Firmware
Szanowni internauci mam prośbę czy moźna prosić o napisanie jak dokładnie się wgrywa Firmaware bo muszę wgrać do nagrywarki LG 40x12x40 oraz LG Dvd rom 16x48, chyba źe jest jakiś program który w tym wgraniu pomaga. Za wszystkie porady Dziękuję z góry.
Z powaźaniem i szacunkiem
Krzychumag.
Krzychumag.
Odpowiedzi: 8
Serdecznie dziękuję Mettal ale jak człowiek robi to pierwszy raz (a niechcę płacić w serwisie)to warto się spytać internautów, a wracająć do sprawy plik Readme jest po angielsku( a niestety ja nie umiem angielskiego)związku z tym mam gorącą prośbę do internautów czy moźna prosić o trzetłumaczenie mi tego za co z góry bardzo dziękuję :
Prior to upgrading to Windows 2000/ME/XP
Note: If you have Windows 2000, ME, or XP already installed, you will need to create
a bootable disk from another operating system like DOS, Win95 or Win98 in order to process
this firmware update. Follow the steps below. After the bootable disk is created and the files
are extracted to the bootable disk, follow the steps starting
1. Place: A blank floppy diskette in your 3.5 disk drive A:
2. Double–Click: My Computer Icon on your desktop
3. Right–Click: The drive letter that is the 3.5 drive.
4. Choose : Format.
5. Choose: Copy System Files Only, Click OK.
6. Download the Firmware and Execution file to the same folder(ex: c:\>temp)
7. Copy: The Firmware and Execution file to the new folppy diskette
8. Let: The PC Make the disk bootable.
9. Re–Boot your PC with the bootable disk in Drive A: (Note: you may need to change
your boot sequence in the CMOS Setup in order to boot to drive A.
Please see your motherboard manual for instructions or
contact your PC manufacture for instructions on changing the boot sequence.)
10. At the A:\>JD2 (all files are in same directory) then press enter.
IMPORTANT– DO NOT INTERFERE WITH THE DRIVE DURING THIS PROCESS.
When the UPGRADE is complete the screen should indicate FIRMWARE UPDATE SUCCESSFUL.
Remove the bootable disk and Re–boot your PC.
The update will be complete, after you reboot your system.
WARNING: Do not open any programs or start any system functions during the update,
as they will interfere with data transfer and damage the drive.
Do not cancel the operation once it has been started or the drive will
become permanently damaged, as a result.
Krzychumag.
Prior to upgrading to Windows 2000/ME/XP
Note: If you have Windows 2000, ME, or XP already installed, you will need to create
a bootable disk from another operating system like DOS, Win95 or Win98 in order to process
this firmware update. Follow the steps below. After the bootable disk is created and the files
are extracted to the bootable disk, follow the steps starting
1. Place: A blank floppy diskette in your 3.5 disk drive A:
2. Double–Click: My Computer Icon on your desktop
3. Right–Click: The drive letter that is the 3.5 drive.
4. Choose : Format.
5. Choose: Copy System Files Only, Click OK.
6. Download the Firmware and Execution file to the same folder(ex: c:\>temp)
7. Copy: The Firmware and Execution file to the new folppy diskette
8. Let: The PC Make the disk bootable.
9. Re–Boot your PC with the bootable disk in Drive A: (Note: you may need to change
your boot sequence in the CMOS Setup in order to boot to drive A.
Please see your motherboard manual for instructions or
contact your PC manufacture for instructions on changing the boot sequence.)
10. At the A:\>JD2 (all files are in same directory) then press enter.
IMPORTANT– DO NOT INTERFERE WITH THE DRIVE DURING THIS PROCESS.
When the UPGRADE is complete the screen should indicate FIRMWARE UPDATE SUCCESSFUL.
Remove the bootable disk and Re–boot your PC.
The update will be complete, after you reboot your system.
WARNING: Do not open any programs or start any system functions during the update,
as they will interfere with data transfer and damage the drive.
Do not cancel the operation once it has been started or the drive will
become permanently damaged, as a result.
