[Format] Problemy z dyskiem i partycjami
Witam!
Chcąc zrobić format natrafiłem na kilka dość powaznych problemów.
1. Dysk Seagate Baraccuda 80 GB wyświetlany jest jako dysk o pojemnosci 76 GB ( dokładniej jedna partycja 48,8 GB druga 25.6 GB)
2. Chciałem połączyć partycje za pomocą programu particion magic 7 pro jednak wystepują problemy ( error zwiazany z cross–linked files)
help:(
Chcąc zrobić format natrafiłem na kilka dość powaznych problemów.
1. Dysk Seagate Baraccuda 80 GB wyświetlany jest jako dysk o pojemnosci 76 GB ( dokładniej jedna partycja 48,8 GB druga 25.6 GB)
2. Chciałem połączyć partycje za pomocą programu particion magic 7 pro jednak wystepują problemy ( error zwiazany z cross–linked files)
help:(
Odpowiedzi: 9
Dziękiuje El i reszcie za pomoc:) Wszystko jak na razie gra...Faktycznie przydał sie ten delpart.
Usunąłem nim spokojnie partycje a nowe zrobiłem płytką XP przed instalacją:)
pozdro
Usunąłem nim spokojnie partycje a nowe zrobiłem płytką XP przed instalacją:)
pozdro
Smash:–––––––––––––––––
Jezeli ktokolwiek byłby na tyle uprzejmy i spakował mi potrzebne pliki to byłbym wdzięczny.
Prosze równieź o jakąś instukcje uźycia fdiska bo na goglach znajduje samo badziwie...:(
System oczywiscie Winshit XP PRo partycje NTFS
IMO jednego z drugim nie pogodzisz.– fdiskiem jedynie usuniesz partycję z poza DOS'u
Albo fdisk i FAT32, albo dysk instalacyjny lub PM jesli NTFS.
W archiwum znajdziesz porady gdzie znaleźć w sieci pliki do systemów Winx – dyskietki startowe.
Słowo kluczowe "dyskietka startowa"
Ps Czytełeś post Rebe'go odnośnie wielkości dysków i ich raczej dowolnej przez producenta podawanej wartości?
Smash, wpisz w Szukaj "delpart", pobierz albo ten program, albo fdiska (dla dyskow ponad 64GB) do ktorego rowniez znajdziesz tam linka, odpal kompa z tej dyskietki w95 (do w98 rowniez sa linki), usun delpartem partycje, zaloz fdiskiem, format i po ptokach. Zreszta przy pomocy plyty XP tez to zrobisz.
Jesli chcialbys to wszystko robic fdiskiem, to usuwasz partycje niedosową a pozniej zakladasz nowa i ustawiasz jako aktywna.
Jesli chcialbys to wszystko robic fdiskiem, to usuwasz partycje niedosową a pozniej zakladasz nowa i ustawiasz jako aktywna.
odpaliłem PM w trybie awaryjnym i pokazał mi błąd ' Partition table error 113" ale nie dal zadnej opcji naprawienia...( w windowsie nie pozywał tego błędu). Nie wiem czy jest w takim razie sens robic pod fdiskiem skoro jest jakiś mankament.
help...:(
–––––––––––––––––
Dobra qr** mam juz dosyć.. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Mianowicie nigdy nie bawiłem sie fdiskiem ani nie mam dyskietki startowej od 98 (only 95).
Jezeli ktokolwiek byłby na tyle uprzejmy i spakował mi potrzebne pliki to byłbym wdzięczny.
Prosze równieź o jakąś instukcje uźycia fdiska bo na goglach znajduje samo badziwie...:(
help...:(
–––––––––––––––––
Dobra qr** mam juz dosyć.. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Mianowicie nigdy nie bawiłem sie fdiskiem ani nie mam dyskietki startowej od 98 (only 95).
Jeźeli nie zakładąłeś hasła dla konta "administrator" to ....wciśnij enter.
kolejny update..
Probowałem jeszcze raz zrobić format dysku... ale po gdy wchodze podczas próby ( w dosie) system pyta sie " Do ktorej instalacji systemu Windows chce sie zalogować" i prosi o jakieś hasło???
CO mam podać? wybrałem 1 ale nie znam zadnego hasła:(
Probowałem jeszcze raz zrobić format dysku... ale po gdy wchodze podczas próby ( w dosie) system pyta sie " Do ktorej instalacji systemu Windows chce sie zalogować" i prosi o jakieś hasło???
CO mam podać? wybrałem 1 ale nie znam zadnego hasła:(
Symantec podaje:
Error 117 Partition's drive letter cannot be identified
Run PARTINFO to detect any partition table errors. If partition table errors are found, search the PowerQuest Knowledge Base for solutions to the specific errors.
If no partition table errors are found, the problem may be due to a conflict that is seen only in Windows. In this case, you should run PartitionMagic from the rescue diskettes.
If you are trying to delete, move, or resize a partition when you receive the error, then try hiding the partition, exiting PartitionMagic, and running PartitionMagic again after the system reboots. At this point, you should be able to manipulate the partition as desired.
If Error 117 is occurring in conjunction with an NTFS partition, run PartitionMagic from its rescue diskettes, make the desired partition changes, and restart the computer.
If Error 117 is being reported on the system partition, run PartitionMagic from its rescue diskettes or from MS–DOS. If the system partition is on a drive other than the primary drive and contains Windows NT/Windows 2000, then use a Windows NT/Windows 2000 boot floppy. To create a Windows NT/Windows 2000 boot floppy, perform the following:
1. Format a floppy disk.
2. Copy the BOOT.INI, NTDETECT.COM, and NTLDR files to the floppy disk.
Cause(s) of the problem
PartitionMagic must be able to find the drive letter for each partition before modifications can be made. If this is not possible, Error 117 may be reported. Usually, the reason PartitionMagic cannot find drive letters is due to one of the following: – There are partition table errors. – A driver on your system is changing drive letters from their defaults. – Your partitions do not have serial numbers. – You are running Windows NT from a logical partition.
Rebe:Nadto, jeźeli rzeczywiście na partycji – niezaleznie od systemu plików , są one skrzyźowane to naleźy uzyć chkdsk celem naprawy tych błedów i dopiero póbować łaczenia partycji.
Coś więcej..
Otóz zaistniała taka sytuacja..
Jakims cudem po formacie utworzyła sie jedna partycja o pojemnosci 74.5 GB ( troche mało??)
Zainstalowałem PM 8 ale wyświatlany jest bład 117
"Partition's drive letter cannot be indentified)
Nie wiem jak to naprawić:(
1. Wielkość dysku zaleźy od ...... uczciwości producenta i najczęściej takie łasnie zaniźenia rzeczywistej pojemności występują – wynika to z odmiennego sposobu liczenia w systemach dwójkowym i dziesiętnym.
2.Jeźeli partycje na ntfs–ie to PM7 nie powinno być uźywane – dla XP jest PM8.
Nadto, jeźeli rzeczywiście na partycji – niezaleznie od systemu plików , są one skrzyźowane to naleźy uzyć chkdsk celem naprawy tych błedów i dopiero póbować łaczenia partycji.
2.Jeźeli partycje na ntfs–ie to PM7 nie powinno być uźywane – dla XP jest PM8.
Nadto, jeźeli rzeczywiście na partycji – niezaleznie od systemu plików , są one skrzyźowane to naleźy uzyć chkdsk celem naprawy tych błedów i dopiero póbować łaczenia partycji.
Strona 1 / 1