explorer.exe –100 % uźycia procka!!!?!!!!? (LOG)
Po kilku godzinach włączonego kompa explorer.exe ,tak skacze w uźyciu pamięci ze szok....wacha sie od 50 000 K ,do nawet 160 000 K i tak co chwile,a uźycie procka non stop wynosi 100% :? z minuty na minute jest coraz gorzej.Po restarcie i kilkugodzinnej przerwie jest w porządku,uźycie procka wporzo.Mija pare godzin od uruchomienia i znowu to samo...–100% Co jest grane :?
(Celeron 2000MHz;i865PE Albatron PX865PE PRO;DDRAM 512MB...)
(Celeron 2000MHz;i865PE Albatron PX865PE PRO;DDRAM 512MB...)
Odpowiedzi: 19
Powiem Wam tak, kilka dni temu "zlapalem" ten plik. I dokladnie zaczely sie dziac takie rzeczy jakie zostaly podane. Skasowalem tego explorera pod dosem i niestety byl to koniec XP, trzeba bylo go instalowc na nowo. Od tego czasu uzywam juz firewalla i teraz najlepsze siedze sobie najzwyczajniej w necie, a tutaj firewall informuje mnie, ze niejaki plik explorer.exe chce sie polaczyc z netem :shock: Po pierwsze nie wiem jak go bezpiecznie usunac, a po drugie skad sie ten badziew wzial skoro mam firewalla wlaczonego? Jakby co to uzywam Sygnate Personal Firewall... Bardzo prosze o jakies wskazowki i pomoc w tej sprawie. Z gory dziekuje.
opis tego klucza był w gazecie komputerowej "PC mazin" – skoźystałem z niego bo teź miałem takie problemy; i obojętnie czy windows był świeźo zainstalowany czy stary – zawsze wychodziło na dobre.
A dymek z informacją o jakości filmu dobry jest dla bardzo początkującego maniaka filmów. Teraz chyba kaźdy player potrafi pokazać parametry filmu, a explorer zawiesza pracę komputera dopuki nie odczyta tych "bardzo waźnych" parametrów wszyskich plików video we właśnie otwieranym folderze haha
A dymek z informacją o jakości filmu dobry jest dla bardzo początkującego maniaka filmów. Teraz chyba kaźdy player potrafi pokazać parametry filmu, a explorer zawiesza pracę komputera dopuki nie odczyta tych "bardzo waźnych" parametrów wszyskich plików video we właśnie otwieranym folderze haha
próbuje,oby sie coś nie spiepszyło,bo gdzieś czytałam na ten temat ze "usuwanie na własne ryzyko" :p :shock: :D
ok przepraszam :oops:
usuń to, ale jeśli chcesz w przyszłości źeby explorer pokazywał w dymku (po najechaniu kursorem na plik video) bitrate i czas trwania filmu to wyeksportuj najpierw cały podklucz InProcServer32
usuń to, ale jeśli chcesz w przyszłości źeby explorer pokazywał w dymku (po najechaniu kursorem na plik video) bitrate i czas trwania filmu to wyeksportuj najpierw cały podklucz InProcServer32
sapero:LOL
skopiuj kluczHKLMSOFTWAREClassesCLSID{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}InProcServer32
i dopiero uruchom program
no co LOL ,mógłbyś sie nie nabijać... :]
i co ,teraz mam to tak normalnie usunąć? :shock: InProcServer32
LOL
skopiuj klucz
skopiuj klucz
HKLMSOFTWAREClassesCLSID{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}InProcServer32
łatwo powiedzieć... :/ coś mi ten Twój prog nie działa... : "nie znaleziono DIM WSHSHELL" :P
nie 8)
szybciej jest zrobić ten plik niź ręcznie znaleźć owy klucz.
Pewnie źe po skopiowaniu klucza do schowka, uruchamiając ten program – regedit sam znajdzie ten klucz z ciągu 2–3 sekund
szybciej jest zrobić ten plik niź ręcznie znaleźć owy klucz.
Pewnie źe po skopiowaniu klucza do schowka, uruchamiając ten program – regedit sam znajdzie ten klucz z ciągu 2–3 sekund
Dziewczyno, zanim to wszystko pootwierasz, powpisujesz, to juz dawno mialabys to usuniete recznie z rejestru.
sapero jak widze, lubi do wszystkiego dochodzic okrezna droga :wink: .
sapero jak widze, lubi do wszystkiego dochodzic okrezna droga :wink: .
sapero:Napisałem co zrobić. Gdy usuniesz ten klucz to windows nie będzie się czepiał uszkodzonego pliku i pozwoli go usunąć
ok,zaraz sprawdze,a jak utworzyć plik .vbs ??
ok,juź wiem ,mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam??? (załącznik) i teraz mam zmienić ręcznie rozszerzenie na .vbs ?
