Excel
Witam!
Jak zrobić ( i czy wogole sie da) w EXCELU odniesienie do ostatniej wartosci w kolumnie? Nie do najmniejszej, nie do ostatniej komorki, tylko do ostatniej wartosci. Np.: mam 10 komorek w koumnie (badz rzedzie) w tabelce, ale jest zapelniona tylko do polowy, i nie chce za kazdym razem zmieniac formuly, tylko zeby zawsze sie odnosil do konca tej tabeli.
Z gory dzieki.
Jak zrobić ( i czy wogole sie da) w EXCELU odniesienie do ostatniej wartosci w kolumnie? Nie do najmniejszej, nie do ostatniej komorki, tylko do ostatniej wartosci. Np.: mam 10 komorek w koumnie (badz rzedzie) w tabelce, ale jest zapelniona tylko do polowy, i nie chce za kazdym razem zmieniac formuly, tylko zeby zawsze sie odnosil do konca tej tabeli.
Z gory dzieki.
Odpowiedzi: 4
Kurcze, dzieki. Dokladnie tego potrzebowalem. TREBOR jestes wielki:)
Zrób nastepująco:
otwórz plik z funkcją
otwórz plik w którym docelowo ma być funkcja
wciśnij kombinacje klawiszy lewy Alt+F11
pwinieneś znaleźć się w oknie VBA
Z lewej strony powinien być widoczny VBAProject jeśli nie jest widoczny wciśnij Ctrl+r
Rozwiń VBAProject z plikiem źródłowym aź będzie widoczny Module1
przeciąg myszką Module1 do pliku docelowego
zamknij okno VBA i zapisz plik.
Co prawda w dalszym ciągu nie bedziesz mógł kopiować funkcji między plikami, ale będzie ona osiągalna na kaźdym komputerze z plikiem docelowym.
Inaczej nie umiem :(
otwórz plik z funkcją
otwórz plik w którym docelowo ma być funkcja
wciśnij kombinacje klawiszy lewy Alt+F11
pwinieneś znaleźć się w oknie VBA
Z lewej strony powinien być widoczny VBAProject jeśli nie jest widoczny wciśnij Ctrl+r
Rozwiń VBAProject z plikiem źródłowym aź będzie widoczny Module1
przeciąg myszką Module1 do pliku docelowego
zamknij okno VBA i zapisz plik.
Co prawda w dalszym ciągu nie bedziesz mógł kopiować funkcji między plikami, ale będzie ona osiągalna na kaźdym komputerze z plikiem docelowym.
Inaczej nie umiem :(
Super. Dokładnie o to chodziło. Tylko nie mogę tego skopiować do swojego arkusza, nie wiem jak się kopiuje takie funkcje funkcje :(. Jak kopiuje normalnie to wyskakuje błąd: #NAZWA.
W funkcjach Excela nie znalazłem niczego co odpowiada Twoim potrzebom. Napisałem dwie funkcje, ale czy to najlepsze rozwiązanie tego nie wiem. Funkcja wyszukuje tylko w pierwszym wierszu lub kolumnie ze wskazanego zakresu. Nie wskazuj zbyt duźego zakresu poniewaź wyszukiwanie moźe wtedy chwile potrwać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Strona 1 / 1