FILM NA DVD :(
Yo!
mam plik(np.avi) z filmem i plik txt z tlumaczeniem do tego filmu.jak zrobic i zeby nagrac plytke ktora bedzie chodzic w normalnym odtwarzaczu DVD i zeby napisy sie wyswietlaly?jest to mozliwe?
ja jestem zielony:) w tych sprawach...
mam plik(np.avi) z filmem i plik txt z tlumaczeniem do tego filmu.jak zrobic i zeby nagrac plytke ktora bedzie chodzic w normalnym odtwarzaczu DVD i zeby napisy sie wyswietlaly?jest to mozliwe?
ja jestem zielony:) w tych sprawach...
Odpowiedzi: 18
Moźe inna wersja tmpgencodera coś zdziała. Innego pomysłu nie mam.
no i efek jest taki ze po 45% procesu przerabiania, kompa mi samoistnie zrestartowalo i cale przerabianie szlag trafil :x
TO KONIEC !!! nie udalo mi sie przerobic avi na vcd
ps. dzieki za wszyskie rady jakie mi podaliscie
–POZDRAWIAM!!!
TO KONIEC !!! nie udalo mi sie przerobic avi na vcd
ps. dzieki za wszyskie rady jakie mi podaliscie
–POZDRAWIAM!!!
wiesz SLAY3R wcisnolem OK na tym bledzie i poszlo!
jak narazie przerabia bez zaklocen ale zobaczymy efekt koncowy... :roll:
nerwy mam juz na wlosku,dzs sie4 chyba wykoncze :?
jak narazie przerabia bez zaklocen ale zobaczymy efekt koncowy... :roll:
nerwy mam juz na wlosku,dzs sie4 chyba wykoncze :?
Nie mam pojęcia.
Moźe spróbuj puścić przez frameserver. Najpierw odpal virtualduba, załaduj ten film, odpal frameserver, i załaduj ten plik vdr do tmpgencodera, moźe pójdzie.
Moźe spróbuj puścić przez frameserver. Najpierw odpal virtualduba, załaduj ten film, odpal frameserver, i załaduj ten plik vdr do tmpgencodera, moźe pójdzie.
zrobilem wszystko dokladnie jak podales ale zobacz co sie stalo! wywalilo jakis blad ... i czemu?
W sumie mogłes odrazu z frame servera ładować do tmpgencodera, ale skoru juź masz pliczek avi z wtopionymi napisami to rób tak:
Odpal tmpgencoder powinien wyskoczyć project wizzard, jezeli nie to file/project wizzard..., wybierz profil vcd PAL (jeźeli film w avi jest 25 klatek/sekundę) ntsc (29,9 f/s) lub ntsc film (23,9 f/s) i Next. Teraz załaduj plik wideo (zakładam źe jest ten avik razem z dźwiękiem), w aspect ratio wybierz ntsc lub pal (zaleźy co wybrałeś wcześniej) i next. W nastepnym oknie klikaj w other settings i na zakładce video wybierz motio search precision: highest quality, na zakładce audio powinno być odrazu dobrze ustawione ale się upewnij: sampling frequency 44100, channel mode: stereo, bitrate: 224. Teraz OK i next. W następnym okienku wpisz nazwę pliku wyjściowego. I 2x OK i będzie skompresowane do vcd.
Odpal tmpgencoder powinien wyskoczyć project wizzard, jezeli nie to file/project wizzard..., wybierz profil vcd PAL (jeźeli film w avi jest 25 klatek/sekundę) ntsc (29,9 f/s) lub ntsc film (23,9 f/s) i Next. Teraz załaduj plik wideo (zakładam źe jest ten avik razem z dźwiękiem), w aspect ratio wybierz ntsc lub pal (zaleźy co wybrałeś wcześniej) i next. W nastepnym oknie klikaj w other settings i na zakładce video wybierz motio search precision: highest quality, na zakładce audio powinno być odrazu dobrze ustawione ale się upewnij: sampling frequency 44100, channel mode: stereo, bitrate: 224. Teraz OK i next. W następnym okienku wpisz nazwę pliku wyjściowego. I 2x OK i będzie skompresowane do vcd.
Lipton podal kozacki link! tam jest wlasnie ten VirtualDub co ma SLAY3R tam sa te opcje textsub
i dobry opis jak "to wszystko zrobic" zreszta bardzo podoby do tego ktory podal SLAY3R.to napisy mam juz wklejone(zanim odczekam swoje :wink: )teraz tylko pozostaje przerobic avi z wklejonymi napisami na "cos" co lata w stacjonarnych odtwarzaczach DVD
Szanowni koledzy i kolezanki HELP ME!
ps.straszna zlapalem grzalke na te przerobki
:D
pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc i wyrozumialosc dla zielonego usera ...
To jak ten plik przerobic zeby smigal na DVD :wink:
i dobry opis jak "to wszystko zrobic" zreszta bardzo podoby do tego ktory podal SLAY3R.to napisy mam juz wklejone(zanim odczekam swoje :wink: )teraz tylko pozostaje przerobic avi z wklejonymi napisami na "cos" co lata w stacjonarnych odtwarzaczach DVD
Szanowni koledzy i kolezanki HELP ME!
ps.straszna zlapalem grzalke na te przerobki
:D
pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc i wyrozumialosc dla zielonego usera ...