uruchom kompa z Win XP PE i po problemie :D
Napisałem co zrobić. Gdy usuniesz ten klucz to windows nie będzie się czepiał uszkodzonego pliku i pozwoli go usunąć
a więc,chyba juz wiem jaki plik powoduje takie 100% uzycie procka :)
jest to NIEdociągnięty plik Flashgetem...Zawsze gdy wchodze w folder z tym plikiem procek skacze od razu do 100% :? ale za cholere nie da sie tego usunąć :evil: próbowałam Total Commanderem i nic... "plik jest zabezpieczony i nie da sie go usunąć,usuń zabezpieczenie" :? ,próbowałam ręznie tez nic ,bo coś tam wyskakuje ,źe "plik jest uźywany przez inny program"...(a wcale nie jest :roll: )
ranyyy...powiedzcie jeszcze jaki sposób jest na usunięcie tego ????? :( (kurcze mam akurat w tym katalogu z tym niedocięgniętym plikiem waźne rzeczy...ale jak juz wejde to wszystko potem sie zawiesza przez ten głupi plik :/ )
jest to NIEdociągnięty plik Flashgetem...Zawsze gdy wchodze w folder z tym plikiem procek skacze od razu do 100% :? ale za cholere nie da sie tego usunąć :evil: próbowałam Total Commanderem i nic... "plik jest zabezpieczony i nie da sie go usunąć,usuń zabezpieczenie" :? ,próbowałam ręznie tez nic ,bo coś tam wyskakuje ,źe "plik jest uźywany przez inny program"...(a wcale nie jest :roll: )
ranyyy...powiedzcie jeszcze jaki sposób jest na usunięcie tego ????? :( (kurcze mam akurat w tym katalogu z tym niedocięgniętym plikiem waźne rzeczy...ale jak juz wejde to wszystko potem sie zawiesza przez ten głupi plik :/ )
SLAY3R:I jeźeli uźywasz divxa 5.2.0 to uaktualnij go do 5.2.1, wcześniejsza wersja ma buga, który objawia się tym źe proces explorer zajmuje cały czas procesora podczas wyświetlania miniaturek filmów w okienkach.
to nie były miniaturki a normalny widok skrótów...
I jeźeli uźywasz divxa 5.2.0 to uaktualnij go do 5.2.1, wcześniejsza wersja ma buga, który objawia się tym źe proces explorer zajmuje cały czas procesora podczas wyświetlania miniaturek filmów w okienkach.
gdzieś juź o tym pisałem. Windows XP ma taki zwyczaj aby pokazać urzytkownikowi jak najwięcej o kaźdym pliku, a do plików video ma extra plik dll. Jeśli coś w tym video jest nie tak to właśnie tak się dzieje. Wystarczy tylko zaznaczyć plik avi i juź explorer jest mocno zajęty
Pozbądź się tego!
utwóź plik .vbs i wklej do niego
albo ręcznie znajdź ten klucz w rejestrze – (moźesz go wyeksportować na wszelki wypadek) i usuń
ps chodzi o plik %SystemRoot%System32shmedia.dll
Pozbądź się tego!
utwóź plik .vbs i wklej do niego
i... uruchomDim WSHShell
Set WSHShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
WSHShell.RegDelete "HKLMSOFTWAREClassesCLSID{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}InProcServer32"
msgbox "ok!"
albo ręcznie znajdź ten klucz w rejestrze – (moźesz go wyeksportować na wszelki wypadek) i usuń
ps chodzi o plik %SystemRoot%System32shmedia.dll
zauwazyłam ze 100 % uzycia procka pojawia sie po tym jak obejrze jakikolwiek film czy klip :shock: To sie robi nagle–po prostu klikam na jakiś plik .avi czy .wmv czy .mpeg i uzycie procka nagle z kilku procent wzrasta do 100% i nie zamierza spaść do normalności...Dlaczego tak sie dzieje?????to jest co najmniej dziwne
ok,no to LOG... :?
co jest nie tak? co usunąć? co zmienić?
