FAT32 czy NTSF

No walsnie jak jest z tymi systemami odkad mam komputer to wszyscu mowia by formatowac na FAT32,bo podobno na ntsf nie wszysko dziala gry itp,jest to prawda?i wy jaki polecacie system plikow,czy jak bede miec NTSF to wszyskie programy beda mi dzialac noi oczywiscie ktore jest lepszy system plikow.

Odpowiedzi: 13

Rebe po prostu dodalem kolejny fakt o NTFSie na co gusio zaczal jakies bzdury wypisywac /zapewne nie przeczytal nawet mojego postu dokladnie/, stad te posty ;)
Bylo pytanie, ktory wg was system jest lepszy i ja po prostu wyrazilem swoje zdanie. Ja na DANE mam fata /win – NTFS/ i tyle. Pisalem tez o tym ze stosowanie narzedzi typu Paragon Mount Everything jest ryzykowne /dlatego wole fata/
uźycie przez mnie słowa "ReiserFS" nie miało nic wspólnego z Linuksem w źadnej postaci

Szczerze to nie skapowalem o co chodzilo w tym poscie /zapewne odnosil sie do usunietego postu/

i chyba to byloby na tyle i dla mnie temat jest zamkniety.

pozdrowienia
STMan
Dodano
21.02.2006 21:00:48
STMan:

Wiesz szalu nie ma /wersja personal to juz smiech/ a prof jest straaasszznie droga

co to jest "szalu" pojęcia nie mam. wiem natomiast, źe to co napisąłeś wcześniej nie zahaczało o kwestię ceny. moźe iwęc zanim kolejny arfument o biciu Murzynów wyciągniesz w lustro spójrezysz i zapytasz się o co Ci chodzi.

STMan:

Pytanie do userow:
Kto z pozycji linuxa zapisuje na NTFSie??
/ciekawe czy ktos sie zglosi/
Kto zapisuje na fat32 /pewnie zdecydowana wiekszosc/

Mowie tu o partycjach na win

Dlaczego mam dziwne wraźenie, źe kompletnie nie masz nic do powiedzenia w kwestii głownej i na siłę próbujesz pisać o czymś innym.

PS.
Dla Twojej wiadomości – uźycie przez mnie słowa "ReiserFS" nie miało nic wspólnego z Linuksem w źadnej postaci. Dobrze więc by było, gdyby przez myśl Ci nie przeszło powoływać isę na ten mój post w stylu:
"bo napisałeś, źe...."
Rebe
Dodano
21.02.2006 18:01:01
STMan:
Pytanie do userow:

Ja się zgłaszam źe pytanie postawione na forum CentrumXP fat czy ntfs odnosza sie zapewne do okien a nie dystrybucji linuxa.

lila u mnie tez bez problemu wszystko lata na ntfs–ie więc lepiej ten system. Poza tym XP na ntfs ma wieksze mozliwości.

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
21.02.2006 17:38:10
http://www.cbit.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=66&category_id=&option=com_phpshop&Itemid=39

Wiesz szalu nie ma /wersja personal to juz smiech/ a prof jest straaasszznie droga

Pytanie do userow:
/ciekawe czy ktos sie zglosi/
Kto zapisuje na fat32 /pewnie zdecydowana wiekszosc/

Mowie tu o partycjach na win
STMan
Dodano
21.02.2006 12:12:27
Pogadajcie jeszcze trochę. Dzięki temu dowiem się kolejnych paru ciekawostek jak ta, źe synonimem Linuksa jest ...... nazwa jednej dystrybucji.

http://www.cbit.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=66&category_id=&option=com_phpshop&Itemid=39

Oczywiście kto tam by chciał uwierzyć ... producentowi.
Rebe
Dodano
21.02.2006 11:30:38
Sory gusio ale lapy mi opadly jak cie czytam

Umiesz czytac??
Napisalem ze partycja bedzie tylko do odczytu, wiecz tym samym nie ma mozliwosci pracy rwx – jest r
A i zapisać sie da przy pomocy Paragon'a czy innego captive

to zycze ci powodzenia i odsylam do oficjalnego forum suse:
http://forum.suse.pl/viewtopic.php?t=2845&postdays=0&postorder=asc&start=15

Acha przeciez napisalem ze mozliwosc zapisu jest ale najpradopoidobniej poleca dane

gusio mam pytanie do ciebie
A i zapisać sie da przy pomocy Paragon'a czy innego captive

robiles tak, przekonany jestes, czy tylko chwalisz sie swoja wiedza.
Ja mam dane na dysku i dla tego mam fata
STMan
Dodano
21.02.2006 11:09:57
STMan:
Ograniczenia NTFS:
Brak mozliwosci pracy rwx pod linuxem /jak bedziesz mial ntfs to jest "tylko do odczytu"

tzn. mozliwosc jest ale nie polecam, bo prawdopodobnie polecialyby ci dane

Jak nie wiesz co oznaczają symbole to moźe ich nie uźywaj ?
Bo jakoś read to moźna spokojnie zrobić po przez jeden wpis w fstab'ie.

A i zapisać sie da przy pomocy Paragon'a czy innego captive, które nawet działa.
Anonymous
Dodano
21.02.2006 08:44:43
Ograniczenia NTFS:
Brak mozliwosci pracy rwx pod linuxem /jak bedziesz mial ntfs to jest "tylko do odczytu"

tzn. mozliwosc jest ale nie polecam, bo prawdopodobnie polecialyby ci dane
STMan
Dodano
21.02.2006 04:51:24
co to by było z xp na FAT32 to tak jakby zabrać mu rękę :mrgreen:

PS. u mnie wszystko lata, nie ma problemow z grami... nawet saper:P czy mario:P
WaGonik
Dodano
18.02.2006 15:01:22
Bardzo lubię, gdy mogę napisać coś w stylu: ReiserFS.

Ciekawe dlaczego jestem taki zadowolony, za kaźdym razem, gdy komuś "się zapomni" paru informacji podać?
Pytanie powyźsze jesto czywiście retoryczne.
Rebe
Dodano
18.02.2006 14:37:11
tu masz porównanie:
http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm

a tu ograniczenia na FAT
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;Q314463&ID=kb;en–us;Q314463
sh@dow
Dodano
18.02.2006 12:21:56
lila:
bo podobno na ntsf nie wszysko dziala gry itp,jest to prawda?

ze niby co, a jakim cudem i jakie gry ?

NTFS – a czemu ? Bo ja tak mam :P
mettal
Dodano
18.02.2006 11:58:45
bylo juz multum tematow na ten temat
gieras
Dodano
18.02.2006 11:48:30
lila
Dodano:
18.02.2006 11:39:04