Firewall w sieci domowej – pytanie

Witam.
Mam pytanie odnośnie uźywania firewalla Symanteca w sieci lokalnej.
Chodzi o kilka kompów z jednym serwerem opartym na WinXP – czy jeśli na nim znajduje się firewall, czy uźytkownicy poszczególnych komputerów równieź muszą się zabezpieczać, czy chroni on całą sieć?
Czy zdarzyć się moźe, źe zostanie zaatakowany komputer wewnątrz sieci mając dostęp do internetu poprzez serwer zabezpieczony firewallem?
Nie znam się zbyt mocno na tym, proszę o jakieś info.

Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 4

Dziękuję za info.

Pozdrawiam
Marcin
martinez
Dodano
24.06.2003 00:11:37
Myślę,źe porada EL NINO doskonale wyczerpuje temat.
Dodam,źe na twoim miejscu zainstalowałbym,na swoim kompie lekki firewall Kerio PF 2.1.5.Wierzyć moźesz tylko sobie,natomiast w sieci lokalnej mogą pracować teź goście/koledzy stałych uźytkowników sieci.
tire
Dodano
23.06.2003 19:43:51
Myślę,źe porada EL NINO doskonale wyczerpuje temat.
Dodam,źe na twoim miejscu zainstalowałbym,na swoim kompie lekki firewall Kerio PF 2.1.5.Wierzyć moźesz tylko sobie,natomiast w sieci lokalnej mogą pracować teź goście/koledzy stałych uźytkowników sieci.
tire
Dodano
23.06.2003 19:43:51
Dobry firewall na serwerze wystarcza. Komputery z sieci lokalnej nie sa widoczne na zewnatrz, wiec mozecie smialo pozostac przy tym jednym.

Jesli oczywiscie nie za bardzo ufasz kolegom z sieci, to powinienes sobie cos zainstalowac, albo przynajmniej zalaczyc systemowego firewalla jesli masz XP.
EL NINO
Dodano
23.06.2003 15:37:28
martinez
Dodano:
23.06.2003 13:33:43
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1