2004 13:15:49
kozak_kamil:
A jak mam dojść do tej konsoli ? Co prawda było to juź poruszane, ale nic konkretnego nie mogę znaleźć w tej gmatwaninie.

Albo masz problem z chęcią do czytania, albo z tą czynnością jako taką.
Urucamiasz komputrer z płyty instalacyjnej i po ząładowaniu sterowników system proponuje naprawę przy uźyciu konsoli odzyskiwania – potwierdzach chęć dokonania tej operacji – pokazuje isę lista systemow z pytaniem o to, którego ma operacja dotyczyć – wybierasz ( najczęściej 1 ) i enter – potem jakie pytanie o hasło administratora – wpisujesz i enter i juź jesteś w konsoli, zaś jej lista poleceń to po jakim help czy innym /? się pokazuje – nic tylko wybierać.
Rebe
Dodano
05.08.2004 12:26:56
A jak mam dojść do tej konsoli ? Co prawda było to juź poruszane, ale nic konkretnego nie mogę znaleźć w tej gmatwaninie.
kozak_kamil
Dodano
05.08.2004 12:11:48
Za pomocą Konsoli odzyskiwania danych z płyty instalacyjnej.
Nie ma tu znaczenia czy system plików to FAT czy NTFS.
McScr@by
Dodano
05.08.2004 02:31:24
Najlepiej za pomocą softu dostarczanego przez producenta Twojego dysku twardego na jego stronie www.

A co do "spod samego Windowsa"... Hmmm... Co tu więcej napisać, niź co zostało juź napisane – naprawdę nie mam pojęcia... :roll:
Pawek
Dodano
05.08.2004 02:02:06
kozak_kamil
Dodano:
05.08.2004 00:49:33
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1