Filmy w Viście
Otóż mój komp to Sempron 2.0 GHz, 1 GB RAM,Radeon 9550. Czyli raczej nic nie powinno robić problemów, mam równolegle zainstalowany Win XP i tam nigdy nie było problemów z otwieraniem filmów.
Na Viście wszystkie filmy sie zacinają. Spróbowałem na "gołej" instalce, nie wgrywałem zadnych kodeków i odpaliłem film w formacie wmv, też się tnie. Potem dograłem standardowe kodeki których używam w WinXP (ffdshow, k-lite) - filmy divx, xvid chodzą "w miare" - tzn da się oglądać, raz za jakiś czas coś sie przytnie.
Odpowiedzi: 2
-
<p>U mnie filmy smigaja ale to raczej z racji sprzetu(core duo 1,6 1gb ram mobility radeon x1300) Problem pojawia sie w filmach HD. Takie filmy przycinaja sie(asymetrycznie) szukalem wczoraj przyczyny i wydaje sie ze znalazlem. To usluga indeksowania! ona w asymetryczny sposob obciaza dysk powodujac te przyciecia. Po jej wylaczeniu zaczely normalnie chodzic. Rozwiazanie - wylaczenie tej uslugi, albo jesli ktos jest przywiazany do niej i lubi jej uzywac to dokupienie wiekszej ilosci ramu, lub drugiego twardziela;) hehe<br></p><p>Moze MS to poprawi w ktorejstam latce ale raczje nie predko...</p><p>Dodam ze mam pelna wersje Visty PL </p>
-
Odpowiadając na I wątek - sterowniki do grafy ściągniete ze strony ATI wiec hcyba raczej nie powinny robić problemu. Być może to dźwięk bo czekam na drivery do c-media które podobno w tym miesiącu maja sie ukazać. Na razie działam na tych z Windowsa (niestety tylko dwa kanały).<BR><BR>Odnośnie II wątku - wiesz - mi na kompie Celeron 400MHz, 96 MB RAM i Riva TNT @Win98 też śmigały. Komputer mam jaki mam - nie jest on już maszynką, ale złomem też nie jest i nie wierzę by przy 1 GB ramu, procku 2 GHz i w miare wydajenej grafice głupie filmiki nie chodziły.<BR>Co do usługi indeksowania - jak to się dokładnie nazywa bo nie mogę tej usługi jakos sie doszukać (szok przeżyłem jak zobaczyłem ile Vista usług uruchamia).<BR>z drugiej strony to chyba nie to sprawia, że skacze. Mam postawionego akurat RAID'a 0 na dwóch w miare wydajnych dyskach SATA i odczyt/zapis mam teraz o wiele szybszy niż na poprzednim dysku PATA.<BR>