Krzychumag.
krzychu, wloz w to troche wlasnej inwencji,do pierwszego biosu masz plik Readme.Przeczytaj go izobacz co trza zrobic z tymi plikami, odpal plik Flashup.exe i zobacz co bedzie chcial zrobic, czy dyskietke botowalna, czy tez update z poziomu Windowsa, w drugim przypadku tosamo. Przy aktualizacji wylacz wszystkie zbedne aplikacje i wyciagnij plyty z napedow. Robisz to na wlasna odpowiedzialnosc, oby Bog mia Cie w swej opiece :wink:
Dobrze zatem; w jednym przypadku posiadasz plik Readme, zajrzyj do niego. W drugim – informacje znajdziesz w sieci, najprawdopodobniej na stronie producenta.
Firmware w moim napędzie DVD LG aktualizowałem dość dawno, więc juź nie pamiętam, w jaki sposób się to odbywało, być moźe trzeba będzie zastosować dyskietkę startową.
Firmware w moim napędzie DVD LG aktualizowałem dość dawno, więc juź nie pamiętam, w jaki sposób się to odbywało, być moźe trzeba będzie zastosować dyskietkę startową.
Firmware są odpowiednie sprawdzałem kilkanaście razy i biosy muszę wgrać.
Krzychumag.
Krzychumag.
krzychumag:bo nie mam zadnego pojęcia jak to się robi
Zatem najpierw odpowiedz sobie na pytanie o zasadność wykonywania operacji flashowania pamięci napędów. Źle działają? Jeźeli pobrałeś nie te BIOSy, co trzeba – mogą zacząć, ba prawdopodobnie nie będą juź zdatne do niczego.
Szanowni internauci ściągnąłem dwa firmaware w jednym do nagrywarki są pliki JD2.Bat, Readme{ed)txt,
Flashup.exe i GDR8161B01102.dld a w drugim do Dvd romu są pliki JE4.exe i Je4lg831.hex i związku z tym czy moźna prosić o poradę jak to zainstalować bo nie mam zadnego pojęcia jak to się robi. Za wszystkie porady bardzo dziękuję.
Zpowaźaniem i szacunkiem
Krzychumag.
Flashup.exe i GDR8161B01102.dld a w drugim do Dvd romu są pliki JE4.exe i Je4lg831.hex i związku z tym czy moźna prosić o poradę jak to zainstalować bo nie mam zadnego pojęcia jak to się robi. Za wszystkie porady bardzo dziękuję.
Zpowaźaniem i szacunkiem
Krzychumag.
W moim przypadku wystarczylo uruchomic pobrany plik, njlepiej zajrzyj na www.cdrinfo.pl w dziale biosy znajdziesz nowy firmware tyle ze bedziesz potrzebowac dokladna nazwe modelu, same predkosci nie wystarczą
A nie dalo sie dopisac pytania w tym watku ?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=42447
Nie trzeba zaraz nowego watku zakladac.
W Google wystarczy wpisac "lg firmware download" i maszmnustwo wynikow,np ten :
http://drivers.softpedia.com/get/FIRMWARE/LG/
Szukasz dokladnie swojego modelu napeduipobierasz odpowiednia wersje oprogramowania, apotem juz zaleznie od tego, albo plik z softem zawiera juz program do flaszowania ( z regoly tak jest) i robisz to albo zpoziomu windowsa,albo tworzysz dyskietke z nowym firmware'm i odplasz kompa z tej dyskietki i robisz update. Mozliwe ze na utworzonej dyskietce bedzie plik BAT ktory wykona flasz automatycznie,bez wpisywania zadnych polecen. Wystarczy troche poszukac,google nie gryza.
Zanim zaczniesz updateowac firmware radze poczytac troche o tym by nie narobic szkod !!!
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=42447
Nie trzeba zaraz nowego watku zakladac.
W Google wystarczy wpisac "lg firmware download" i maszmnustwo wynikow,np ten :
http://drivers.softpedia.com/get/FIRMWARE/LG/
Szukasz dokladnie swojego modelu napeduipobierasz odpowiednia wersje oprogramowania, apotem juz zaleznie od tego, albo plik z softem zawiera juz program do flaszowania ( z regoly tak jest) i robisz to albo zpoziomu windowsa,albo tworzysz dyskietke z nowym firmware'm i odplasz kompa z tej dyskietki i robisz update. Mozliwe ze na utworzonej dyskietce bedzie plik BAT ktory wykona flasz automatycznie,bez wpisywania zadnych polecen. Wystarczy troche poszukac,google nie gryza.
Zanim zaczniesz updateowac firmware radze poczytac troche o tym by nie narobic szkod !!!
Strona 1 / 1