format xp dokladnie

dla imbecyla

Odpowiedzi: 16

Ja zawsze instaluje wszystkie antyviry, offica na D, bo na C nie mam nigdy miejsca :lol: , ale wszystko chodzi ok
kirdian
Dodano
06.06.2003 12:10:45
To jeszcze mam inne pytanko juz raczej mniej związane z instalacją. Czy to jest obojetne gdzie zainstaluje sobie np MS Office lub Directx, czy one muszą być w tym sławetnym folderze Program Files? A zakładam ze jakies inne programy typu antyviry to juz jest obojętne?:) Sorki za moze zbyt banalne pytania, ale kieruje mną zwykła ciekawość oraz chęć bycia 100% pewnym wykonwywanych czynności.

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
01.06.2003 23:36:04
Po formacie partycje nie znikają przeceiź chyba źe partition magiciem lub fdiskiem je wcześnie usunąłeś, no chyba źe instalujesz na czystym dysku.
Partycje stawiać moźna i za pomocą fdiska którego odpala się z dyskietki startowej od win98, albo za pomocą dyskietek pm8. (linki są wyźej)
Partycja na której znajduje się system powinna być podstawową. dla xp osobiście mam zdrobioną partycję 10GB trzeba ją teź ustawić jako aktywna, reszta dysku to partycja rozszerzona 50GB.
Na dysku mozna mieć bardzo małą ilość partycji podstawowych/rozszerzonych (nie pamiętam dokładnie podstawowych chyba tylko 4), ale za to na rozszerzonej moźna mieć chyba nawet powyźej 100 partycji logicznych.
Rób partycje fdiskiem, utwóź podstawową dla xp 5GB, reszta dysku part. rozszerzona. Na rozszerzonej zrób jedną, albo 2 partycje logiczne. Nie zapomnij ustawić pierwszej partycji jako aktywna.
SLAY3R
Dodano
01.06.2003 19:46:39
Witam

Zakładam, źe jak ktoś robi format dysku to potem od razu stawia sobie nowy system:) I wtedy ponoć (kiedy komp jest po formacie i nowy system chcemy zainstalowac) najlepiej jest zrobić sobie partycje dysku. Pytanie moje to partycja podstawowa, rozszerzona i dyski logiczne, z czym to się je i jak sie to robi? Ponoć jak chce zeby jeden z dysków np.logiczny mial 10GB, to windows nie ustala dokładnie takiej wartości. I ostatnie pytanko, ile powinna zajmować partycja podstawowa pod XP Professional na dysku 20GB? Dodam tylko ze mam plytke z WINXP.

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
01.06.2003 17:20:49
dzięki
SLAY3R
poszło idealnie
parowka
Dodano
30.05.2003 00:44:51
Cel jest "badawczy".Ale ilu przyzna się :?:
Lepiej zajmijcie się np.zdalną pomocą dla potrzebujących jej.No,oczywiście,jeźeli takowej umiecie obaj udzielać........ :lol:
tire
Dodano
18.05.2003 13:34:19
Pgx załóź ty chętnie oddam głos 8) i sie dowiemy ile procęt uźytkowników tego forum umi robić nowy system
:idea:
Dawid!!
Dodano
17.05.2003 23:06:31
To gdzie ta ankieta :?:
PgX
Dodano
17.05.2003 21:43:57
He,na tym Forum,tak.98% umie.Ale nie naleźy,kolego,mylić doradzających tu z proszącymi okazjonalnie o pomoc.Tak czy nie?
tire
Dodano
17.05.2003 19:42:17
moźe zrobicie Ankiete " Czy umisz z formatować dysk i za instalować system od nowa" ??? Myśle źe co najmniej z 60 % bedzie umiała w końcu nic trudnego w tym nie ma 8)
Dawid!!
Dodano
17.05.2003 19:34:30
Panowie.miejcie litość nad zwierzętami [ i nie tylko].Na 100% uźytkowników komputerów,tylko 30% umie zainstalować[poprawnie]system od nowa.
Dla starych wyjadaczy,jak wy,to nie kopot.......... 8)
tire
Dodano
16.05.2003 22:58:53
poczekajmy moźe na kolege, i niech się oreśli, bo tak coś mi się widzi źe jego pościk jest cosik nie pełny...
aligator
Dodano
14.05.2003 02:02:43
co z tego źe tak ładnie slay to opisałeś jak i tak załoźe się źe nie będzie wiedział jak to zrobić. najszybszym sposobem na format i instalacje jest nauczenie sie odpalania kompa z bootowalnej płytki XP. jak to wykona to później XP prowadzi jak po sznureczku do końca...naciśnij to naciśnij tamto... 8)
aligator
Dodano
14.05.2003 01:57:09
Dokladny format dysków:
1. Ściągnij TO w archiwum są spakowane obrazy dwóch dyskietek ratunkowych od partition magica 8, oraz program do zgrania tych obrazów na dyskietki.
1a. Instrukca obsługi winimage(prog do zgrywania obrazów) file/open wczytujesz obraz pierwszej dyskietki wkładasz dyskietkę do stacji i wybierasz disk/write disk co zapisze obraz na dyskietkę, tak samo robisz z drugim obrazem.
1b. Ściągnij TO. To jest dyskietka startowa win98. Zapisz ją na dyskietce tak samo jak wcześniej.
2. Uruchamiasz kompa z dyskietek partition magica. Kaźdą partycję klikasz prawym przyciskiem i dajesz format.
2a. Jak miałeś partycje ntfs, to kaźdą partycję klikasz prawym klawiszem myszki i dajesz convert ntfs to fat32.
3. Wychodzisz z partition magica.
4. Odpal kompa z dyskietki startowej wina 98.
5. Wpisz polecenie FORMAT X: gdzie x to litera dysku/partycji. Sformatuj wszystkie.

Teraz będziesz miał cały pusty dokładnie sformatowany dysk, i moźesz instalować system od nowa.
SLAY3R
Dodano
14.05.2003 01:49:44
no dobra "imbecylu" tylko napisz jeszcze czy chcesz zainstalować XP od nowa ??? i czy potrafisz komputer odpalić z cd–romu ??? a bios kiedyś widziałeś ???
aligator
Dodano
14.05.2003 01:49:34
nie wiem o co ci chodzi za bardzo, ale chyba chcesz sformatowac dysk ? jesli tak to nic prostrzego :

wkladasz dyskietke startowa do napewdu, restartujesz kompa, wpisujesz format c: i po wszystkim....
The_judge
Dodano
14.05.2003 01:47:11
parowka
Dodano:
14.05.2003 01:09:50
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1