Film DVD i brak dźwięku

Witam szanownych forumowiczów.
Mam lekko denerwujący mnie problem....
Pozwólcie, źe opiszę sytuację.
Poniewaź studiuję w innym mieście, niź moje rodzinne, mam zatem dwa kompy – jeden tu, drugi tam. W tamtym jest tylko normalna nagrywarka CD. W tym – zarówno nagrywarka CD jak i DVD.
I teraz: ostatnio mamuśka dała mi płytę DVD źebym ją przegrała i zrippowała, tak, by mogła ją obejrzeć na tamtym kompie. Ja płytę włączam u siebie a ona nie ma dźwięku. Obraz jest a dźwięku brak. Skopiowałam jej tą płytę (opcja "kopia DVD" w nero), bo oryginalną musiała oddać. Włączyłam kopię – równieź brak dźwięku. Więc pomyślałam sobie, źe oryginalnie płyta źle została nagrana (bo robili ją pseudofachowcy). Ale moja mama, uświadomiła mnie wczoraj, źe sprawdzała obie płyty (oryginalną i wykonaną przeze mnie kopię) na jakimś tam odtwarzaczu DVD i obie MAJĄ dźwięk! I teraz! Dlaczego u mnie nie było dźwięku???? Jak widzicie w moim podpisie mam kartę dźwiękową SB Audigy 2 ZS....Czyźby tu był pies pogrzebany?? Do tej pory nie miałam problemu z nagrywaniem, robieniem, czy oglądaniem filmów DVD. Nagrywarkę mam od niedawna (jakieś 3 miesiące). Ma ktoś jakieś sugestie? Jeśli tak, proszę o wyczerpujące porady ;)
Pozdrawiam
Lia

Odpowiedzi: 5

MarcinX:
Brak kodeków audio lub uszkodzony (soft) player dvd.
Zainstaluj/przeinstaluj Win DVD lub Power DVD problem zniknie

Obstawiam brak kodeków audio, a co do softu, to film oglądałam standardem: Windows Media Playerem.

Jutro będę miała tą płytkę, więc sprawdzę. Juź ściągnęłam jeden z programów poleconych przez spiderko do wykrywania kodeków, więc zobaczymy. Zatem jutro się odezwę. Ale jak macie jeszcze jakieś pomysły, to równieź mile widziane.
Lia
Dodano
06.06.2005 21:46:03
Brak kodeków audio lub uszkodzony (soft) player dvd.
Zainstaluj/przeinstaluj Win DVD lub Power DVD problem zniknie
MarcinX
Dodano
06.06.2005 21:10:51
Kabelek to kwestia 5zł, ale w tej sprawie nic nie zmieni. Problem pewnie tkwi w kodeku Audio, nie jestem mocny w te klocki, moźe chodzi o AC3.

http://www.divx.pl/download.php?id=004003
Tutaj jest parę programów podających info o zastosowanych kodekach.
spiderko
Dodano
06.06.2005 17:27:40
spiderko:
Panel Sterowania/System/Sprzęt/Menadźer urządzeń/Stacje dysków CD–ROM\DVD

Otwierasz tą gałąź, zaznaczasz np. nagrywarke DVD, klikasz prawym klawiszem myszy i Właściwości. W zakładce Właściwości zaznaczasz opcje "Włącz cyfrowe odtwarzanie dzwięku...".

Sprawdziłam, jest zaznaczone, ale chyba jakby było odznaczone, to by wszystkie filmy DVD były bez dźwięku...? I chyba równieź dźwięku by nie było, gdybym zwykłą płytę CD odtwarzała tym napędem?
A tymczasem jak zrobię jakiś film DVD, bądź odtwarzam, to dźwięk jest normalnie...To zdarzyło mi się przy tej konkretnej płycie. Inne płyty, np. DVD z gazet, w których jest dźwięk – "idą" normalnie.

spiderko:
Sposobem "sprzętowym" jest kupienie i zamontowanie kabelka CD–Audio (karta dzwiękowa

Chodzi o taki kabelek, który idzie od CD–ROMU do karty dźwiękowej, tyle źe ten drugi będzie szedł od DVD–ROMU do dźwiękowej? Ile takie cuś moźe kosztować?

Lia
Lia
Dodano
06.06.2005 17:12:54
Panel Sterowania/System/Sprzęt/Menadźer urządzeń/Stacje dysków CD–ROM\DVD

Otwierasz tą gałąź, zaznaczasz np. nagrywarke DVD, klikasz prawym klawiszem myszy i Właściwości. W zakładce Właściwości zaznaczasz opcje "Włącz cyfrowe odtwarzanie dzwięku...".

Sposobem "sprzętowym" jest kupienie i zamontowanie kabelka CD–Audio (karta dzwiękowa
spiderko
Dodano
06.06.2005 16:53:59
Lia
Dodano:
06.06.2005 16:30:25
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1