firewall

hey
gdy chce wyslac jakis plik z GaduGadu pojawia sie takie cos :

"obie strony znajduja sie za firewallem
polaczenie bezposrednie jest niemozliwe"

co z tym zrobic bym wysylal pliki ?
pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

Co do wysyłania plików przez GG jeśli jesteś w sieci lan(osiedlowej)to proponuje wgrać Power Project, jest to program działający na bazie znanego power GG, i jest tam wtyczka o nazwie Alt–serwer, ktróra rozwiąźe wasz problem :))) A Power Project obecnie jest dostepny w wersji 1.41
Oto link:
http://wiadomosc.info/index.php?s=&mod=down&fid=4521&rid=1193
Anonymous
Dodano
10.02.2004 16:26:23
jak miałeś modem to przy połączeniu dostawałeś IP zewnętrzne i dlatego mogłeś rozmawiać i wysyłać pliki do innych. Teraz jesteś w "sieci osiedlowej" i masz tylko IP wewnętrzne. Moźesz rozmawiać i wysyłac pliki tylko do ludzi którzy mają zewn. IP. Poprostu twojego kompa nie "widać" w necie. I tak jak juź wcześniej napisałem jeźeli chcesz mieć IP zewn to musisz sie zgłosić do administratora sieci (w której jesteś) aby przydzielił ci IP zewn lub przekierował jakiś port. Sam nic nie zrobisz i my ci teź nie pomoźemy. TYLKO admin sieci.
robert200
Dodano
10.02.2004 02:16:49
a ja nawet w sieci nie moge :(

chodzi mi dokladnie o cos takiego np. mieszkam w bydgoszczy moge wyslac plik do kumpeli w anglii a do kolesia w toruniu nie moge obrazki owszem ale ani plik ani rozmowa glosowa nie (koles w moim bloku wysyla do wszytkich nawet z naszej sieci a ja nie moge ) {nie zagmatwalem ? } wysylam pliki nie do wszystkich dodam ze na modemie bylo bez problemu

a jak mam zone alarm pro to dostane cos przez otwarty port ?
pozdrawiam
Anonymous
Dodano
10.02.2004 01:42:30
No właśnie wtedy moźesz nawet niewiedziać a dostaniesz jakiś syf, teraz jesteś bezpieczny. ja mam dokładnie taki sam motyw. w sieci mozemy sobie przesyłać ale poza sieć to nie.

A i jeszcze jeden motyw mam.
Jak wysyłam jakiś obrazek, normalnie w okienku podczas rozmowy, to do osób w sieci to wyświela im wszystkie obrazki czy to duźy czy mały, a jak do kogoś z zewnątrz to niechce tam wyświetlić takich większyszych zdjeć.
powiem odrazu źeby nie było ze druga strona ma przestawione zeby mogła przyjmowac większe obrazy.
Dlaczego tak jest?
Krzychooo
Dodano
10.02.2004 01:04:19
Bo pewnie ma zrobione przekierowanie portów. Musisz sie zwrócić do administratora sieci. Moźe Cię "przekieruje". Ale w GG odradzam. Bo otwierasz wtedy port, do którego mają dostęp "wszyscy".
robert200
Dodano
10.02.2004 00:31:58
ale koles z tej samej sieci moze a ja nie :(
on jakos to obszedl ale nie chce sie podzielic :(
Anonymous
Dodano
10.02.2004 00:08:14
Tu chodzi nie tylko o firewall. Jesli jestes w jakiejs sieci, bez bezposredniego dostepu do internetu, to mozesz zapomniec o przesylaniu plikow w GG z kims, kto ma taka sama sytuacje.
EL NINO
Dodano
09.02.2004 20:11:47
Anonymous
Dodano:
09.02.2004 17:58:35
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1