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccSetMgr.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccEvtMgr.exe
C:WINDOWSsystem32LEXBCES.EXE
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:WINDOWSsystem32LEXPPS.EXE
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:WINDOWSSOUNDMAN.EXE
C:Program FilesJavaj2re1.4.2_03injusched.exe
C:Program FilesQuickTimeqttask.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccApp.exe
C:Program FilesMessengermsmsgs.exe
c:progra~1intern~1iexplore.exe
C:Program FilesCommon FilesMicrosoft SharedVS7Debugmdm.exe
C:Program FilesNorton AntiVirus avapsvc.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:Program FilesNorton AntiVirusSAVScan.exe
C:Program FilesInternet Exploreriexplore.exe
E:Hijack ThisHijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.mxscihwqopimug.com/i5vGLQdp0H0ZfS/AMT7l8Z8ZE/mqU6UseIlih/hry0A.html
R0 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://wp.pl
R0 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,SearchAssistant = http://www.ejtububvrkhisp.com/i5vGLQdp0H2W_pem5KZXTwewzcA8UnZ4Mt4FAXm7nJUasfHetrLGKp/3CcbcZ_qY.php
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: (no name) – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:Program FilesAdobeAcrobat 5.0ReaderActiveXAcroIEHelper.ocx
O2 – BHO: Idea2 SidebarBrowserMonitor Class – {45AD732C–2CE2–4666–B366–B2214AD57A49} – E:Wygląd XPSideBarsbhelp.dll
O2 – BHO: (no name) – {A5366673–E8CA–11D3–9CD9–0090271D075B} – E:FLASHG~1.60AFLASHGETjccatch.dll
O2 – BHO: NAV Helper – {BDF3E430–B101–42AD–A544–FADC6B084872} – C:Program FilesNorton AntiVirusNavShExt.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O3 – Toolbar: FlashGet Bar – {E0E899AB–F487–11D5–8D29–0050BA6940E3} – E:FLASHG~1.60AFLASHGETfgiebar.dll
O3 – Toolbar: &Google – {2318C2B1–4965–11d4–9B18–009027A5CD4F} – C:WINDOWSDownloaded Program Filesgooglenav.dll
O3 – Toolbar: Norton AntiVirus – {42CDD1BF–3FFB–4238–8AD1–7859DF00B1D6} – C:Program FilesNorton AntiVirusNavShExt.dll
O4 – HKLM..Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:WINDOWSSystem32NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM..Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM..Run: [SunJavaUpdateSched] C:Program FilesJavaj2re1.4.2_03injusched.exe
O4 – HKLM..Run: [Resume copy] copyfstq.exe /startup
O4 – HKLM..Run: [QuickTime Task] "C:Program FilesQuickTimeqttask.exe" –atboottime
O4 – HKLM..Run: [ccApp] "C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccApp.exe"
O4 – HKLM..Run: [NAV CfgWiz] C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedCfgWiz.exe /GUID NAV /CMDLINE "REBOOT"
O4 – HKLM..Run: [htmaxis] C:PROGRA~1CORNTW~1multi second else.exe
O4 – HKCU..Run: [MSMSGS] "C:Program FilesMessengermsmsgs.exe" /background
O4 – HKCU..Run: [STYLEXP] C:Program FilesTGTSoftStyleXPStyleXP.exe –Hide
O4 – Startup: Power Project.lnk = E:GADU GADU 2Gadu–GaduPowerGG.exe
O4 – Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:Program FilesCommon FilesAdobeCalibrationAdobe Gamma Loader.exe
O8 – Extra context menu item: &Google Search – res://C:WINDOWSDownloaded Program Filesgooglenav.dll/cmsearch.html
O8 – Extra context menu item: Backward &Links – res://C:WINDOWSDownloaded Program Filesgooglenav.dll/cmbacklinks.html
O8 – Extra context menu item: Cac&hed Snapshot of Page – res://C:WINDOWSDownloaded Program Filesgooglenav.dll/cmcache.html
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:PROGRA~1MICROS~2Office10EXCEL.EXE/3000
O8 – Extra context menu item: Si&milar Pages – res://C:WINDOWSDownloaded Program Filesgooglenav.dll/cmsimilar.html
O8 – Extra context menu item: Subscribe in Desktop Sidebar – res://E:Wygląd XPSideBarsbhelp.dll/menuhandler.html
O8 – Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a – E:FlashGet 1.60 aFlashGetjc_link.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a – E:FlashGet 1.60 aFlashGetjc_all.htm
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console (HKLM)
O9 – Extra button: Subscribe in Desktop Sidebar (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Subscribe in Desktop Sidebar (HKLM)
O9 – Extra button: Related (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links (HKLM)
O9 – Extra button: FlashGet (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet (HKLM)
O9 – Extra button: Messenger (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Messenger (HKLM)
O12 – Plugin for .spop: C:Program FilesInternet ExplorerPluginsNPDocBox.dll
O16 – DPF: {0000000A–0000–0010–8000–00AA00389B71} – http://download.microsoft.com/download/d/4/4/d446e8a9–3a86–4b59–bb19–f5bd11b40367/wmavax.CAB
O16 – DPF: {02BF25D5–8C17–4B23–BC80–D3488ABDDC6B} (QuickTime Object) – http://www.apple.com/qtactivex/qtplugin.cab
O16 – DPF: {166B1BCA–3F9C–11CF–8075–444553540000} (Shockwave ActiveX Control) – http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/director/sw.cab
O16 – DPF: {33564D57–0000–0010–8000–00AA00389B71} – http://download.microsoft.com/download/F/6/E/F6E491A6–77E1–4E20–9F5F–94901338C922/wmv9VCM.CAB
O16 – DPF: {6CB5E471–C305–11D3–99A8–000086395495} (Google Activate) – http://toolbar.google.com/data/pl/big/1.1.62–big/GoogleNav.cab
O16 – DPF: {BFA1F11D–3121–AFE1–4112–894323212DAC} (GINWORDS Class) – http://gryonline.wp.pl/files/words_2_0_0_11.cab
O16 – DPF: {D27CDB6E–AE6D–11CF–96B8–444553540000} (Shockwave Flash Object) – http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab
co jest nie tak? co usunąć? co zmienić?
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19974
Strona 1 / 1