Filtr na kolor [Excel]
witajcie!
Mam pytanie: Czy jest możliwość założenia filtru na kolor komórki?
Mam kilka tysięcy wierszy i kilkadziesiąt z nich jest podświetlone/wypełnione kolorkiem. Chciałbym je wydobyć ... czy jest taka możliwość?
Z góry pięknie dziękuje za odp.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu ;)
Odpowiedzi: 4
Bardzo czesto mam ten problem. Ja to robie tak:
- nagrywam prosciutkie makro w ktorym wypelniam dowolna komorke tym kolorem o ktory chodzi - robie to po to by zobaczyc w wygenerowanym kodzie jaki jest KOD danego koloru
- uruchamiam takie makro jak nizej:
[code]Sub wylap_kolor()
x = 2
Do Until Cells(x, "a").Value = ""
Cells(x, "a").Select
If Selection.Interior.ColorIndex = 6 Then
Cells(x, "b").Value = "X"
Else
End If
x = x + 1
Loop
End Sub[/code]
- w makrze oczywiscie trzeba wstawic kod koloru (tutaj 6) oraz ustalic odpowiednie kolumny (tutaj excel szuka kolorowych komorek w kolumnie A, jesli znajdzie to stawia X w kolumnie B)
- zalozylem takze, ze kolumna A jest tą, gdzie wszystkie wartosci sa wypelnione i ona wyznacza 'dlugosc' tabeli; jesli taka funkcje pelni inna kolumna - do zmiany warunek po Do Until...
jakiś czas temu zacząłem sobie przypominać excela i w 'poznaj office 2007' jest to opisane mniej więcej tak:
zaznacz kolumnę którą chcesz posortować i w zakładce 'narzędzia główne' wybierz:
'sortuj i filtruj'
'sortowanie niestandardowe'
i teraz po kolei dodawaj poziomy ustawiając w nich kolumnę którą chcesz posortować i w jaki sposób
później przejdź do danych włącz filtr i będziesz miał opcję filtruj według koloru.
hm chcialbym je tylko wyciagnac ... cos na zasadzie filtru ... mam w iluś komórkach w danej kolumnie znak "X" zakładam fitr -> pokazuje mi same "X". O cos takiego samego mi chodzi, ale dla koloru ...
Pozdrawiam.
Chyba należałoby napisać malutkie makro. Napisz co później chciałbyś zrobić z tymi wierszami/komórkami.
Strona 1 / 1