Formatowanie dysku twardego spod Windows XP
Wiem, źe ten temat był juź poruszany, ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji. Mianowicie chodzi mi o to jak sformatować dysk twardy z Win XP gdy system plików to FAT 32, a jak gdy NTFS. Moźe znacie jakieś profesionalne sposoby. Proszę o pomoc. :wink:
Odpowiedzi: 17
Seeker:kozak_kamil jak lubisz eksperymenty .........
Brat bliźniak od mily–ego? :wink:
kozak_kamil jak lubisz eksperymenty to polecam kombajnik "Paragon Hard Disk Manager 5.6" – pełna wersja była bodajźe w ktorymś eeee.... Ekspercie.
Moźesz w nim nawet wykonywać "kombinacje alpejskie " na linuksowych partycjach w XP rzecz jasna
Moźesz w nim nawet wykonywać "kombinacje alpejskie " na linuksowych partycjach w XP rzecz jasna
Nie, ale zrobisz to płyta z WinXP (po uprzednim stworzeniu partcji fdiskiem i sformatowaniu jej płytą z XP)
Wiem, źe staje się nudny. Ale chciałem jeszcze wiedzieć jedno. Czy fdiskiem moźna bez problemu stworzyć partycje na NTFS ?
kozak_kamil:A w takim razie czy moźna tworzyć partycje przy uźyciu fdisk na dysku NTFS ?
Toź napisąłem – jeźlei to partycja primary to bez problemu – wchiodzisz w ocje fdisk–a – klikasz usuń partycję spoza DOS , ap otem w jej miejsce tworzysz sobie nową juź jako fat32.
A w takim razie czy moźna tworzyć partycje przy uźyciu fdisk na dysku NTFS ?
Tak – płytą z Linuksem :lol:
PS.
Uźywaj, proszę, przycisku "zmień" zamiast pisać posty jeden pod drugim.
PS.
Tak – płytą z Linuksem :lol:
PS.
PS.
Czy istnieje sposób na sfotmatowanie dysku twardego na którym zainstalowany jest Win XP bez uźycia płyty instalacyjnej czy usuwania partycji przy pomocy fdiska lub delpata ?
Słyszałem, źe do usuwania partycji NTFS lepszy od fdiska jest program delpart. To prawda ? Ale niestety chyba nie da się nim utworzyć partycji. Do tego muszę juź skorzystać z fdiska.
kozak_kamil:Rozumiem,źe sposób podany przez Rebe działa w obu systemach plików. Podobno moźna teź uźyć do tego dysketki startowej od Win Me/98. Ale ten sposób działa tylko w FAT 32.
Nie tylko – tyle, źe fdisk na tej dyskietce do zdjęcia partycji uźyty ma dwa ograniczenia – prawidłowo działa przy dyskach o wielkości do 64GB – istnieje poprawiona wersja, ale nie to jest tematem oraz ma "kłopoty", gdy partycja ntfs nie jest partycją primary.
Moźna uźyć do formatowania – to juź zupełnie bezbolesna operacja – płyty instalatora XP – etap dalszy instalacji niź opisane wejście do konsoli tylko tu ówniez trzeba pamiętać, źe istnieje ograniczenie dla FAT32 – partycja nie bedzie w tym systemie plików sformatowana, o ile jej wielkość przekracza 32GB.
Na koniec zaś – wszystkie te informacje były juź na forum podawane i to nie jeden raz.
Rozumiem,źe sposób podany przez Rebe działa w obu systemach plików. Podobno moźna teź uźyć do tego dysketki startowej od Win Me/98. Ale ten sposób działa tylko w FAT 32.
Z poziomu XP zrobisz to tak:
convert wolumin (litera dysku) /FS:NTFS
convert wolumin (litera dysku) /FS:NTFS
kozak_kamil:A jak mam dojść do tej konsoli ? Co prawda było to juź poruszane, ale nic konkretnego nie mogę znaleźć w tej gmatwaninie.
Albo masz problem z chęcią do czytania, albo z tą czynnością jako taką.
Urucamiasz komputrer z płyty instalacyjnej i po ząładowaniu sterowników system proponuje naprawę przy uźyciu konsoli odzyskiwania – potwierdzach chęć dokonania tej operacji – pokazuje isę lista systemow z pytaniem o to, którego ma operacja dotyczyć – wybierasz ( najczęściej 1 ) i enter – potem jakie pytanie o hasło administratora – wpisujesz i enter i juź jesteś w konsoli, zaś jej lista poleceń to po jakim help czy innym /? się pokazuje – nic tylko wybierać.
A jak mam dojść do tej konsoli ? Co prawda było to juź poruszane, ale nic konkretnego nie mogę znaleźć w tej gmatwaninie.
Za pomocą Konsoli odzyskiwania danych z płyty instalacyjnej.
Nie ma tu znaczenia czy system plików to FAT czy NTFS.
Nie ma tu znaczenia czy system plików to FAT czy NTFS.
Najlepiej za pomocą softu dostarczanego przez producenta Twojego dysku twardego na jego stronie www.
A co do "spod samego Windowsa"... Hmmm... Co tu więcej napisać, niź co zostało juź napisane – naprawdę nie mam pojęcia... :roll:
A co do "spod samego Windowsa"... Hmmm... Co tu więcej napisać, niź co zostało juź napisane – naprawdę nie mam pojęcia... :roll:
Strona 1 / 1