Formatowanie dysku podstawowego

Moja winda jest lekko pokaszaniona. Chce sformatowac partycje/dysk podstawowy.

Mam dysk bootowalny XP, na starcie ukazuje sie wybor "systemu XP" badz "instalator windows" Wybieram instalatora i po krotkiej chwili wywala ze napotkal blad w pliku ???.fon. Formatowanie spod windowsa nie jest w moim przypadku mozliwe (mimo praw admina dysk odmawia dostepu i formatowania; nawet w zarzadzazniu dyskami opcja fotmatowania jest nieaktywna). Któredy jeszcze moge dojsc do opcji formatowania zeby nie bylo z tym problemu???

Odpowiedzi: 14

Witam!
Zachcialo mi sie zabawy z linuksem i partycjami i... coz zamiast lepszego swiata mam teraz grata (zemsta windowsa?) ;) a co z formatowaniem jak komp nie ma flopa? instalka xp sie wywala zaraz na poczatku (kod 5 – cokolwiek to znaczy) linuks ma problem z katra grafiki wiec nie rusza... Jak wystartowac kompa z cd i zrobic porzadek na dyskach (jakis program?) co by winde od nowa zainstalowac i zacac zabawe od poczatku.
Pozdrawiam Krzychu
KrzychS
Dodano
29.06.2004 13:25:46
mariusz25l:
Dam wam dobrą rade dzieci :twisted:
A co ? Zgubiles dziadziu plyte z systemem ? :P
EL NINO
Dodano
27.06.2004 21:03:24
Dam wam dobrą rade dzieci :twisted: partycje na plikach ntfs wystarczy sformatować małym a jakźe skutecznym programem RANISCH PARTITION MAGIC z poziomu dosa wystarczy tylko ten program skopiować na dyskietke i odpalić go z dyskietki startowej pozdrawiam
mariusz25l
Dodano
27.06.2004 20:44:53
EL NINO:
Szuja27:
Fdisk jest natomiast bezradny jesli chodzi o dysk logiczny partycji rozszerzonej w systemie NTFS – po prostu go nie widzi :)
Dlatego juz wielokrotnie pisalem i podawalem linka do pliku delpart.exe od M$, ktory swietnie zastepuje fdisk przy logicznych i rozszerzonych. Wystarczy ze w Szukaj wpiszesz delpart i mojego nicka :wink: .

Wiem wiem chodzilo mi tylko o to ze wczesniejszy moj post byl malo precyzyjny – a propos tego czego fdisk nie widzi a skleroza robi swoje ... :? :)
Szuja27
Dodano
23.06.2004 11:39:35
Szuja27:
Fdisk jest natomiast bezradny jesli chodzi o dysk logiczny partycji rozszerzonej w systemie NTFS – po prostu go nie widzi :)
Dlatego juz wielokrotnie pisalem i podawalem linka do pliku delpart.exe od M$, ktory swietnie zastepuje fdisk przy logicznych i rozszerzonych. Wystarczy ze w Szukaj wpiszesz delpart i mojego nicka :wink: .
EL NINO
Dodano
23.06.2004 11:29:49
Jeźeli uzywasz HDD firmy Maxtor to uzyj programu MaxBlast on przygotuje ci dysk pod konkretny OS niezaleźnie od tego jaki system plików aktualnie uzywasz. Po za tym ma duzo jeszcze innych ciekawych opcji. Jest on w dwóch wersjach na dyskietke i CD ROM ISO (boot CD). Do zassania – http://www.maxtor.com/portal/site/Maxtor/?epi_menuItemID=3c67e325e0a6b1f6294198b091346068&epi_menuID=976d37cd478c5826433f226075b46068&epi_baseMenuID=976d37cd478c5826433f226075b46068&channelpath=/en_us/Support/Software Downloads/ATA Hard Drives&downloadID=19&displayEULA=true
malymulpepe
Dodano
23.06.2004 00:09:19
Az przed paroma minutami sie resetnalem i ognia z dyskieteczki.
EL NINO – zwracam honor jesli chodzi o partycje podtawowa – skrucha :?
Szuja27
Dodano
23.06.2004 00:06:55
Rebe:
Why? – Że się w obcym języku wyraźę. Wszak format to format – pomińmy óznice w systemie plików po tej operacji.
kiedys chcialem przy pomocy tej dyskietki sformatowac partycje na ktorej byl linuks. usunalem te partycje fdiskiem a potem utworzylem na niej nowa. niestety kiedy juz niby bylo po formacie okazalo sie ze mam kompletnie pokaszaniona tablice alokacji plikow. dlatego tak napisalem. pech to nie byl bo kumpel mial tak samo...

PS stracilem wtedy 40GB danych... coz o byl za bol :cry:
FlaQs
Dodano
22.06.2004 23:46:25
EL NINO:
Szuja27:
Jesli Winda stoi na NTFSie to fdisk z 98 lub Me nie zobaczy partycji...
Nie dosc ze zobaczy, to jeszcze i usunie partycje podstawowa :wink: .

Przyznam ze u mnie byl problem. Mialem dyskietke z Win98FE i fdisk nie dal rady. Bylem zmuszony najpierw konwersje na fat zrobic bo nic innego na dyskietkach nie mialem :)
Szuja27
Dodano
22.06.2004 23:38:27
FlaQs:
EL NINO:
Szuja27:

ale nie polecam jej formatowac ta dyskietka startowa :wink:

Why? – Że się w obcym języku wyraźę. Wszak format to format – pomińmy óznice w systemie plików po tej operacji.
Rebe
Dodano
22.06.2004 22:52:25
EL NINO:
Szuja27:

ale nie polecam jej formatowac ta dyskietka startowa :wink:
FlaQs
Dodano
22.06.2004 22:40:31
Szuja27:
EL NINO
Dodano
22.06.2004 21:20:20
Uźyj konsoli odzyskiwania danych i z jej poziomu dokonaj formatu.
Jeśli płyta instalacyjna została uszkodzona uźyj dyskietek startowych.
Pozatym o formatowaniu jest w archiwum tyle topiców źe wystarczy poszukać.
McScr@by
Dodano
22.06.2004 20:24:36
Szuja27:
Jesli Winda stoi na NTFSie to fdisk z 98 lub Me nie zobaczy partycji .

Troche to dziwne bo u mnie jakos fdisk partycje jako taką widzi aczkolwiek gdy chce sie z tej dyskietki robic format to zeczywiscie partycji NTFS nie widac,ale wystarczy dograc do dyskietki program delpart.exe i juz widac.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
22.06.2004 18:06:28
AndrzejAndrzej
Dodano:
22.06.2004 17:33:33
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1