Format dysku– NTFS

No wiec po 7 miesiecznym uzytkowaniu xp chcialbym zrobic formata... na dysku jest troche (a raczej duzo) niepotrzebnych rzeczy itd itp... chcialbym sie tego pozbyc. Jako, ze wszystko co potrzebne (dane itp) wgralem na plyty to teraz chcialbym zrobic formata tak, aby wszystkie dane z dysku zostaly usuniete. Posiadam system plikow NTFS i po przeczytaniu wszystkich artow na temat formatu na tym forum troche sie zaniepokoilem :? Poniewaz z niewiadomo jakiego powodu stacja dyskietek mi nie dziala i nie wiem czy da rade bez tego zrobic formata...
Czekam na odp.Za pomoc z gory dziekuje

Odpowiedzi: 20

Witam!

Oczywiscie, ze TYLKO system oznacza system + niezbedne sterowniki (do karty graficznej, plyty glownej itd.)

5GB pozwala nam utrzymac partycje systemowa w doskonalej kondycji... latwo defragmentowac taka partycje, co wiecej, jesli jest na niej tylko system to nie trzeba jej czesto defragmentowac...

Sam system zajmuje najwyzej 1,5 GB – nie powinien wiecej... reszta jest dla sterownikow i dla opcji Przywracania systemu, oraz jak ktos chce na plik wymiany.

Ogolnie da sie zauwazyc szybsza i stabilniejsza prace systemu, jesli jest na osobnej partycji, jest jeszcze kilka mniej waznych zalet, ale kazdy doceni takie rozwiazanie zaraz po jego zastosowaniu i sam zrozumie, ze majac system razem z programami itp. na jednej duzej partycji robil blad.
DonWuja
Dodano
26.08.2004 23:29:32
vide http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19664
Luck.y
Dodano
26.08.2004 13:36:49
DonWuja:
....

ps. nawet nie wiem dlaczego odpisuje... chyba z litosci

Nad sobą zapewne.

Jeźeli wydaliłeś z siebie autorytatywne stwierdzenie to wypada jednak byś je uzasadnił w sposób umozliwiający nam, laikom, zrozumienie wyźszości tych "nie więcej niź 5GB" i po takim poszerzeniu wiedzy stosowania się do Twojego ...... nakazu.

Tak przy okazji – oświeć mnie jeszcze czy opis zawartości partycji
powinien byc na niej TYLKO system
ma oznaczać, źe nie naleźy na niej instalować źadnych programów firm trzecich ?
Pytam, bo nie bardzo wiem jak umieścić na innej partycji sterowniki do urządzeń, które w systemie nie są implementowane, albo, które w systemie obraniczają funkcje sprźetu.
Bardzo zlaleźym i na odpowiedzi, bowiem chętnie bym sobie system odchudził w taki właśnie sposób.
Rebe
Dodano
26.08.2004 10:39:46
Yoda:
DonWuja:

Witam!

Malo jeszcze widziales, a jeszcze mniej wiesz.

Oświecić więc nas musisz, źeby partycja systemowa 5GB miała dlaczego waźne jest. Zapewne dowiemy się od Ciebie teź, źe najlepszy SWAP to 2xRAM, zawsze ustawione na sztywno jest.
Zanim zaczniesz ludziom, którzy więcej zapomnieć zdąźyli, niź Ty się kiedykolwiek nauczyć zdołasz niewiedzę wytykać pomyśl.
Hint: Zastowanie.

Pozdrawiam.

Witam!

szczerze mi sie nie chce i nie obchodzi mnie co sobie myslisz i co wiesz... zyj sobie w blogiej niewiedzy.

ps. nawet nie wiem dlaczego odpisuje... chyba z litosci
DonWuja
Dodano
25.08.2004 23:42:28
Rebe:
OT

Yoda – współczuję* sklerozy.

*Choć w tym akurat kontekście chyba lepiej by pasowało "zazdroszczę".

