Firewall systemowy i Kaspersky Antihacker - obie zapory aktywne
To nie było świadome uruchomienie 2 scian. Do tej pory korzystalem z NIS, który podczas instalacji sam zwalnia systemowy firewall i zajmuje jego miejsce. Nadszedl czas konca licencji, odinstalowalem NISa i zainstalowalem Kasperskiego (roczna licencja z Chip) Po instalacji testowalem zapore na grc.com i pcflank.com. Testy wypadły ok i na chwile zapomnialem o scianie. Po jakims czasie chcialem sprawdzic logi Kasperskiego - maly szok: dwa rekordy i czysto! Sprawdzam centrum zabezpieczen: zdziwienie rosnie - aktywny firewall systemowy. Uruchomilem loga, zalogowalem do sieci - rzeczywiscie: ataki bierze na siebie firewall z XP, Kasperski kontroluje aktywnosc polaczen wychodzacych. Wylaczylem zapore w XP ale na wszelki wypadek postanowilem jeszcze raz przetestowac Kasperskiego na ww serwisach. I tutaj jeszcze wieksze zdziwienie: grc przechodzi ale na pcflank oblewa testy wszystkie!!!
Pytanie: czy pcflank to wiarygodny test czy raczej reklamowka OutpostFirewall, bo raczej nie dam sie przekonac ze dwie sciany aktywne na jednej maszynie sa lepsze od jednej...
Odpowiedzi: 1
Kaspersky jest mi nieznany z prozaicznego powodu - za czasow W98 uzywalem Nortona, a na XPku wystarcza mi systemowa zapora. Systemowy jest to jeden z lepszych firewalli, do tego za darmo.
BTW, oczywiscie to tylko moje skromne zdanie.
Na PCflank mozna polegac.
http://www.hackerwatch.org/probe/
Skaner wywalil mi miedzy innymi stwierdzenie: "In any case, your computer is secure".