Film DVD i brak dźwięku
Witam szanownych forumowiczów.
Mam lekko denerwujący mnie problem....
Pozwólcie, źe opiszę sytuację.
Poniewaź studiuję w innym mieście, niź moje rodzinne, mam zatem dwa kompy – jeden tu, drugi tam. W tamtym jest tylko normalna nagrywarka CD. W tym – zarówno nagrywarka CD jak i DVD.
I teraz: ostatnio mamuśka dała mi płytę DVD źebym ją przegrała i zrippowała, tak, by mogła ją obejrzeć na tamtym kompie. Ja płytę włączam u siebie a ona nie ma dźwięku. Obraz jest a dźwięku brak. Skopiowałam jej tą płytę (opcja "kopia DVD" w nero), bo oryginalną musiała oddać. Włączyłam kopię – równieź brak dźwięku. Więc pomyślałam sobie, źe oryginalnie płyta źle została nagrana (bo robili ją pseudofachowcy). Ale moja mama, uświadomiła mnie wczoraj, źe sprawdzała obie płyty (oryginalną i wykonaną przeze mnie kopię) na jakimś tam odtwarzaczu DVD i obie MAJĄ dźwięk! I teraz! Dlaczego u mnie nie było dźwięku???? Jak widzicie w moim podpisie mam kartę dźwiękową SB Audigy 2 ZS....Czyźby tu był pies pogrzebany?? Do tej pory nie miałam problemu z nagrywaniem, robieniem, czy oglądaniem filmów DVD. Nagrywarkę mam od niedawna (jakieś 3 miesiące). Ma ktoś jakieś sugestie? Jeśli tak, proszę o wyczerpujące porady ;)
Pozdrawiam
Lia
Mam lekko denerwujący mnie problem....
Pozwólcie, źe opiszę sytuację.
Poniewaź studiuję w innym mieście, niź moje rodzinne, mam zatem dwa kompy – jeden tu, drugi tam. W tamtym jest tylko normalna nagrywarka CD. W tym – zarówno nagrywarka CD jak i DVD.
I teraz: ostatnio mamuśka dała mi płytę DVD źebym ją przegrała i zrippowała, tak, by mogła ją obejrzeć na tamtym kompie. Ja płytę włączam u siebie a ona nie ma dźwięku. Obraz jest a dźwięku brak. Skopiowałam jej tą płytę (opcja "kopia DVD" w nero), bo oryginalną musiała oddać. Włączyłam kopię – równieź brak dźwięku. Więc pomyślałam sobie, źe oryginalnie płyta źle została nagrana (bo robili ją pseudofachowcy). Ale moja mama, uświadomiła mnie wczoraj, źe sprawdzała obie płyty (oryginalną i wykonaną przeze mnie kopię) na jakimś tam odtwarzaczu DVD i obie MAJĄ dźwięk! I teraz! Dlaczego u mnie nie było dźwięku???? Jak widzicie w moim podpisie mam kartę dźwiękową SB Audigy 2 ZS....Czyźby tu był pies pogrzebany?? Do tej pory nie miałam problemu z nagrywaniem, robieniem, czy oglądaniem filmów DVD. Nagrywarkę mam od niedawna (jakieś 3 miesiące). Ma ktoś jakieś sugestie? Jeśli tak, proszę o wyczerpujące porady ;)
Pozdrawiam
Lia
Odpowiedzi: 5
MarcinX:Brak kodeków audio lub uszkodzony (soft) player dvd.
Zainstaluj/przeinstaluj Win DVD lub Power DVD problem zniknie
Obstawiam brak kodeków audio, a co do softu, to film oglądałam standardem: Windows Media Playerem.
Jutro będę miała tą płytkę, więc sprawdzę. Juź ściągnęłam jeden z programów poleconych przez spiderko do wykrywania kodeków, więc zobaczymy. Zatem jutro się odezwę. Ale jak macie jeszcze jakieś pomysły, to równieź mile widziane.
Brak kodeków audio lub uszkodzony (soft) player dvd.
Kabelek to kwestia 5zł, ale w tej sprawie nic nie zmieni. Problem pewnie tkwi w kodeku Audio, nie jestem mocny w te klocki, moźe chodzi o AC3.
http://www.divx.pl/download.php?id=004003
Tutaj jest parę programów podających info o zastosowanych kodekach.
http://www.divx.pl/download.php?id=004003
Tutaj jest parę programów podających info o zastosowanych kodekach.
spiderko:Panel Sterowania/System/Sprzęt/Menadźer urządzeń/Stacje dysków CD–ROM\DVD
Otwierasz tą gałąź, zaznaczasz np. nagrywarke DVD, klikasz prawym klawiszem myszy i Właściwości. W zakładce Właściwości zaznaczasz opcje "Włącz cyfrowe odtwarzanie dzwięku...".
Sprawdziłam, jest zaznaczone, ale chyba jakby było odznaczone, to by wszystkie filmy DVD były bez dźwięku...? I chyba równieź dźwięku by nie było, gdybym zwykłą płytę CD odtwarzała tym napędem?
A tymczasem jak zrobię jakiś film DVD, bądź odtwarzam, to dźwięk jest normalnie...To zdarzyło mi się przy tej konkretnej płycie. Inne płyty, np. DVD z gazet, w których jest dźwięk – "idą" normalnie.
spiderko:Sposobem "sprzętowym" jest kupienie i zamontowanie kabelka CD–Audio (karta dzwiękowa
Chodzi o taki kabelek, który idzie od CD–ROMU do karty dźwiękowej, tyle źe ten drugi będzie szedł od DVD–ROMU do dźwiękowej? Ile takie cuś moźe kosztować?
Lia
Panel Sterowania/System/Sprzęt/Menadźer urządzeń/Stacje dysków CD–ROM\DVD
Otwierasz tą gałąź, zaznaczasz np. nagrywarke DVD, klikasz prawym klawiszem myszy i Właściwości. W zakładce Właściwości zaznaczasz opcje "Włącz cyfrowe odtwarzanie dzwięku...".
Sposobem "sprzętowym" jest kupienie i zamontowanie kabelka CD–Audio (karta dzwiękowa
Sposobem "sprzętowym" jest kupienie i zamontowanie kabelka CD–Audio (karta dzwiękowa
Strona 1 / 1