OT II
W tym przypadku zazdrościć akurat jest czego – tu zgodzić mi się przychodzi.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
25.08.2004 22:18:54
OT

Yoda – współczuję* sklerozy.

*Choć w tym akurat kontekście chyba lepiej by pasowało "zazdroszczę".
Rebe
Dodano
25.08.2004 21:02:02
DonWuja:

Witam!

Oświecić więc nas musisz, źeby partycja systemowa 5GB miała dlaczego waźne jest. Zapewne dowiemy się od Ciebie teź, źe najlepszy SWAP to 2xRAM, zawsze ustawione na sztywno jest.
Zanim zaczniesz ludziom, którzy więcej zapomnieć zdąźyli, niź Ty się kiedykolwiek nauczyć zdołasz niewiedzę wytykać pomyśl.
Hint: Zastowanie.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
25.08.2004 15:26:30
jeśli nie chcesz usuwać wszystkiego z dysku to albo idź z dyskiem go kolegi albo w konsoli odzyskiwania usuń lub zmień nazwy folderom:
windows
program files
documents and settings
–––––––––––
zainstaluj potem windowsa i ewentualnie usuń te 3 foldery jeśli zmieniłeś im tylko nazwy.
sapero
Dodano
25.08.2004 04:11:13
wagonus:
Ale szopa ! Pierwszy raz widze takiego człowieka który sobie system stawia na 5 GB partycji :lol:. Ale nawet ten topic moźna przeczytać z humorem :lol: więc ja się przychylam do topica EL NINO, Rebe i tych którzy myślą podobnie, (sam nigdy bym takiej partycji nie zrobił chyba ze miałbym dysk 5GB

Witam!

DonWuja
Dodano
25.08.2004 03:10:22
I ja wtrące swoje 5 groszy.

Ja mam dysk podzielony 2 partycje:
1) 5 GB – Systemowa
2) 50 GB – Dane
I jak dla mnie to jest najbardziej optymalne rozwiązanie. Bo na 1 partycji mam tylko Win i moźe ze 3 programy a reszta jest na 2. I jak się system skopie to tylko przewalam sobie moje dokumenty, ulubione i profil GG i wale na czysto format i potem instalka.

A przy 1 partycji jak ty to sobie wyobraźasz ?? Nie idzie tego zrobić przy większym dysku. Chyba źe ci kolega porzyczy swój :)
Pyton_000
Dodano
24.08.2004 20:50:05
wagonus:
Ale szopa ! Pierwszy raz widze takiego człowieka który sobie system stawia na 5 GB partycji :lol:. Ale nawet ten topic moźna przeczytać z humorem :lol: więc ja się przychylam do topica EL NINO, Rebe i tych którzy myślą podobnie, (sam nigdy bym takiej partycji nie zrobił chyba ze miałbym dysk 5GB

A to dlaczego ?
Ja od zawsze systemową ustawiam 6–7 gb.
Co twoim zdaniem jest tu nieprawidłowego ?
MarcinX
Dodano
24.08.2004 20:46:38
WaGonik
Dodano
24.08.2004 20:38:07
Bobi
Dodano
22.08.2004 23:27:22
Wpisz w wyszukiwarce forum "Jakubowska" – powinno Ci podać wyniki bedące odpowiedzią na Twoje pytanie.
Rebe
Dodano
22.08.2004 23:22:45
A tak wracając do tematu czym wyczyścić dysk aby nic na nim nie zostało. Ja osobiście doświadczyłem źe formatowanie i zamiana partycji nic nie daje. A wiem to bo sam tego doświadczyłem kiedy formatowałem partycje z systemem na zasadzie usunięcia partycji NTFS i załoźenia FAT 32 zainstalowałem na niej system i dodatkowe programy po czym dowiedziałem się źe córka zgrała z aparatu 60 fotek na tą partycje, wkurzyłem się trochę ale spróbowałem odzyskać dane i za pomocą oprogramowania do odzyskiwania danych udało się odzyskać około 30 fotek. Ale jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłem jakie śmieci miałem na dysku z netu.
Polikon
Dodano
22.08.2004 23:19:08
heh ja swego czasu mialem moja 40 podzielona na 5 partycji :D dwie z danymi i trzy na systemy: win 2k + win 2003 + mandrake 10... to byl dopiero hard–core :mrgreen:

