Excel
Witam, mam taki problem potrzebuję wyświetlić dane z tabelki w exelu dane z zakresu dat. potrzebuje wyświetlić dane od 01–01–2005 do 30–06–2005. Data ta znajduję sie w jednej kolumnie jakiej funkcji mam uźyć aby wyświetliły mie się informacje z tego zakresu
Odpowiedzi: 3
Wychodzi, źe masz tekst a nie daty w rozumieniu excela.
Formuła zamieniająca Twój tekst na liczbę, którą sformatuj w formacie daty
=DATA(FRAGMENT.TEKSTU(A1;7;4);FRAGMENT.TEKSTU(A1;4;2);FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;2))
Formuła zamieniająca Twój tekst na liczbę, którą sformatuj w formacie daty
=DATA(FRAGMENT.TEKSTU(A1;7;4);FRAGMENT.TEKSTU(A1;4;2);FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;2))
A jeźli mam date formatowaną dd–mm–rrrr. bo jak prubuję ustawic autofiltr z takim formatowaniem to niestety nie pokazuje mi prawdy. A jak prubuję ją przeformatować na taką jak podałes ohcyR to nic się w niej nie zmienia ???
Witaj.
Jeźeli Twoje daty to liczby sformatowane w formacie daty, to nie jest to trudne. Najsensowniejszy format daty do operacji wyszukiwania to rrrr–mm–dd.
Najprościej jest filtrować listę (dane) "na miejscu" ( z menu: dane / fitr / autofiltr). Dane muszą mieć conajmniej jeden wiersz nagłówka (tytuły kolumn).
Wybierasz np. opcję (inne) i podajesz wartości od (jest większe niź lub równe) I do (jest mniejsze niź lub równe).
Gdybyś chciał dokonywać obliczeń na przefiltrowanych dany, to zapoznaj się z funkcją SUMY.POŚREDNIE, która nie tylko sumuje ale teź wykonuje inne obliczenia.
Jeźeli Twoje daty to tekst wyglądający jak data (w rozumieniu excela), to tekst naleźy przekształcić na liczbę (w formacie daty).
Jeźeli Twoje daty to liczby sformatowane w formacie daty, to nie jest to trudne. Najsensowniejszy format daty do operacji wyszukiwania to rrrr–mm–dd.
Najprościej jest filtrować listę (dane) "na miejscu" ( z menu: dane / fitr / autofiltr). Dane muszą mieć conajmniej jeden wiersz nagłówka (tytuły kolumn).
Wybierasz np. opcję (inne) i podajesz wartości od (jest większe niź lub równe) I do (jest mniejsze niź lub równe).
Gdybyś chciał dokonywać obliczeń na przefiltrowanych dany, to zapoznaj się z funkcją SUMY.POŚREDNIE, która nie tylko sumuje ale teź wykonuje inne obliczenia.
Jeźeli Twoje daty to tekst wyglądający jak data (w rozumieniu excela), to tekst naleźy przekształcić na liczbę (w formacie daty).
Strona 1 / 1