Format Visty????
Kumpel kupił laptopa z zainstalowaną Vistą i chciał się jej pozbyć i zainstalować XP'eka...a tu suprise nic z tego nie można naistalować XP'eka ani zrobić formatu dysku ponieważ system zabezpieczeń na to nie pozwala. Jak sformatować dysk pod Vistą????
Odpowiedzi: 4
O kurde to jakaś chińszczyzna dla mnie a co dopiero tego mojego kumpla porażka..:-k
Scalić sterwoniki S-0ATA z instalką - to zapewne jest warunek koniecnzy ( przecież nikt nie wiem na ofrmu co to za notebook ) - używając nLite i z tak spraparowanej płyty instalowac odpiero.
Tyle, że njapierw upewnić isę, że da się znaleźć sterowniki do wszystkich podsespołów pod xp - sieć, grafika, dźwięk itp., bo potem pęde kolejne teksty typu "gdzie znaleźć"
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze - znowu specyfikacja sprżetu się kłania - możliwość, że XP nie da ise na nim postawić, bo teoria o braku wsparcia dla tego systemu będzie rzeczywistością i na to już nikt i nic nie poradzi.
Czyli jak bo gościu nie ma stacji dyskietek więc nie zrobi dyskietki startowej??? Domyślam się że jest to prosta sprawa ale kumpel jest total zielony w kwestji kompów a ja nie miałem kontaktu z Vistą(i dobrze).
Tak samo jak pod XP czyli ... nijak.
Po pierwsze formatuje isę partycje, a nie system ( to o tytule ), po drugie nie można tego zrobić z poziomu działającego OS-a.
Nie opowiadaj bajek o zabezpieczeniach Visty, bo jedynym problemem może być kłopot ze strony sprzetu - AHCI, S-ATA, Santa Rosa ( to zwroty związane z tym tematem ). Do tego dochodzić moze beak sterowników do komponentów sprżetowych związanych z działaniem już zainstalowanego systemu, ale po co ja o tym pisże ? Toż ot wożenie drewna do lasu.
Strona 1 / 1