PS obecnie nie bawie sie w dwie windy na dysku... to padaczka.
FlaQs
Dodano
21.08.2004 22:31:56
No to jeden przez okno :wink:
Poza tym tylko dwie partycje i dwa systemy :?:
Strasznie niewygodne.
Najgorsze z moźliwych.
MarcinX
Dodano
21.08.2004 21:43:56
podoba mi sie
hyba se tez tak zrobie system najedym dysku a programy na drugim hm tylko jak jak ja mam 2 windowsy.....
basiakrol
Dodano
21.08.2004 21:41:01
EL NINO:
DonWuja:
... partycja systemowa powinna miec nie wiecej niz 5GB i powinien byc na niej TYLKO system.
No to faktycznie ksiazke musisz napisac, bo jeszcze nigdzie nie widzialem tak autorytatywnego stwierdzenia. W dodatku z ksiezyca chyba wzietego.

P.S. Rebe to sie chyba w synagodze przewroci jak to przeczyta :mrgreen: .

Nie, dopiero jak przeczytałem to:
DonWuja:
....EL NINO dla mnie to mozesz na kompie miec co chcesz – nie obchodzi mnie to...

Bo to akurat zwykłe chamstwo, a tego nie lubie, o ile sam nie jestem autorem wypowiedzi.
DonWuja:

Widac, ze liczba Twoich postow nie jest wspolmierna do wiedzy (przynajmniej w tym zakresie) i do swiadomosci o najlepszych roziwazaniach (najlepszych czytaj najbardziej optymalnych i utrzymujacych system w dobrej kondycji).
Nie bede ciagnal dalej tego tematu, bo szkoda mi palcow.

Widać, źe merytoryczna wartość Twoich wypowiedzi jest odwrotnie proporcjonalna do ich kultury.

To część formalna, a teraz będzie merytoryczna, bo rzeczywićie .icy idzie dostać, jak się takie idiotyzmy czyta.
Wielkość partycji zaleźy bowiem tylko od dwóch czynników , z których jeden tylko określa jej obszar minimalny. Jest nim ilość miejsca potrzebna systemowi do swobodnej wymiany danych.
Drugi czynnik to widzimisię własciciela komputera – czy i ile programów chce na wspólnej partycji z systemem umieścic – choć to akurat nie jest takie waźna. waźniejsza jest Jego – Wlaściciela fantazja w tym zakresie.
Pozwolę więc sobie wypowiedź wyzej cytowaną strawestować i napisać "...dla mnie to mozesz na kompie miec co chcesz – nie obchodzi mnie to... " byle Twoje swiatłe porady nie wprowadząły w błąd innych. Skoro bowiem chcesz wyrazić swoją opinię to uczyń to w stosownej formie, nie zaś ogłaszaj ją jako prawdę objawioną.

PS.
Partycja systemowa nie moźe nie zawierać systemu.
Rebe
Dodano
21.08.2004 20:32:51
Witam!

EL NINO dla mnie to mozesz na kompie miec co chcesz – nie obchodzi mnie to...
Widac, ze liczba Twoich postow nie jest wspolmierna do wiedzy (przynajmniej w tym zakresie) i do swiadomosci o najlepszych roziwazaniach (najlepszych czytaj najbardziej optymalnych i utrzymujacych system w dobrej kondycji).
Nie bede ciagnal dalej tego tematu, bo szkoda mi palcow.
DonWuja
Dodano
21.08.2004 17:41:23
Szkarada
Dodano:
21.08.2004 15:54:56
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2