format (partycjonowanie), BIOS i instalka xp

zacznijmy od tego ze jestem lamerem ;)...no i mam problemik. wlasciwie to prosze o konsultacje :). Zapewniam ze szukalem na forum odpowiedzi na moje pytania ale nie znalazlem tego czego szukalem.
cala 'operacja' musi trwac gora jeden dzien (dzialajacy komputer niezbedny :)), dlatego nie moge pozwolic sobie na bledy i przestoje.

na poczatku moj sprzet: Athlon XP 2000+; 128 SDRAM; GeForce2 MX/MX 400 64; ASRock K7VT2; Windows Me

chce zrobic calkowity format dysku, zainstalowac Wina XP
Krok po kroku (korygujcie pliiis)
1. tworze dyskietke startowa Wina Me (aktualnie uzywany)
2. Format : Wkładam do napędu dyskietkę startową i uruchamiam ponownie komputer. Po ukazaniu się menu startowego wybieram opcję 'Uruchom komputer bez obsługi CD–ROM' i naciskamy ENTER. Nastepnie 'A:Format c:' (jezeli mam jeszcze partycje 'd' to potem 'A:Format d:'????) potwierdzam no i jadziem. Teraz uruchamiam ponownie komputer.
3. Dyskietka nadal w napedzie. wybieram: uruchom z obsługą CD–ROM (?czy cos takiego w ogole bedzie w Win Me?). Wkladam płytę z Windowsem XP. Bootuje sie no i instalka (wariant optymistyczny)teraz wiadomo... potwierdzam, scandisk, potwierdzam cos tam jeszcze...instaluje

ale jesli:
Dyskietka nadal w napedzie. wybieram: uruchom z obsługą CD–ROM. Wkladam płytę z Windowsem XP. i nic!
wtedy recznie>>wpisuje 'E: i388' a potem 'winnt.exe'. no i instalka ????

a moze:
nie ma zadnego pytania co do uruchomienia 'z' czy 'bez obsluga CD'. plyta bootuje sie. instaluje sie samo po kliknieciu dowolnego klawisha

ale jesli:
nie ma pytania...plyta sama sie nie bootuje...!!! trzeba zmienic kolejnosc bootowanie w BIOSIE (jak? pliiis dokladnie)

5. teraz jak zrobic partycje? czy wybiera sie je podzcas instalacji XP w jakims przyjemnym progsie :)?...czy jest to proste?...czy wymaga to znajomosci polecen dos'a?
No i pytania co do samej instalacji XP. O co instalator sie pyta? czy jest cos na co powinienem zwrocic szczegolna uwage? a moze przeciwnie – powinienem czyms sie nie przejmowac i pominac?
Bardzo prosze o korygowanie i pomoc.

Odpowiedzi: 5

ja mam celeron 500, 128 ram, GeForce2 MX/MX 400 64
i jakos system mi lazi.
Nie widze duzej roznicy niz na inyych kompach no chyba ze wrzuce sobie 10 okienek. Filmy bez problemow laza. Choc przyznam ze ramy by sie przydaley ale mam BX a w sklepie kosztuja 170 zl za sztuke (128 MB) wiec chyba lepiej zainwestuje w nowego kompa. Znajomy ma 800 i 192 Mb a xp mu jezdzi jak kosiarka. wystarczy dobrze skonfigurowac. Niepotrzebne usugi wyrzucic. Szkoda troche wygladu XP ale bez niego jest szubciej. Do tego parwe trickow ktore mozna wszedzie znalesc i system jak 98 :) z mozliwosciami XP :)
p481o
Dodano
03.01.2004 05:24:09
dzieki za odpowiedz. troshku poczytalem i zabieram sie do dziela.
Anonymous
Dodano
02.01.2004 02:26:11
:
Marcinx zapomniał napisać źe trzeba wyłączyć pewną funkcję w biosie gdyź bios nie lubi być nadpisywany
i jescze jedno 128SDRAM to mało jak na XP będzie ci wolno działał to jest minimalna wielkość wymagana aby działał odinstaluj multimedialna to lepiej będzie lepiej chodził

Jaką funkcje ?
Co ma nadpisywanie biosu do instalacji systemu ?
Na 128 ram to rakieta moźe nie będzie ,ale system powinien chodzić.
Na forum jest sporo tematów o optymalizacji Xp,minuta szukania.

Ech ,pierwszy post w tym roku :D
MarcinX
Dodano
01.01.2004 14:23:03
Marcinx zapomniał napisać źe trzeba wyłączyć pewną funkcję w biosie gdyź bios nie lubi być nadpisywany
i jescze jedno 128SDRAM to mało jak na XP będzie ci wolno działał to jest minimalna wielkość wymagana aby działał odinstaluj multimedialna to lepiej będzie lepiej chodził
Anonymous
Dodano
01.01.2004 03:13:00
Tu:

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=10556&highlight=first+boot

mniej więcej opisane jest jak ustawić bootowanie z pyty.
Ustawiasz pierwszy napęd na cd i restart.
Nie potrzeba dyskietek startowych z 98 czy ME.
Po zabootowaniu poprowadzi cię bardzo prosty instalator.
W pewnym momencie pojawi się opcja partycjonowania dysku,ustawiasz partycje i format plików.
Instalator poprowadzi cię dalej.
MarcinX
Dodano
30.12.2003 20:24:30
nikoo
Dodano:
30.12.2003 20:09:08
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1