To jak ten plik przerobic zeby smigal na DVD :wink:
Mój virtualdub: http://republika.pl/slay_3_r/virt/virtualdub.rar
Moźe to komuś pomoźe , mi pomogło http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=1976
wiesz SLAY3R zrobilem jak podales i *** ! teraz wogole nie moge uruchomic VirtualDuba a auxsetup chodzi normalniem.w przypadku uruchamiania VirtualDuba wyskakuje jaki blad ze blebleble i ponowna insalacja powinna rozwiazac problem.ale robilem reinstal i pipa niedziala.masz moze linkdo tego swojego VirtualDuba co jest ta opcja video/filter/add/textsub?
teraz juz nie odpuszcze :twisted: musze ociagnac swoj cel :wink:
teraz juz nie odpuszcze :twisted: musze ociagnac swoj cel :wink:
Mój virtualdub juź to miał odrazu :wink:
rozpakuj te pliki do folderu plugins w folderze virtualduba. I będziesz mieć textsub filter.
rozpakuj te pliki do folderu plugins w folderze virtualduba. I będziesz mieć textsub filter.
wszysko gra dfo momentu "w zkładce video/filter/add/textsub w ustawieniach textsuba załadować plik z napisami"ja tam poprostu nie mam texsub,na dowud dolaczam screen
]
]
Mam łatwiejszy sposób.
Sciągnij virtualduba. Nastepnie uruchom auxsetup i kliknij w install handler, następnie w virtualdubie trzeba załadowac film, w zkładce video/filter/add/textsub w ustawieniach textsuba załadować plik z napisami. I ustawić rozmiar czcionki itp.
Teraz file/preview – podglądnij jak to wygląda.
Nastepnie file/start frame server/start/wpisujesz nazwę i ok. Utworzy ci plik nazwa.vdr i uruchomiony zostanie frame serwer mode.
I teraz w zaleźności czy chcesz kompresować do divxa, czy odrazu do vcd uruchamiasz odpowiedni program do kompresji (dla vcd – tmpgencoder, dla divx, xvid – virtual duba) i ładujesz do tego programu ten plik vdr. Ustawiasz opcje kompresji (bitrate, lub w tmpg wybierasz profil vcd) i to odrazu wkompresuje napisy do filmu. Moźna teź kompresować razem z dźwiękiem, ale raczej proponuję wykonać te kompresje oddzielnie (będzie i szybciej i moim zdaniem lepiej).
Sciągnij virtualduba. Nastepnie uruchom auxsetup i kliknij w install handler, następnie w virtualdubie trzeba załadowac film, w zkładce video/filter/add/textsub w ustawieniach textsuba załadować plik z napisami. I ustawić rozmiar czcionki itp.
Teraz file/preview – podglądnij jak to wygląda.
Nastepnie file/start frame server/start/wpisujesz nazwę i ok. Utworzy ci plik nazwa.vdr i uruchomiony zostanie frame serwer mode.
I teraz w zaleźności czy chcesz kompresować do divxa, czy odrazu do vcd uruchamiasz odpowiedni program do kompresji (dla vcd – tmpgencoder, dla divx, xvid – virtual duba) i ładujesz do tego programu ten plik vdr. Ustawiasz opcje kompresji (bitrate, lub w tmpg wybierasz profil vcd) i to odrazu wkompresuje napisy do filmu. Moźna teź kompresować razem z dźwiękiem, ale raczej proponuję wykonać te kompresje oddzielnie (będzie i szybciej i moim zdaniem lepiej).
zastanawiam sie czy jest mozliwosc wklejenia napisow w avi i dopiero pozniej przerobic na MPEG(VCD)
jest moze jakis programik ?
jest moze jakis programik ?
ale to wszytstko jest skomplikowane.... :shock:
znalazlem jeszcze cos o przerobkach to akurat jest proste bo macie wszystko podane na "srebrnej tacy"
dla zainteresowanych podaje link http://www.cdrinfo.pl/vcd/video/how2avi2vcd.php
znalazlem jeszcze cos o przerobkach to akurat jest proste bo macie wszystko podane na "srebrnej tacy"
dla zainteresowanych podaje link http://www.cdrinfo.pl/vcd/video/how2avi2vcd.php
Z tego serwisu ściągnij virtualdubmod i uruchom go. Być moźe osoba pisząca ten artykuł się pomyliła.
UPDATE: Aha, jeszcze jedno. Żeby mieć nad napisami większą kontrolę (rozmiar, kolor, krój czcionki) przeczytaj ten artykół: http://www.divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=20
UPDATE: Aha, jeszcze jedno. Żeby mieć nad napisami większą kontrolę (rozmiar, kolor, krój czcionki) przeczytaj ten artykół: http://www.divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=20
wszystko ladnie jest do monmentu kiedy mam zrobic to :...Teraz z katalogu VDMOD uruchamiamy program VirtualDubMod... ale ja po instalacji tego programu nie moge znalezc tego wlasnie katalogu,co za tym idzie nie mam jak uruchomic programu ... co jest?BLOCKED SCRIPT emoticon(':shock:')
Przeczytaj ten artykuł: http://divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=7
Jest w nim opisany sposób na stworzenie filmu w formacie video cd z wtopionymi w film napisami.
Jest w nim opisany sposób na stworzenie filmu w formacie video cd z wtopionymi w film napisami.
Strona 1 / 1