filmy?

witam
prosze o pomoc. Zainstalowalem mojej dziewczynie ostatnio system win xp proffesional. Dziala w miare dobrze, ale jest problem z filmami. Co prawda ma ona lekko stary komputer lecz filmy powinny chodzic (pentium 600 i 192 mega ramu). po zainstalowlaniu sterownikow i kodekow filmy sie uruchamaiaja, lecz skacza straszne:( probowalme juz instalowac wiele rodzajow kodekow ale to nie pomaga. A co ciekawsze odtwarzacz filmow nie wykorzystkuje nawet pelnej mocy obliczniowej procesora(cos kolo 50–60 %). nie wiem co z tym zrobic. kiedys filmy chodzily poprawnie> prosze o jakies rady. pozdrawaim

Odpowiedzi: 6

witam wszystkich ale problem okazal sie latwy do rozwiazania. Podam je jakby komus zdarzylo sie cos podobnego. Wystarczylo sciagnac directa 9 i zainstalowac i filmy chodza ok. pozdrawaim
gebus
Dodano
25.02.2004 00:21:08
thx ale to tez nie to :( sprawdzalem i filmy tna sie tak samo z dysku twardego jak z cd.........:(
gebus
Dodano
17.02.2004 17:49:25
gebus:
Moźe to być wina CD–romu tzn nie kwiestia PIO ale zwyczajnie tegoźe napęd albo lekko przybrudzony lub teź laser juz nie tęgo czyta.
Jest taka moźliwośc by ustawić w napedzie większy bufor – nie pamiętam w tej chwili doładnie gdzie się to ustawia. Ale po zwiekszeniu bufora, przy jakichkolwiek próbach złego czytania filmu , a tym samym jego zwalniania dane będa pobierana z powiększonego bufora i nie powinno byc zacięć.
Czy to napęd CD czy moźe cos innego sprawdzisz kopiując film na dysk i idczytując go. Jesli będzie bez zacięć to wiesz gdzie szukać przyczyny
Seeker
Dodano
17.02.2004 11:08:05
hmmm co do kodekow to raczej sa one odpowiednie divx 5 i xvid. I to nie tak ze zainstalowalem ich duzo bez usuwania poprzednuch. Dysk raczej jest ok bo byl formatowany przed zmiana systemu czyli jakis tydzien temu, ale sprzwdze wszystkie mozliwosci. Nie pomagala rowniez zmiana rozdzielsczoici odtwarzania filmow. A co do porgramow to probowalem zarowno windowswoego medai playera jak rowniez all playera i najprostszego bestplayera i wszedzie jest tak samo :( system pokazuje uzycie porcka okolo 60 % a film sie nie jak cholera ;( thx za odpowiedz i porsze o wiecej sugestii pozdrawiam
gebus
Dodano
16.02.2004 18:58:08
Na dysku w trybie PIO równieź nie powinno się haczyć. Ja radze zmienić program do odtwarzania filmów i sprawdzić.
Pawek
Dodano
16.02.2004 18:50:51
No ja tesh proponuję usunąć większość z kodeków i zainstalować jakiś porządny pakiet (poszukaj w necie – napewno znajdziesz, jak nie to daj znać na priva) zawirający to co powinno być czyli DIVXa XVIDa no i jakies porządne filtry obrazu i dźwięku. Filmy lepiej oglądać z twardego niź z CD (przynajmniej ja tak uwaźam) ale twardy musi być odpowienio przygotowany. Rebe ma racje co do trybu pracy twardego, sprawdz jaki jest. Poza tym zrob jakas defragmentacje – powinno pomoc. Dodam ze ja ogladalem filmy pod Windowsa XP na P2 266 128 MB RAM i nie haczyły aź tak strasznie.
pawelwiejek
Dodano
16.02.2004 17:57:34
gebus
Dodano:
16.02.2004 15:29:57
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1