flash
jak utworzyć przycisk"link" we Flashu MX 7.0 professional 2004, bo taką mam wersje a w innych są rozbieźności
Odpowiedzi: 3
to juz jest bardziej skomplikowana operacja.na glownej tasmie czasowej bedziemy rpacowac na niewielu klatkach. tworzymy nowy obiekt – movie clip i ten obiekt posluzy nam na zanimowanie np pierwszego slajdu. w tym obiekcie wstawiamy co chcemy, oprocz tego buttonu, button wstawimy na glownej tasmie. na tej glownej tasmie na warstiwe 2 wstawiamy ten slajd [tylko jedna klatka] a na 1 warstwie [tej wyzej] wstawiamy button, klatce na warstwie 2 w action script wpisujemy: stop(); a dla buttonu wpisujemy: gotoAndPlay("2"); [tu moze byc blad, nie pamietam czy ta komenda dziala w nowych wersjach flasha]. krotko mowiac po wcisnieciu przycisku scena przechodzi do klatki nr 2 i operacja sie powtarza. wiecej mozesz poczytac na: www.flashzone.pl
aha rozumien. to jeszcze spytam jak utworzyć button, po kliknięciu w który uźytkownik zostanie przeniesiony do następnej strony prezentacji i umieścić go np. w lewym dolnym rogu?
najpierw tworzysz obiekt: button [przycisk]. Nastepnie w action script dla przycisku wpisujesz:
w zaleznosci od wersji flasha komendy moga sie nieznacznie roznic. Jesli to nie bedzie dzialac, tam gdzie masz okienko action script po lewej masz kolumne z wszystkimi komendami, wyszukaj On Release, dodaj ja i odpowiednio skonfiguruj.
On (Release)
Get URL ("strona.html",windows="_blank")
End On
w zaleznosci od wersji flasha komendy moga sie nieznacznie roznic. Jesli to nie bedzie dzialac, tam gdzie masz okienko action script po lewej masz kolumne z wszystkimi komendami, wyszukaj On Release, dodaj ja i odpowiednio skonfiguruj.
Strona 1 / 1